bugün

bu entry de, "facebook messenger" uygulamasına yakından bakacağız.

bu uygulama ilk olarak, 2011 yılında piyasaya sürülmüştür. amaç ise, facebook ile bağlı olup,sadece facebook üzerinden mesajlaşmayı sağlamaktır. 2011 yılında tek tük insanlara kendini duyursa da, asıl patlamayı 2014 yılında yapmıştır.

o yıllarda, facebook'un kendi uygulaması da köklü değişikliğe gitti diye hatırlıyorum. işte arayüzü, baştan aşağı değiştirlmiş, ve uygulamaya bazı gereklilikler getirilmiştir. onlardan biri de, "facebook messenger'dır". Facebook köklü bir değişikliğe gittikten sonra, facebook messenger'ı tamamen zorunlu olarak kılmıştır. facebook messenger kullanmadan, asla mesaj alışverişi sağlanamayacak idi. mesaj geliyordu, ama görüp cevaplayamıyorduk falan.

o dönemde, bu durumdan çok fazla şikayet eden olmuştu. çünkü, facebook köklü değişkliğe gittikten sonra, bellek, depolama, ve pil kullanımı iki katına çıkmıştı. sadece bununla kalmayıp, facebook messenger'ı da zorunlu kılınca, düşük özellikli telefon kullanan insanlar için, facebook bir eziyet haline gelmişti. o dönemde de 512 mb, veya da en kötü 1GB ram'e sahip olan telefonlar kullanılırdı çoğunlukla. çünkü akıllı telefon sektörü bu kadar gelişmemişti.

facebook messenger, o yıllara göre telefonlarda çok fazla yer kaplıyordu. bunun sebebini tam olarak bilmiyorum, ama sahip olduğu özellikler o yıllara göre çok gelişmişti. mesela sohbet baloncuğu gibi. sohbet baloncuğu sayesinde, telefonda her ne yapıyorsanız yapın, facebook'tan mesaj geldiğinde, sohbet baloncuğu bir anda sağ yanda belirip, gelen mesajdan sizi haberdar edebiliyordu. halâ da öyle zaten. eh bunun yanında, fotoğraf gönderme, ses kaydı alma gibi özellikleri yazmama gerek yok herhalde.

sonra tabi yıllar, aylar geçince uygulama kat kat daha geliştirildi. şuan en güncel sürümünü ekranda görüyorsunuz zaten. eski zamanlardan bahsettiğimize göre, biraz da en güncel sürüm üzerinden devam edelim.

arayüzüne bakacak olursak, yani ne bileyim. eski arayüzü çok çok daha iyiydi sanki. bu biraz soluk geldi bana. eski arayüzünü de eklerim galeriye, karşılaştırırsınız artık.

sohbet baloncuğu her zamanki gibi standart. yıllardır değişmeyen bir sistem. ekranda ansızın belirip, size bildirim veriyor.

tema, sohbet

koyu tema özelliği olmasıyla birlikte, sohbet üzerinde farklı farklı renkler de kullanabiliyorsunuz. rengârenkten tutun da, klasik düz renkleri de kullanabiliyorsunuz. sohbet görselliği açısından iyi bir özellik. aynı zamanda mesajlaştığınız kişinin, takma adını falanda ayarlayabiliyorsunuz. bu da hoş bir özellik. eğer kullanmak isterseniz de, kişilerinize izin verip "sms" yoluyla da mesajlaşabilirsiniz. yani uygulamada sms özelliği de mevcut. heh, bir de aynı whatsapp'ta ki gibi mesajı geri çekme özelliği de bulunuyor. bunu da belirteyim.

depolama, ram, pil kullanımı

depolama ve ram kullanımı artık standart haline geldi. bu tüm uygulamalarda olduğu gibi oldukça yüksek. yani yer konusunda problemim yok, ama sadece mesajlaşılan bir uygulamanın boyutu yaklaşık olarak, 200-300mb arasında seyrediyor. oldukça yüksek bir rakam bu. ram kullanımı da aşağı yukarı arkaplanda 80-90 mb, ön planda ve sohbet baloncuğu açıkken de 130mb civarı. yüksek mi, yoksa düşük mü size bırakıyorum.

