bugün

entry'ler (519)

onur özkahraman

görsel

yabani devam et diyen jandarma trafik

Bodrum Güllük’te şehre inen ve trafiğin durmasına sebebiyet veren 10 kişilik yaban domuzu familyasına jandarma, “YABANi BEKLEME YAPMA DEVAM ET” diye müdahale ediyor.

Hayatımda gördüğüm en sürreel olaylardan biri lann *

şükran aktı

An itibariyle 6.uluslararası duhok film festivali’inde en iyi kadın oyuncu ödülünü almış yetenekli oyuncu.

1500 yıllık kaleye pimapen pencere taktılar

Mersinde yaşanmış, hayy babaazın şarap çanağına dedirten trajikomik olay. *

murat adıyaman

Hakkari’li genç ve feci yetenekli bir fotoğraf sanatçısı. Ayrıca, Yılmaz Erdoğan’ın yönetmenliğini yaptığı ekşi elmalar Filminin de mutfağında çalışmış bildiğim kadarıyla.

onur özkahraman

2001 yılında istanbul bilgi üniversitesinde tanıştığım müzikle ilgili projeleri ve düşünceleri bana heyecan veren nevi şahsına münhasır bir müzisyen kardeşimizdir. Bizim leman dan da tanıdığımız eskinin bıçkın karikatüristi şimdinin ise çiçeği burnunda yönetmeni ender özkahramanın da kardeşi olurlar efenim. Şimdiler de ise film müziği işiyle uğraşıyormuş. *

karınca kararınca

Yönetmenliğini murat adıyamanın üstlendiği 2018 yapımı bir kısa film.

Yönetmen: Murat ADIYAMAN
Görüntü yönetmeni : Erkan ÇAPRAZ
Yapımcı: Taner AYDOĞAN
Senaryo: Murat ADIYAMAN
Müzik: Onur ÖZKAHRAMAN - Lawje


görsel

şükran aktı

bu yıl 54.sü düzenlenen uluslararası antalya altın portakal film festivalinde ender özkahraman'nın senaryosunu yazıp yönettiği zor bir karar * isimli filmdeki oyunculuğuyla behlül dal genç yetenek ödülü almış çiçeği burnunda hanım kızımızdır.

Geleceği çok parlaktır efenim.*
(bkz: buralar entry dolacak)
(bkz: zor bir karar)
(bkz: ugly duckling)
(bkz: bıryareke zor)

zor bir karar

senarist, yönetmen ender özkahraman'ın çiçeği burnunda filmi.

bu yıl 54 üncüsü düzenlenecek olan antalya film festivalinde dünya sinemasından 13 film arasında yarışacakmış.

--spoiler--
Zor Bir Karar / Ugly Duckling / Biryareke Zor
Türkiye / 2017 / DCP / Renkli / 91’ / Türkçe, Kürtçe / ingilizce ve Türkçe Altyazılı

Eylem, babası ve büyük kardeşiyle birlikte Hakkari’de yaşamakta ve bir kilim atölyesinde çalışmaktadır... Hayat dolu bir kızdır ama gözüne büyük görünen burnunu kendisine takıntı edinmiştir.
Biryareke Zor / Zor Bir Karar / Ugly Duckling



Türkiye / 2017 / DCP / Renkli / 91’ / Türkçe, Kürtçe / ingilizce ve Türkçe Altyazılı



Yönetmen: Ender Özkahraman
Senaryo: Ender Özkahraman
Görüntü Yönetimi
Kurgu: Ümit Kıvanç
Müzik: Ruşen Alkar
Yapımcı: Ender Özkahraman
Oyuncular: Şükran Aktı, Kemal Seven, Feyyaz Duman, Berivan Biral
Rugeş Kırıcı, Aram Dildar, Ozan Çelik, Engin Emre Değer, Doğan Gündüz


Eylem, babası ve büyük kardeşiyle birlikte Hakkari’de yaşamakta ve bir kilim atölyesinde çalışmaktadır... Hayat dolu bir kızdır ama gözüne büyük görünen burnunu kendisine takıntı edinmiştir. Biriktirdiği parayla estetik ameliyat olma hayalleri kurmaktadır. Hayatın zorluklarının zirve yaptığı bir yerde, tutunacak bir dal arayan Eylem başarılı olup bu takıntısını yenebilecek mi? Ender Özkahraman’ın kamerasından bir var olma mücadelesi.

