Amacı Türkiye'de toplumsal gelişmeye katkıda bulunanların öykülerini ve çalışmalarını görünür kılarak insanlarda farkındalık yaratmak, daha duyarlı ve aktif vatandaş olmalarını teşvik ederek ilham vermek olan program 4 ekim 2009 pazar gününden itibaren ekranlarda.

Cüneyt Özdemir'in sunduğu 32 bölümlük Fark Yaratanlar programında, Türkiye'de insanların hayatına katkıda bulunan sıra dışı kişilerin olağanüstü etkilerini ekrana taşınacak.
hiçbir etiket altına girmeye çalışmadan, yapmacıklık etmeden, kendisi gibi olan kişilerdir.
(bkz: ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol)
her pazar cnn türk'te yayınlanan, cüneyt özdemir'in sunuculuğunu yaptığı program. zevkli ve öğretici bir program. adından da anlaşıldığı gibi, fark yaratan kimseleri konuk ediyor, hikayelerini dinletiyor.
bu seferki fark yaratan, Van'da kurduğu kilim atölyesinde genç kızlara kilim dokumacılığı öğreten Enver Özkahraman seçilmiştir.

--spoiler--
Sabancı Vakfı, "Fark Yaratanlar" programının yeni Fark Yaratan'ı, Van'da kurduğu kilim atölyesinde genç kızlara kilim dokumacılığı öğreten Enver Özkahraman oldu.


Enver Özkahraman;ın hikayesi, Hakkaride Köy Hizmetlerinden emekli olduktan sonra Vana yerleşmesiyle başladı. Amatör bir fotoğrafçı ve ressam olan Özkahraman, Hakkarinin ve Vanın köylerini gezerken, yüzyıllardır nesilden nesile aktarılan kilim dokumacılığı sanatı ve dağlardan toplanan kök ve bitkilerden yapılan kök boya ile tanıştı. Kök boya ile boyanan yünlerin kadınların ellerinde, her biri ayrı bir öyküye sahip motiflere ve kilimlere dönüştüğüne tanıklık etti.


Enver Özkahraman, bu geleneksel sanatı yaşatmak için Vanda küçük bir atölye kurdu. Okula gidemeyen ve köylerinden göç etmek zorunda kalan maddi durumu iyi olmayan genç kızları atölyesinde istihdam etmeye ve onlara kilim dokumayı öğretmeye başladı. Özkahraman, kilimleri satarak, fuarlara ve kermeslere katılarak genç kızlara geçim kaynağı yarattı. Atölye, genç kızlara kilim dokumacılığını öğretmekle kalmadı, okuma yazma, anne-çocuk sağlığı eğitimleriyle de bir okula dönüştü. Evden dışarı çıkma imkanları kısıtlı olan yörenin genç kızları için bu atölyeler, adeta dünyaya açılan bir kapı oldu.

Atölyenin kaderi dernek ile değişti

Genç kızların dokuduğu kilimlerden çok etkilenen istanbullu işadamı Servet Harunoğlu, atölyenin ürettiği kilimleri geniş kitlelere ulaştırmak için Enver Özkahraman ile Hisar Anadolu Destek Derneğini kurdu. Atölye zamanla sayısını 6 ya, burada eğitim gören genç kızların sayısını ise 125 e çıkaran dernek, yörede daha fazla atölye açarak daha fazla genç için umut kapısı olmayı hedefliyor. 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Van Depreminden sonra bir süre çalışmalarına ara vermek zorunda kalan dernek, depremden bir ay sonra iki atölyeyi yeniden açtı ve eski günlerine dönmek için çalışmalara başladı. Vanlı genç kızlar bugün atölyede hem kilim dokuyorlar hem de geleceklerine dokunuyorlar. Rengarenk kök boyalarla, daha güzel bir Vanın gökyüzünü boyuyorlar.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar programı toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini anlatmaya devam ediyor. Programda 2009 yılından bu yana Enver Özkahraman da dahil 73 Fark Yaratanın öyküsü yayınlandı. Programın yeni Fark Yaratanı Enver Özkahramanın hikayesi, http://www.farkyaratanlar.org ve http://www.sabancivakfi.org internet sitesinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtubeda izlenebiliyor.
--spoiler--

videoyu izlemek isteyenler için;
http://www.farkyaratanlar.org
yeni dönem başvuruları devam eden güzel proje.

fark yaratıyorsan başvur. yok ben kıçımı yayar yatarım diyorsan gene başvur, bakarsın yatarken fark yaratmışsındır. *
Sabancı Vakfı tarafından düzenlenen bir projedir. Bugün youtube'de denk geldim. Birkaç bölüm izledim. Bu ülkede insanların hala yaşıyor olduğuna şahit oldum.
muhteşem bir sabancı vakfı projesi.
çevresindeki sorunlara duyarlı insanların yer aldığı, insana ilham veren gerçek öykülerden oluşan bir proje. izledikçe bir tane daha bir tane daha diye saatlerinizi geçireceğiniz ve bir sürü ders çıkarabileceğiniz videolar var. biz bayıldık, ailecek izliyoruz. *
sabancı vakfı'nın efsane projesi. olağanüstü kişilerin sıra dışı öyküleri desem yeterli olur bence.
alerji ile alakalı bölümünü izlediğim sabancı projesi.
bisikletli kütüphaneci bölümü tebessüm ettirmiştir.