bugün

açılımı gasoline direct injection olan, mitsubishi motors tarafından dizayn edilen, normal mpi motorlardaki yakıtın emme manifolduna püskürtülmesinin aksine yakıtın yüksek basınçlı yakıt pompası ile direk silindirin içine püskürtülmesi prensibi ile çalışan, piston dizaynı ve silindir içi hava türbülansının farklılığı ile yakıtı bujinin ön tarafında yoğunlaştırarak çok yüksek bir hava yakıt oranı (40:1) ile ateşleme sağlayan, hem performans hem de az yakıt olanağı sağlayan yeni motor teknolojisi.
graphics device interface.. windowsta eskiden beri varolan ve ekrana cizmekle yukumlu birimin adi.. daha sonra buna directdraw isminde kardes yapti ebeveynleri.
tiberian sun ve cc3 tiberium wars oyunlarındaki kavimlerden biri. aslında abd'yi temsil eder.
(bkz: gidi)*
(bkz: global defense initiative)
ion cannon adlı süper silaha sahip bir c&c dünyası ırkı.
GDI NEDiR?
Gasoline Direct Injection" kelimelerinin kısaltması olup: "Doğrudan benzin püskürtmeli" anlamına gelir. Mitsubishi'nin motor teknolojisinde gerçekleştirdiği devrim niteliğinde bir gelişmedir.

Dizel ya da Benzinli'nin (-) leri (+) ları nelerdir?

Benzinli Motor
ilk kez Daimler tarafından 1883'te Almanya'da dört silindirli benzinli motor geliştirildi. Motor, benzinle havayı karıştırıyor ve bunu ateşleme için silindirlere gönderiyordu.
+Yüksek performans
+ Dizele göre daha düşük NOx üretimi
-Yüksek yakıt tüketimi
-Yüksek CO2 çıkışı

Dizel Motor
1892'de Rudolf Diesel tarafından geliştirildi.Özellikle ağır vasıtalar için düşünülmüştü.Motorin yakıtının silindire doğrudan püskürtülmesi esasına dayanır.
+ Yüksek yakıt ekonomisi
+Düşük CO2 çıkışı
+Daha az güçlü
-Yüksek NOx çıkışı

GDI MOTOR
Benzinli motor kadar güçlü, dizel kadar tutumlu bir motor: GDI !
Yukarıdaki tüm (+) ları alın ve (-) leri atın!
işte GDI bu!
+Yüksek Performans
+Düşük Nox çıkışı
+Daha az benzin tüketimi
+Düşük CO2 çıkışı

işin sırrı GDI'ın ikili çalışma özelliğinde! Mitsubishi GDI bunu nasıl başarıyor?
GDI motorun, yüksek gücü ve tutumluluğu bir araya getiren teknolojisi, bunu ikili yanma ayarıyla sağlıyor: Diyelim, şehir trafiğinde ya da düşük-orta hızla seyrettiğiniz başka bölgedesiniz; bu durumda GDI, benzin motoru gücünü ve zevkini size dizel tutumluluğuyla yaşatır. Ve otobanda (ya da başka bir yolda) daha fazla güce ihtiyacınız olduğu anda da, GDI otomatik olarak süper güce ulaşır.

GDI aynı zamanda temiz bir dünya için yeni bir adım.
GDI motor; tüketicilerin bireysel performans ve mutluluklarına katkı sağlamasının yanı sıra, dünya içinde yeni bir şans.
Çünkü bir dizel kadar az yakabilme özelliğini, benzin kullanarak sağlıyor. Böylece zararlı gaz çıkış oranı minimuma iniyor. Artık hem siz kazanacaksınız hem dünya kazanacak.

GELiŞTiRME AMAÇLARI
Mitsubishi'nin GDI motoru geliştirilirken kendi sınıfının en iyisi olan yakıt tüketimi (kurşunsuz normal benzine göre en uygun şekilde ayarlanmış olarak) ve normal çalışma devirlerinde daha yüksek güç (daha düz tork eğrisi) elde edilmesi amaçlanmış.

MEKANiK ÖZELLiKLERi
Yeni motora düşük yakıt tüketimi ve yüksek güç sağlayan özellikler şunlar:
*; Dik ve Düz Emme Borusu, silindire giden hava akışını kontrol ediyor
*; Eğimli Piston Başı, yanma davranışını kontrol ediyor
*; Yüksek basınçlı Yakıt Pompası, en uygun yalın yanma özelliklerine ulaşmak için yakıtı gerekli yüksek basınçta doğrudan silindirlerin içine püskürtüyor.
*; Yüksek basınçlı, Döndürme Hareketi Sağlayan Enjektörler, püskürtme spreyinin etkili ve verimli bir şekilde küçük parçalara ayrılmasını (atomize olmasını) ve yayılmasını sağlıyor.

Geleneksel motorlarda yakıt ve hava silindirin dışında karıştırıldıktan sonra silindire veriliyor. Bu nedenle karışma noktası ile silindirin arasında kayıplar oluşuyor ve ateşleme zamanlaması da en uygun şekilde gerçekleştirilemiyor. GDI motorunda ise yakıt doğrudan silindire ve çok hassas bir zamanlama ile püskürtülüyor. Böylece kayıplar ve verimlilik düşüşü önleniyor.

NASIL ÇALIŞIYOR
Dik emme boruları güçlü bir aşağı doğru akım yaratıyor ve bu sayede yakıt enjeksiyonu en iyi şekilde gerçekleştiriliyor. Özel bir şekle sahip piston başı sayesinde silindirin içinde dikey bir hava hareketi oluşturuluyor.

Sıkıştırma zamanının sonuna doğru püskürtülen yakıt, yüksek basınçlı, döndürme hareketi sağlayan enjektörler ile yoğun bir sis gibi atomize ediliyor. Bu sis şeklindeki hava yakıt karışımı silindirin içinde döndürülüyor ve verimli bir şekilde katmanlaştırılmış olarak ateşleniyor.

Bu sayede genel olarak çok yalın olan bir hava/yakıt karışımı ile düzenli bir yanma sağlanıyor. Silindirin içinde ateşlemeden önce katmanlar halindeki hava/yakıt karışımında bujinin yakınında en zengin karışım (yakıt oranı yüksek) katmanı yer alırken bujiden en uzakta en fakir karışım (yakıt oranı düşük) yer alıyor.
Bu sayede ateşlemenin gerçekleştirilebilmesi için yeterince zengin bir karışım sadece silindirin bir bölümünde oluşturulmuş oluyor ve yakıt tüketimi azaltılıyor.
güncel Önemli Başlıklar