Eylem lives with her father and elder brother in Hakkari and works in a kilim workshop. She's a vivacious girl, but she’s obsessed with her nose, which she finds too big. She has dreams of having a plastic surgery with the money she collects. In a place filled with all the hardships of life, is she going to succeed and overcome her obsession? A struggle for existence from Ender Özkahraman's camera.

Yönetmen Filmografi

2015 Kırgın Komedyen (Kısa Belgesel)
2009 Hayatın Tuzu
--spoiler--

antalya altin portakal film festivali

Bu yıl 54 üncüsü düzenlenecek olan uluslararası film festivali.

--spoiler--
Her yıl düzenlenen festivalin 54’üncüsünde dünya sinemasından 13 film festivalin resmi seçkisinde yer alırken, yarışmada yer alan 10 film önemli ödüller için rekabet edecek

Seçkide kadın yönetmenlerin yönettiği 6 uzun metraj film yer alıyor

Aida Begic’in Never Leave Me filmi resmi seçkinin açılış filmi olacak. Seçki, Dorota Kobiela ve Hugh Welchman’ın Loving Vincent filmiyle kapanacak.

Tüm dünyadan kapsamlı bir film seçkisi ve çok sayıda sinemacının sahne alacağı, 21-27 Ekim 2017 tarihleri arasında düzenlenecek 54. Antalya Film Festivali’nin Artistik Direktörü Mike Downey, bugün festivalin resmi seçkisinde yer alacak 13 filmi açıkladı.

Bu yılki festivalin resmi seçkisinde 13 ülkeden kurgusal ve belgesel uzun metraj filmler yer alırken, iki film dünya prömiyerini Antalya’da yapacak. Festival, izleyicilere günümüz dünya sinemasının ustalarının bugünün meselelerini kendilerine özgü sinematik yaklaşımlarla ele aldığı dramlar, komediler ve yaratıcı belgesellerle geniş çeşitlilikte bir sinema deneyimi vadediyor.

Festivalde yer alacak yeni filmler arasında Saraybosnalı yönetmen Aida Begic’in tamamı Türkiye’de çekilen Türkiye-Bosna ortak yapımı filmi Never Leave Me yer alıyor. Şanlıurfa’da travmatik geçmişlerinden kurtulmaya, hayatlarına yeniden bir anlam bulmaya çalışan iki Suriyeli yetim erkek çocuğun öyküsünü konu alan film, dünyanın en saygın kadın sinemacılarından birinin imzasını taşıyor. Bu yıl Antalya’ya seçilen küresel göçmen krizine kendine özgü ve hakiki bir bakış açısı getiren filmler arasında yer alan Never Leave Me, Antalya Film Festivali’nin 21 Ekim’de açılışını yapacak ve bu yılki festivalin gündemini belirleyecek. Begic’in Children of Sarajevo filmi 85. Akademi Ödülleri’nde Bosna Hersek’in Yabancı Dilde En iyi Film Ödülü için adayı olmuş, ve Cannes Film Festivali’nin Un Certain Regard bölümünde Jüri Özel Mansiyon Ödülüne layık görülmüştü.

