bugün

çok ince bir farktır. eleştiri suç olmamasına karşın hakaret karşısında hukuksal yollar vardır. dikkat edilmelidir.
Eleştiriyi insan hakareti hayvan hak eder.
elestiri her yonden ve saygili bir sekilde yapilir.
herkes anlamaz.
"yanlış düşünüyorsun."
bu bir eleştiridir.

"yanlış düşünüyorsun amuğa goyim."
bu bir hakarettir.
eleştiri ,eleştirilen kişiyi sinsice siker, hele bir de düzgün gramerli bir dille oldu mu daha fena koyar, zamanlı zamansız aklına gelir, dönüp de sen ne sikimsin lan alttan giydirip duruyosun diyemezsin ama hakarette olay nettir. hakarettir sonuçta. belki daha bariz ,yıkıcı bir söz söylenmiştir ama o derece de sana kendini istediğin gibi savunma hakkı verir. bünyeye rahatlatıcı sonuçları olabilir. şahsen her ikisi de can sıkıcıdır ama hakareti tercih ederim. çünkü o eleştirenlerin kendisini eleştirdiğini pek görmem.
eleştiri varsa muhakkak hakaret barındırır içinde, olmayanını görmek nerdeyse imkansız, sadece dereceleri farklı oluyor, kimisi hafif, kimisi orta, kimisi ağır...
eleştirilen cahil yani şakirt ise öyle bir fark kalmaz. yada eleştirilen nefret dolu yani kürt ise yine öyle bir fark kalmaz. eleştirmemek bunnarı sopalamak en iyisidir kanımca.
yapmacık bir eleştiri, samimiyetle söylenmiş bir hakaretten daha değerli değildir.
başkalarının düşüncelerine tahammül edemeyen at gözlüklü kimselerin ayırt edemediği farktır.
eleştiri seviyelidir hakaret ise seviyesizdir.
Eleştirmek yorum yapmak, kıyaslamaktır örnek olarak: starda yayınlanan benzemez kimse sana adlı programda ünlülerin performansını değerlendirip yorum yapmaktır.
Hakaret etmek bir nevi argo. Buna da örnek olarak: Aşçıların dünyası mı savaşı mı ne diye bi program vardı onu örnek verebiliriz. Sadece hakaretten oluşan bir programdı ve yine başlıyor.
eleştiri insana çeki düzen verdirebilecek bir kavramken hakaret kan dökülmesine dahi neden olabilir. bu yüzden ağzımızdan kalemimizden ve klavyemizden çıkan kelimelere dikkat etmeliyiz.
(bkz: söz ola kesite başı söz ola durdura savaşı)
son zamanlarda akepe tetikçilerinin, pkk avukatlğı yapanların.

onlar şehit değildir diye fetva veren dallama yazarların şikayetçi olduğu konudur.

not: herkes hak ettiğini yaşar/okur.
eleştiri iyi niyetle yapılır.hakarette iyi niyet yoktur.
Eleştiri yapici nitelikte olurken hakaret yikicidir.
zaman zaman unutulan farktır.
Bizim insanımızın bilmediği durum.
* eleştirinin olumlu ve olmusuzu vardır.
- hakaret nereden bakarsan bak olumsuzdur.
* eleştiri mantık içerir.
- hakaret mantık içermez.
* eleştiri yararlıdır.
- hakaret yararlı değil hatta zararlıdır.
Diye uzar gider.
örneklerle anlatalım;
-bir kadın saçını siyaha boyattığında ve ona yakışmadığını düşündüğünde lütfen 'benim beğenmem önemli değil, kendin beğenmişsin' deme. (ne diyebilirdin? bu da fena değil ancak ben diğer rengi daha çok sevmiştim canım)
-bir kadın 90 göğüs ölçüsündeyken, gerçekten de taş gibiyken 'ameliyatla küçültelim bunları, çok büyükler' deme, (ne diyebilirdin? hiç bir şey demeden kendi küçük göğüslerini büyütmeyi düşünebilirsin, sana ne benim fiziğimden)
-bir kadın 7-8 kilo fazlası varsa sakın 'şişmansın' deme (ne diyebilirdin? hiç bir şey dememeliydin)
-bir kadın ayda 12.000 TL kazanıyor ancak 11.000 TL borç ödüyorken, 5-6 ay sonra durumu düzelecekken, iş stresi yapıyorsun deme, borçsuz olacaksın, seni kabul etmiyorum' deme. (ne diyebilirdin? ne de güzel kazanıyorsun biran önce borçlarını bitirmeni isterim bu kadar yoruluyorsun çünkü. seni destekliyorum. çok cesursun diyebilirdin)
çünkü bunları diyince sen; o küçük beyninle ve cahil kişiliğinle o kadını eleştirdiğini sanırken; hakaret etmiş olursun. bedduanı da alırsın, yalnızlığını da çekersin. kim olursa olsun şu günlerde çok zor yakalanabilen bir mutluluğu bozmaya çalışanlar, her daim kıskananlardır, bunu unutmayalım.
*
Ülkemde bunun farkını bilen sayısı çok az. Hakareti eleştiri zannederler. Küfür ederler tepki gösterdinmi düşünce özgürlüğü yok derler. Eee tabi oda haklı beyin ile değil de malum yerle düşününce ayırt edemiyor.
eleştiri yapıcıdır, hakaret yıkıcı.
Cehalet içinde olan insan eleştiriyi hakaret olarak anlar.
Yaşanmıştır...
Bir konu hakkında saçmalayan ve bunda ısrar eden, söylediği sözün nereye gittiğini ne anlama geldiğini bilmeyen birine dangalak demek ve tırnak içinde ne dediğini bilmeyen kişi olarak kelime yanına açıklama yapmak bile hakaret olarak algılanmıştır.
Genel olarak çevrenize bakın...
Evet, eleştiri ile hakaret arasında ki farkı algılamak zorluğu çekenler genelde cahil insanlardır.

Unutmadan; cehalet, tahsil satınalma paritesi çevre ile bir ilişki etkileşim etki-tepki içinde değildir.
Dünyayı gezmiş ama Amerika ya giden uçağın kargo bölümüne değil de Çin'e giden uçağın kargosunu konmuş aktarma yanlışlıklar ile 5-10 ülke gezmiş bavul gibi insanlar görmüş biri olarak cehaletin gezme görme ile de alâkası yoktur.
eleştiri; kisiyi kirmadan, yapici bir sekilde, örnekler ve tavsiyeler ile yapmis oldugu hatalari fark etmesini saglamaktir.

hakaret; kisiyi rencide edici sekilde ve alcaltarak hatalarini yüzüne vurmaktir.

örnegin;
- kiz arkadasina biz varken bu sekilde davranman onun kalbini kiriyor. bizim yanimizda bu tür tartismalari acmazsan iliskinizin devamliligi icin cok iyi olur. (elestiri)

- kiza yanimizda köpek gibi davranarak ne elde etmeye calisiyorsun? maco musun olm sen? denyo! cibiliyetini s... bi daha o kiza yanimizda öyle davranma! daha sonra senden ayrilinca kuyrugunu apusarasina kistirmis köpek gibi kapimiza gelip; pismanliklarini anlatiyorsun. bi bok olmaz lan senden! (hakaret)
Eleştiri ; kendi iradenle yaptığın yanlışı sana gösterir. iyi niyetli dir. Daha iyisini yapman için yol gösterir. Hakaret ise fiziksel özellikler gibi elinde olmayan durumlarda insanı aşağılamak. Kiskanclik, kin, öfke barındırır.