pil kullanımı inanılmaz derecede yüksek. cidden, bu uygulamayı kullanırken özellikle pile çok dikkat ettim. hayır, anlamadığım şey şu. ulan, alt tarafı bir hesap bağlayıp mesaj alışverişi yapıyoruz. bu kadar pil tüketecek ne gibi bir ayrıcalıklı özelliğin olabilir ki? ayrıca bu kadar sık mesajlaşmayan insanlar da var. arkaplanda pillerini resmen emmeye devam ediyor. ben onu bunu bilmem, pil konusunda gerçekten çok kötü bir uygulama. acilen optimizasyon sağlanmalı. gerçi kullanan çoğu insan, ben gibi fazla takılmıyor bu tip konulara. ben takılıyorum, dikkat ediyorum bu da benim ruh sağlığım, sizleri de ilgilendirmez.

yani başka söylemem gereken, ama herkesin bildiği özellikler de var. sesli, görüntülü konuşma gibi. bunlardan herkesin haberi olduğu için yazmaya gerek duymamak daha uygun.

başka da söylemem gereken bir şey yok. biliyorum ki bu entry e kimse bakmayacak. çünkü facebook messenger hakkında bilgi alıp ne yapsın insanlar? sonuçta hiç bir beklentiye girilmeden sürekli kullanılan bir uygulama. neyse, okuyan olursa da sonsuz teşekkürlerimi ileteyim.
türkiye'de kullanıcı sayısı 29 milyon olan mesajlaşma uygulaması.
2. sıradadır.
1. whatsapp 50 milyon
2. facebook messenger 29 milyon
3. bip 9 milyon.
1-belli ülkelerde karanlık mod seçeneğini test edeceğini duyurmuş facebook mesajlaşma servisi.
2-mesajları geri alma özelliği geliyor yakında.
En son aktif görülme zamanı doğru olmayan uygulama. Messenger'dan çıkıyorsun hala aktif gösteriyor. Bunu bir tek ben mi yaşıyorum?
iosta da zorunlu. Facebook kullanıyorsan her yerde zorunlu.
dünya çapında aktif kullanıcı sayısı 1 milyardır.
Gittikçe gereksizleşmeye başladığını düşündüğüm uygulama. Aktif olarak Facebook kullanmasam da ne var ne yok diye arada girip gözlemliyorum. Elbet sık güncelleme gelmesi normal, ama tek seferde gelmesi gibi bir mantık bana saçma geliyor zira açık dediğin şey baştan belli olan şeyler değil.
facebook lite candır.
Sürekli güncelleme geliyor bir şey değişmiyor diyen arkadaşlar:
-uygulamada güvenlik açıkları varsa kapatılıyor.
-uygulama ile telefon arasındaki çalışma mantıkları düzenleniyor.
-Buglar düzeltiliyor.
vb.
Ama derseniz ki "kardeşim şu uygulamayı tek bir seferde adam gibi yapsınlar öyle yayınlasınlar, bak whatsapp'a sadece yeniliklerde güncelleme yapıyor" evet haklısınız. Facebook bir işler çeviriyor.
hepten silecem facebook'u olan o olacak.

lan ben chrome'dan opera'dan girmek istiyorum belki facebook'a?

mesajlaşmak icin neden messenger kurmaya mecburum?

f# you mark zakirbirg.
Messenger güzel bir uygulama. Facebook'a gir, mesajlar kısmına git, elemanı bul, mesaj at, bu işlemler pc den elimiz de alıştığı için rahatlıkla yapılıyor, ama telefondaki kullanımı rahat değil bu sebeple takdir edilesi ama şu son güncellemelerinde telefonun kendi mesaj uygulaması ile kapışıyor. Mesaj yazıyorum mesela telefonun mesajlar kısmından. "bak eğer messenger den gelen mesajlarına da buradan bakacaksan öyle yollarım mesajı, yoksa muhatabım değilsin' şeklinde uyarıyor. Messengerdan atsan yine aynı sorgu sual, ayıramıyorsun birini tercih etmelisin. Çok pardon ama biz telefon kullanıcıları yıllar yılı sizleri ayrı ayrı kullandık şimdi bu neyin tribi? son güncelleme mi tam bilmiyorum ama saçma olmuş, ııh olmamış messenger.
Arkadaslarinizdan biri indirince bildirim yollayan uygulama.
Kendi kafasına göre çalışıp, şarj ve hafıza sömüren uygulama. Sildim attım.
Facebook’un mesajlaşma uygulaması Facebook Messenger, uzun süredir beklenen bir özelliği nihayet kullanıma açtı. Böylece şifreleme teknolojisi ile Facebook Messenger daha güvenli hale geldi.
--spoiler--