Seçkide yer alan filmler arasında Meksikalı yönetmen Michel Franco’nun 2017 Un Certain Regard Jüri Özel Ödüllü, bir genç kızla uzun zamandır görüşmediği ve kızının 17 yaşında hamile kaldığını öğrendiğinde onun hayatına yeniden giren annesi arasındaki ilişkiyi konu alan filmi April’s Daughter; Akademi Ödülü sahibi Fransız yönetmen Michel Haznavicius’un yönetmen Jean-Luc Godard ve genç oyuncu Anne Wiazemsky arasındaki ilişkiyi konu alan filmi Redoutable; Türk yönetmen Andaç Haznedaroğlu’nun ilk Türkiye-Ürdün ortak yapımı olan ve savaşta yıkıma uğrayan şehrinden kaçan bir Suriyeli kadını konu alan Misafir; iranlı yönetmen Mohammad Rasoulof’un 2017 Un Certain Regard Ödülü sahibi, yolsuzluk ve adaletsizlik temalı filmi A Man of Integrity; Amerikalı yönetmen Sean Baker’ın 6 yaşındaki erken gelişmiş bir çocuğun bir yaza yayılan hikayesini konu alan ve yönetmenin ödüllü filmi Tangerine’ın ardından çektiği The Florida Project; Çinli sanatçı Ai Wei Wei’nin küresel göçmen krizini ele aldığı Human Flow; Çinli yönetmen Vivian Qu’nun bir otelde orta yaşlı bir adamın saldırısına uğrayan iki kız öğrenciyi konu alan Angels Wear White; Naomi Kawaski’nin 2017 Cannes Film Festivali’nde Ekümenik Jüri Ödülü’nü alan, görme duyusunu kaybetmekte olan bir fotoğrafçıyı konu alan Radiance; Ana Urushadze’nin aile hayatıyla yazma tutkusu arasında seçim yapmak zorunda kalan bir kadının öyküsünü konu alan Gürcistan yapımı filmi Scary Mother; ve yönetmen Ender Özkahraman’ın görünüşü değiştirmek isteyen bir kadınla ilgili aile draması Zor Bir Karar filmleri bulunuyor.

Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismaki’nin 2017 Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ödülünü alan, göçmen krizine bir gezgin satıcı ve restoran işletmecisinin gözünden kendine özgü bir bakış getiren komedi-drama filmi The Other Side of Hope ise festivalde yarışma dışı gösterilecek.

Yedi gün sürecek olan festival, 27 Ekim’de Dorota Kobiela ve Huch Welchman’ın, Hollandalı post-empresyonist ressam Vincent van Gogh’un hayatını ve gizemli ölümünü konu alan merakla beklenen animasyon filmi Loving Vincent ile kapanacak. Film, bu yılki Annecy Film Festivali’nde izleyici Ödülü’nü kazanmıştı.

Tüm yarışma filmleri, En iyi Film (50.000 Euro), En iyi Yönetmen (25.000 Euro), En iyi Kadın Oyuncu (25.000 Euro), En iyi Erkek Oyuncu (25.000 Euro), Behlül Dal Ödülü, Jüri Özel Ödülü ve Dr. Avni Tolunay Ödülü (izleyici Ödülü ) (10.000 Euro) olmak üzere toplamda 7 ödül için yarışacak.



Antalya Film Festivali Artistik Direktörü Mike Downey, bu yılki festivalle ilgili şu şekilde konuştu:

“Küresel göçmen krizi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği günümüzün en önemli sorunlarından ikisini teşkil ediyor. Elbette küratörlüğünü yaptığım bu ilk seçkinin bu durumu yansıtması son derece doğal. Sinema, içinde yaşadığımız dünyanın bir yansımasıdır, ve biz de bu seçkide gerek yerel gerekse küresel anlamda zamanımızı yansıtmaya çalıştık. Festival aynı zamanda yeni kuşak sinemacılar için bir kuluçka merkezi olarak işlev görmeyi amaçlıyor. Bu amaçla festival, Türkiye sinemasının büyük ustalarını takdir ederken, bugün Türkiye’de üretilen en iyi uzun metraj filmleri seçkisine alarak ve dünya sinemasındaki eşdeğerleriyle yan yana yarıştırarak Türkiye film endüstrisinin dünya sinemasıyla eşit düzeyde yarışmasını ve uluslararası sahnede hak ettiği onurlu yeri almasını sağlıyor.”



Bu yıl Antalya’da 21-27 Ekim tarihleri arasında, aralarında yapımı yeni tamamlanan Cam Piramit Açık Hava Tiyatrosu ve 7 Mehmet’in de yer aldığı beş farklı mekanda ikisi dünya prömiyerini yapan filmler olmak üzere 30’un üzerinde film gösterilecek.



