bugün

Popüler bir yanılgıya ters düşmeye cesaret edenlerin , "gerçekler" i iletemedikleri gibi , kişisel saldırılara da maruz kaldıkları , zarar görmeye başladıkları haldir.

galile'nin dünyanın tepsi şeklinde değil yuvarlak olduğunu söylemesiyle gördüğü tepki ve ceza sebebiyle , yukarıdaki durum "galile etkisi" olarak adlandırılmaktadır.
genellikle oligarşinin hakim olduğu zamanlarda, halka hitap eden ve fakat halkın henüz üzerinde fikir yürütemediği, zihniyetini yansıtmayan sözlerin tepki çekmesi, bastırılmaya çalışılmasıdır. Malum, Galile Orta Çağ Avrupasında dönemin hakim görüşüne karşı çıkıp dünyanın döndüğünü söyleyince adamı doğduğuna pişman etmişlerdir. Kesin olarak kendisine ait olup olmadığı bilinmemekle birlikte herkesçe bilinen "Dünya yine de dönüyor." ifadesi bu bağlamda çok çarpıcıdır. Bu nokta da Robinson Cruose'nun yazarı Daniel Defoe'ye kulak verelim: "Hakikatı gören, başkaları farklı düşünüyorlar diye onu haykırmaktan çekiniyorsa hem budala, hem de alçaktır. Bir adamın benden başka herkes aldanıyor demesi güçtür, şüphesiz; ama sahiden herkes yanılıyorsa o ne yapsın?"
güncel Önemli Başlıklar