bugün

für, almanca da için, manasına gelir. ingilizcesi for dur.
ing. kürk
almanca'da bir akkusativ preposition'dur.
batı sudan'da yaşayan halk. tahmini olarak 500.000 kişilik topluluk.

(bkz: darfur)
karadeniz şivesinde "vur".
(bkz: 3d studio max) programında kıl tüy yapımında kullanılan zımbırtının adı.
(bkz: für elise)
for demektir.

ornek kullanimi;

finale int max_wert=777;
int zahl,index=1;

System.out.println("hier ist die aufführen: ");

while(index<777){
fur (zahl=max_wert; zahl>=0; zahl--){
System.out.println("die "+index+". zahl ist "+zahl);
index++;
}
} **
baş rollerini nicole kidman ve robert downey jr. tarafından paylaşılan ve fotoğrafçı diane arbus' un hayatından esinlenerek Steven Shainberg tarafından çekilen film.
(bkz: an imaginary portrait of diane arbus)
2006 yapımı film.

--spoiler--

ünlü fotoğrafçı diane arbus'un hayat hikayesinden esinlenilerek yapılmıştır. film, 1958 yılı new york'unda geçiyor. diane arbus (nicole kidman) kendisini eşine ve çocuklarına adamış, geleneksel bir evlilik hayatı sürdürmektedir.

diane'in ailesinin desteği sayesinde ayakta duran eşi allan arbus (ty burell) moda ve reklam fotoğrafçısıdır, diane ise ona asistanlık yapmaktadır. diane'in dikkatini çeken yeni komşusu lionel sweeney (robert downey jr.) aşırı kıllanma hastalığı olarak bilinen hypertrichosis hastasıdır. diane lionel'den çok etkilenir.

--spoiler--
Filmi öznel bir biçimde yorumlayacak olursam hoş ve izlemesi keyifli bir filmdir. Ancak daha fazlası değildir. Film yetişkinlere yönelik bir masal hissiyatı oluşturuyor. Pek çoklarının aklına geldiği gibi benim de aklıma "Beauty and the Beast" geldi. Filmin verdiği bir mesaj yok. Dürüst olmam gerekirse Diane Arbus'u bu filmden önce tanımıyordum. Fakat bu film Arbus'u anlamak için izlenecek bir film de değil anladığım kadarıyla. Çünkü büyük bir kısmı kurgusal.

Bunların dışında, farklı olanlar, yani "freak"lere gelirsek; burada da kayda değer bir şey yok. Filmde onlarca freak, yani ucube görüyoruz. Ama Lionel hariç hiçbiri izleyiciye tanıtılmıyor. Hiçbirinin bir önemi yok filmde. Dekordan farksızlar. Odak noktası yine Diane ve Lionel'in aşkı. Ne freakler, ne de Arbus'un fotoğrafçılığı. iki defa izlememe rağmen fotoğraf namına aklımda pek bir şey kalmadı filmde. Kalanlar da Diane ile çok alakalı değildi.

Lionel eğer kolsuz, bacaksız veya cüce olsaydı, film biraz daha sıra dışı olabilirdi. Ancak kadın Nicole Kidman, erkek ise Robert Downey Jr. Lionel'in görüntü olarak bir çirkinliği yok. Hatta yüzünün gözükmemesi için taktığı maske onu daha korkutucu gösteriyor. Filmin sonunda tıraşlanıp yakışıklı bir abi olduğunu görüyoruz. Standarttan pek bir farkı yok. izleyici güzel ve yakışıklıyı bir arada görmek ister. Yapımcı da işini garantilemek...

Filmin daha başından Diane'in kıla olan ilgisini görüyoruz. Kocasıyla yatakta "aşk" yaptığı sahnede (ki daha Lionel olaya dahil olmadı) adamın el-kol kıllarını öpüyor. Bunlardan önce filmde yine kıl göndermeleri var. Diane bacağını tıraşlıyor, kaşlarını cımbızla kopartıyor. Kamera düşen kılı bize gösteriyor. Yani "anlayın efendim, kıl çok önemli" diyor.

Yani karakter zaten en başından beri Lionel'i bekliyor gibi. Aralarında üst düzey, manevi ve metafiziksel bir elektriklenme var. Bu romantik bir filmi güzel yapabilir. Ama gerçekçilikten çok uzaklaştırır.

Filmin sonunda da bana göre ulaştığımız sonuç; Diane Arbus'un fotoğraf tarzının oluşmasının yegane sebebi Lionel. Evet hanımefendinin kendisi de acayip, ama Lionel olmasaydı bütün bunlar olmazdı. Lionel gerçekten var mı? Yoksa o da kurgusal olan kısmımı hikayenin? Bilmiyorum.
Sonuca gelmem gerekirse film güzel bir film. Müzikleri çok akılda kalıcı olmasa da filme çok güzel oturmuş. Dekorlar çok güzel. Filmin genel olarak çok tatlı bir atmosferi var. Zaten bu atmosfer sayesinde ikinci defa izleyebildim. Ancak bir aşk filmi olmaktan öte değil. Ben bu filmde Diane Arbus'un fotoğrafçı yönünü görebildiğimi düşünmüyorum.

Filme notum 10/7

not: bu film yorumu aynı zamanda benim vize ödevim. bana şans dileyin de iyi bir not alayım bundan. *