Antalya Film Forum Direktörü Zeynep Atakan festivalle ilgili şu şekilde konuştu:

"Antalya Film Forum kurulduğu yıldan bu yana Uluslararası Antalya Film Festivali içinde çok önemli bir platform haline geldi. Forum, Türkiye’den projelerin kalitesini yükseltmeye ve dünyanın her yerinden sinema profesyonalleri ile endüstriyi buluşturmaya devam ederek Türkiye sinemasına katkısını artırmayı amaçlıyor. Bu yıl Festival ve Forum arasındaki işbirliğini güçlendirerek tüm uluslararası konukları Türkiye film profesyonelleri ile bir araya getirmeyi umuyoruz. Festival'in bu sene oluşturduğu başarılı film seçkisinin yanı sıra katılacak olan isimler için de Forum adına büyük mutluluk duyuyorum.”



Bu sene Antalya’da 21-27 Ekim tarihleri arasında, 2’si dünya prömiyeri ve 25’i Türkiye prömiyeri olmak üzere toplamda 30’dan fazla filmin aralarında yepyeni yapılan Cam Piramit Açık Hava Sineması ve 7 Mehmet’in de bulunduğu toplamda 5 farklı sahnede gösterimi yapılacak.

Paneller, tanışma toplantıları ve sinema eğitim programlarına da ev sahipliği yapacak olan festivalin rekor sayıda seyirci çekmesi bekleniyor.

Mike Downey, Antalya Film Forum Direktörü (Altın Palmiye ödüllü Kış Uykusu filminin yapımcısı) Zeynep Atakan’ın ve festivalin Genel Sanat Danışmanı, aynı zamanda Saraybosna Film Festivali’nin Direktörlüğünü üstlenen kültür ve sanat girişimcisi Mirsad Purivatra’nın da yer aldığı Antalya Film Festivali ekibine Temmuz 2017’de Artistik Direktör olarak katıldı.



Resmi Seçki’de yer alan filmlerin tam listesi aşağıdaki gibidir:



RESMi SEÇKi



Öksüz (Aida Begic), Türkiye/Bosna – AÇILIŞ GECESi FiLMi (Dünya Prömiyeri) [Yarışma Dışı Gösterim]

Never Leave Me, hayatta anlam arayışı, ve yetim çocuklar arasındaki arkadaşlık ve acıya dair bir öykü. isa, Ahmed ve Muataz adlı üç Suriyeli çocuk, Türkiye’nin büyülü, efsanevi kenti Şanlıurfa’da göçmen olarak zor bir hayat yaşamaktadır. Travmatik geçmişlerinden kurtulmaya çalışan üç çocuk, yıkıcılık ve düşmanlıktan anlama ve sevgiye giden yolu kat ederken, birbirlerinde buldukları dostluk ve sevgiyle aradıkları iç huzura kavuşurlar.



Loving Vincent (Dorota Kobeila/Hugh Welchman), Birleşik Krallık / Polonya – KAPANIŞ GECESi FiLMi [Yarışma Dışı Gösterim]

Vincent van Gogh’un hayatını ve gizemli ölümünü konu alan bir uzun metraj animasyon film.



Nisan’ın Kızları (Michel Franco), Meksika

Üvey kız kardeşi Clara ile birlikte Puerto Vallarta’da yaşayan Valeria, 17 yaşında hamile kalır. Her ne kadar uzun zamandır görüşmediği annesi April’in hamileliğinden haberdar olmasını istemese de ekonomik sıkıntılar ve bir bebek büyütmenin sorumluluğuyla annesini aramaya karar verir. April, kızlarının hayatına yeniden girer, fakat fazla geçmeden Valeria’nın neden ondan uzak kalmak istediğini anlarız.



Redoutable (Michel Hazanavicius), France

Fransız yönetmen Jean-Luc Godard, bir film çekimi sırasında 17 yaşındaki oyuncu Anne Wiazemsky’e aşık olur, ve daha sonra onunla evlendir.