Mesajlaşma uygulamaları pazarında şifreleme ve kişisel verilerin korunması oldukça önemli bir konu. WhatsApp yakın zaman önce bunun için özel bir şifreleme sistemiyle kullanıcılarını koruduğunu açıklamıştı ki de Facebook Messenger da kullanıcıların daha güvenli mesajlaşabilmeleri, sohbet edebilmeleri için şifreleme özelliğini devreye soktu.
Battlefield 1'de Çanakkale göründü!
FACEBOOK MESSENGER’DAKi MESAJLARINIZ GÜVENDE!
Deneme süreci Temmuz ayında başlayan ve artık tüm kullanıcıların için hizmete geçen şifreleme özelliği sayesinde hacker'lar, hükümet ajansları veya Facebook'un kendisinden konuşmalarınızı koruyabileceksiniz.
Gizli Konuşmalar, adıyla sunulan seçenek için herhangi bir konuşmanızdaki bir kullanıcının adının üzerine tıklamanız ve özelliği aktif hale getirmeniz yeterli oluyor. Ek olarak, mesajlar için artık kendi kendini yok etme mekanizması da sunulmuş. Böylece zaman ayarı yaparak mesajlarınızın belirli bir süre sonra ortadan kaybolmasını sağlayabiliyorsunuz.
Bu tür konuşmalarınızda GIF veya video gönderimi yapamayacağınızın altını çizelim ancak fotoğraf ve çıkartma gönderimi konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Ayrıca şifreli konuşmalar için her iki tarafın da Messenger'ın son sürümüne sahip olması gerekiyor.
Eğer hem akıllı telefon hem tablet üzerinden tüm konuşmalarınızı görebileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü konuşmalara sadece tek bir cihaz üzerinden erişilebiliyor. Son olarak cihazınızda saklanan tüm gizli konuşmaları profil ayarları sayfası üzerinden silme şansınız olduğunu da belirtelim.
Facebook, Messenger için WhatsApp ve Telegram gibi popüler uygulamaların çoktan sunduğu şifreleme seçeneğini biraz geriden takip etmiş olsa da özelliğin sonunda gelmesi mutluluk verici.
--spoiler--
Nerden bulduklarını anlamadığım lüzumsuz hesaplardan sürekli mesaj isteği gelen uygulama. Yıl olmuş 2016 yapmayın arkadaşlar.
Facebook uygulamasıyla beraber şarj sömüren uygulamadır.

Açık olmasa bile iOS cihazlarda %15, android cihazlara %20 şarj tüketimine sebep olduğunu öğrendiğim anda telefonumdan defettiğim uygulama.
bildirim sesini anlarım. o ses whatsapp'ta da çıkıyor biri sms attığında da çıkıyor.

fakat karşıdaki yazarken de benim tabirimle tıkıtık tıkıtık diye ses çıkartmayı akıl etmek de nedir?
Telefonun şarjını sömüren uygulama.
Bir tür mesajlaşma yoludur.
Facebook'un yuklemeyi zorunlu kılması bir dert sürekli güncelleme gelmesi ise bașka bir derttir. Ondan sonra da 1 milyar indirme ile övünür dururlar . Ulan o.kadar zorunluluğa güncellemeye falan o indirme tabii ki olacak.
valla arkadaşlar messenger kullanmamanın türlü yöntemleri var Facebook Lite indirin onu kullanın mb'dan tasarruf sağlarsınız.

Not: Facebook Lite çok dandik ama.
Kullanmiyordum ta ki mecbur birakilana kadar.

Artik tarayicidan girince gelen mesaja bakamiyordum, beni hemen store a yonlendiriyordu.

Yuklemek zorunda birakti. Peki sonra ne oldu?

Mbobn a merhaba de diye herkese ileti gitmis. Bi ton kafami utulediler.

Serefsizligin alemi yoktu zukenberk!
Yüklemedim yuklemeyecegim.
bu programı silerseniz telefonunuzun daha da hızlandığını göreceksiniz.
Görüntülü ve sesli konuşma hizmeti cayır cayır çalışan uygulama. Whatsapp a göre bu konuda çok çok iyi. Ayrıca çok şirin çıkartmalar var.