Misafir (Andaç Haznedaroglu), Türkiye (Dünya Prömiyeri)

ilk Türkiye-Ürdün ortak yapımı olan film, seçkide yer alan Never Leave Me gibi Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek aldı. Ürdünlü oyuncu Saba Mubarak, yaşadığı savaşta yıkıma uğrayan şehirden savaşta ölen komşularının çocukları sekiz yaşındaki Lena ve küçük kardeşiyle birlikte kaçan Suriyeli Meryem’i canlandırıyor.



Dürüst Bir Adam (Mohammad Rasoulof), iran

iran toplumunda yolsuzluk ve adaletsizliği konu alan bir dram. “Ya ezilen olacaksınız, ya da hayatta kalmak için ezenlerle bir olacaksınız!”



Florida Projesi (Sean Baker), ABD

Bir yaz boyunca geçen öykü, 6 yaşındaki erken gelişmiş bir çocuk olan Moonee’nin haylaz oyun arkadaşlarıyla yaramazlık ve macera peşinde koşuşunu, isyankar fakat şefkatli annesiyle arasındaki bağı, ve Disney World’ün gölgesinde geçen hayatını konu alıyor.



insan Seli (Ai Wei Wei), Çin/Almanya [Belgesel]

Ai Wei Wei, baskı ve zulmün tüm biçimlerine en şefkatli, tutkulu ve yaratıcı şekillerde yanıt vermekten hiçbir zaman geri durmayan cesur bir sanatçı. Çin’in en ünlü uluslararası sanatçısı olan Wei Wei, aynı zamanda ülkesini en açık sözlü biçimde eleştirenlerin başında geliyor. Wei Wei, Human Flow’da küresel göçmen krizini ele alıyor. Dünya prömiyerini Venedik’te, Kuzey Amerika prömiyerini ise Telluride’da yaptıktan sonra Toronto’da gala gösterimi yapan Wei Wei’nin filminin sıradaki limanı Antalya.



Melekler Beyaz Giyer (Vivian Qu), Çin

Küçük bir kıyı kasabasında iki kız öğrenci bir otelde orta yaşlı bir adamın saldırısına uğrar. O gece resepsiyonda çalışmakta olan bir genç kız olan Mia, olayın tek tanığıdır. işini kaybetme korkusuyla hiçbir şey söylemez. Bu esnada kurbanlardan biri olan 12 yaşındaki Wen, başına geleceklerin henüz yeni başladığını anlar. Güvensiz bir dünyada kapana kısılan Mia ve Wen, bir çıkış yolu bulmak zorundadır.



Aşkın Gözü (Naomi Kawase), Japonya/Fransa

Görme engelliler için film açıklamaları yazan tutkulu bir yazar, her geçen gün görme duyusunu kaybetmekte olan bir fotoğrafçıyla tanışır.



Umudun Öteki Yüzü (Aki Kaurismaki), Finlandiya/Almanya [Yarışma Dışı Gösterim]

Poker tutkunu eski bir gezgin satıcı ve restoran işletmecisi, Finlandiya’ya yeni gelmiş olan bir grup göçmenle arkadaşlık kurar.



Anne (Ana Urushadze), Gürcistan

50 yaşındaki bir ev kadını olan Manana, aile hayatıyla yıllardır bastırmak zorunda kaldığı yazarlık tutkusu arasında bir seçim yapmak zorunda kalır. Tutkusunun peşinden gitmeye karar veren Manana, kendini yazmaya kaptırır, ve bu uğurda kendini zihinsel ve fiziksel olarak kurban eder.



Zor Bir Karar (Ender Özkahraman), Türkiye

Genç bir kadın olan Eylem küçük bir beldede yaşamakta ve halı atölyesinde çalışmaktadır. Burnunun çok büyük olduğunu düşünür ve estetik ameliyat olmanın hayalini kurar. Ancak, kardeşlerinden biri örgüte katılmıştır ve yaşadığı beldede çok kişi de bu çatışmalarda hayatını kaybetmiştir. Eylem bu zorlayıcı ikilemden çıkmanın bir yolunu bulabilecek midir?
--spoiler--

ender özkahraman

Yeni filmi zor bir karar ile bu yıl 54 üncüsü düzenlenecek olan uluslararası antalya altın portakal film festivalinde dünya sinemasından 10 film arasında yarışacak olan yönetmen ve senarist.

(bkz: zor bir karar)
(bkz: bıryareke zor)

--spoiler--

Zor Bir Karar / Ugly Duckling / Biryareke Zor
Türkiye / 2017 / DCP / Renkli / 91’ / Türkçe, Kürtçe / ingilizce ve Türkçe Altyazılı

Eylem, babası ve büyük kardeşiyle birlikte Hakkari’de yaşamakta ve bir kilim atölyesinde çalışmaktadır... Hayat dolu bir kızdır ama gözüne büyük görünen burnunu kendisine takıntı edinmiştir.
Biryareke Zor / Zor Bir Karar / Ugly Duckling



Türkiye / 2017 / DCP / Renkli / 91’ / Türkçe, Kürtçe / ingilizce ve Türkçe Altyazılı



Yönetmen: Ender Özkahraman
Senaryo: Ender Özkahraman
Görüntü Yönetimi
Kurgu: Ümit Kıvanç
Müzik: Ruşen Alkar
Yapımcı: Ender Özkahraman
Oyuncular: Şükran Aktı, Kemal Seven, Feyyaz Duman, Berivan Biral
Rugeş Kırıcı, Aram Dildar, Ozan Çelik, Engin Emre Değer, Doğan Gündüz


Eylem, babası ve büyük kardeşiyle birlikte Hakkari’de yaşamakta ve bir kilim atölyesinde çalışmaktadır... Hayat dolu bir kızdır ama gözüne büyük görünen burnunu kendisine takıntı edinmiştir. Biriktirdiği parayla estetik ameliyat olma hayalleri kurmaktadır. Hayatın zorluklarının zirve yaptığı bir yerde, tutunacak bir dal arayan Eylem başarılı olup bu takıntısını yenebilecek mi? Ender Özkahraman’ın kamerasından bir var olma mücadelesi.

Eylem lives with her father and elder brother in Hakkari and works in a kilim workshop. She's a vivacious girl, but she’s obsessed with her nose, which she finds too big. She has dreams of having a plastic surgery with the money she collects. In a place filled with all the hardships of life, is she going to succeed and overcome her obsession? A struggle for existence from Ender Özkahraman's camera.

Yönetmen Filmografi

2015 Kırgın Komedyen (Kısa Belgesel)
2009 Hayatın Tuzu
--spoiler--

alp bora

An itibariyle öldüğünü haber aldığım müzisyen arkadaşım. Daha geçenlerde sohbet ettik son çalışmaları hakkında. inanın mükemmel bir karakterde çok güzel yürekli bir insanı kaybettik. Çok üzgünüm, çok ...

rus modelle çektiği klibi ateşe verdi

Putin'den gelen ilk açıklama;

"-Uçağı düşürdünüz, bişey demedik fakat bu hareket nükleer savaş sebebidir..."

kırgın komedyen

bir dönem Leman dergisinin adam gibi mizah yapabildiği dönemlerde orası öyküleri köşesindeki mistik çizgi romanlarından tanıdığımız Ender özkahraman'ın hayatın tuzu filminden sonraki ikinci belgesel çalışmasının ismidir. ilk gösterimini bu yılki 1001 Belgesel Film Festivali'nde yapacak olan belgeselin kurgusu da ünlü belgeselci ümit kıvanç'a ait. *
--spoiler--
Yönetmen: Ender Özkahraman
Yapımcı: Ender Özkahraman, Abus Film
Görüntü Yönetmeni: Ayhan Genç
Metin Yazarı: Ender Özkahraman
Kurgu: Ümit Kıvanç, Naim Kanat

Yönetmen Biyografi
1969, Van doğumlu. Mimar Sinan Üniversitesi, Grafik Bölümü mezunu. Gazete ve dergilerde çizerlik yaptı. Leman Dergisi’nde çizdiği “Orası Öyküleri” adlı köşe 15 yıl boyunca yayımlandı. Bu seriden hazırladığı seçkileri çeşitli aralıklarla kitaplaştırarak dört albümde topladı. Kaleme aldığı ‘Hayatın Tuzu’ adlı senaryo, Murat Düzgünoğlu tarafından 2008’de Bitlis’te filme çekildi ve 2009 yılında gösterime girdi.

Sinopsis
Hakkâri’de malum nedenlerden ötürü kerpiç damlı evlerini ve ovalarının yeşilliğini terk etmek zorunda bırakılan köylüler. Onları karayollarının kıyılarında yaşamaya zorlayan, onlara kendilerini göz önünde ve çıplak hissettiren karar mercileri. Dizilerin rahatlatamadığı, beyazcam meddahlarının gülümsetemediği asık suratlar ve sonuçta her yerden uzak bir noktaya düşmüş olmanın yarattığı hüzün duygusu… Bu hüznü malzeme edinerek mevcut kasveti ters yüz eden, ondan mizah damıtan, feodal kuralları eğip büken ve bütün sertliği yumuşatan bir adam: Ramazan Öztürk! Çevresindeki bütün olumsuzlukları bir anda ortadan kaldıran esprileri bize aynı zamanda bölgede geleneksel yapının nasıl aşınmakta olduğunu da gösteriyor.
--spoiler--

ekşi elmalar

Yılmaz erdoğan'ın senaryosunu kendi yaşamından yola Çıkarak yazdığı film. dedesi mehmet sait atay'ı reis karakteriyle bizzat kendisi canlandıracakmış efenim.

küçük kara balıklar

30 yıldır devam eden savaşı, çocukların ya da savaşın en şiddetli olduğu 90'lı yıllarda bu cehennemi çocuk olarak yaşayanların gözünden anlatan, yönetmenliğini haluk ünal, ezel akay, serpil güler, cem terbiyeli, önder ince'nin üstlendiği 90 ların türkiyesine ithaf edilmiş film.

radikal için verilmiş bir röportajda yönetmenin konuşmasından bir anekdot;

--spoiler--
Akay, filmin çekimleri tamamlanmasına rağmen, çözüm süreci başladıktan sonra bölgeye tekrar gittiklerini ve yeni çekimler yaptıklarını anlatıyor, "Bu kez aynı insanları daha umutlu gördük. Belki çözüm süreciyle savaş tamamen bitecek ve çocuklar artık gerçekten çocuk olarak yaşayabilecekler...”
--spoiler--

çetin kotan

Asıl adı Mehmet çetin kotan'dır. Zengin, fakir, ırk, cinsiyet, yaş v.s ayırmadan * * * tüm hastalarıyla çok çok yakından ilgilenen başarılı cerrahlarımızdandır efenim. Ayrıca Doğubeyazıtlıdır kendileri. Batıda çok daha iyi koşullarda çok büyük paralar kazanabilecekken doğudan ayrılmayan şeker kişilik.

son olarak konuşurken sık kullandığı kelimelerden biri için; (bkz: gubane) * * *

yılmaz erdoğan

yeni filmi için antalyada set kurmuş ve çekimlere başlamış yönetmen. *

kazada ölen köpek ağzından tutanak tutmak

(bkz: vay anam vay neler dönmüş serhat ya)

umut berberoğlu

Ziyadesiyle kısırlaşmış müzik piyasamızın çiçeği burnunda solisti. sesinin, tüylerimi diken diken eden tuhaf bi büyüsü olan zalim. Aynı zamanda asker arkadaşım olur efenim kendileri. fi tarihinde çok kahrımızı çekmiştir. :) ayrıca, adam kelimesinin içini hakkıyla doldurabilen ender müzisyen*lerdendir. uzun lafın kısası tam bir karadeniz çocuğudur. merttir, sıcaktır ve fazlasıyla asidir...

albümü için;
(bkz: aklıma gelme)

https://www.ttnetmuzik.com.tr/ss/305939/3499207

edit:imla