bugün

http://www.ekonometri.org

forum kisminda geyikten ziyade ekonomi ile ilgilenenlerin ilgisini daha cok bekleyen sitenin konusunu olusturan bolum.
her üniversitede 4 senede mezun olabilenlerin sayısının 5 kişiyi geçmediği bölüm..
90 ' ların sonunda bi ara çok popülerleşen bölümdür ama eski havası kalmamıştır.
4senede bitirenlerin önünde saygıyla eğilmesi gereken iibf'nin en baba bölümü. mezun olduktan sonra iktisat, işletme mezunlarından farklı davranılmadığını görünce neden ben bu kadar kasmışım o kadar sene diye kafanızı duvarlara vurma isteğinizi arttıran saygıdeğer bölüm.
girisi var, cikisi yoktur, zordur..*
puanı çok yüksek olmadığından dolayı "üniversiteye bi kapağı atayım da gerisi kolay" şeklinde düşünen bünyeler tarafından çok tutulan, ancak dördüncü senenin sonuna geldiğinizde mezuniyete daha çok olduğu gerçeği yüzünüze bir tokat gibi çarparken "ulan gerisi kolay olmadı be !" dedirten bölümdür.

bu bölümde okumanın en kötü taraflarından biri de "hangi bölümde okuyorsun evladım ?" sorusuyla başlayan ölümcül diyaloglarla çok fazla karşılaşmakdır. zira yurdum insanın bu güzide bölümden pek bir haberi yoktur...

- hangi bölümde okuyorsun evladım
+ ekonometri teyze...
- ekonomi
+ yok ekonomi değil ekonometri
- ha ekonomi metre
+ (aha çattık !) evet ondan...
- ne oluyo şimdi bu ekonomi metre ?
+ şimdi ekonominin istatistiksel analizleri ve hede hödö falan filan... ( bu soruya afilli bir cevap uydurulur çünkü ekonometri nedir tam olarak bilinmemektedir )
- hhıııımmm... peki mezun olunca ne yapacaksın sen ?
+ önce bi mezun olmam lazım teyze...
ekonometri öyle bir bölümdür ki okul boyunca vize ve final zamanlarında zamanında çalıştığın onlarca formüle gereksiz bilgiye küfür edersin , başka bölüme neden gitmedim dersin.
mezun olunca bir iktisatçı, işletmeci ayarında görürler seni , herkese bölümünü açıklamak zorunda kalırsın, ailen anlayışsızsa 4. seneden sonrası çileye döner. okulda bir şey öğrendiğini sanırsın fakat çoğu dersi vize-final arası bile unutursun.
ekonometri okumakla eline tek geçen zorluklarla yaşamayı öğrenmektir eğer ki uludağ üniversitesi'nde okuyor isen ebru ertaş'dan bir kaç sene üst üste hayat dersi almaktır öss'yi mumla aramaktır.

yazarın notu: akıllı olun yazmayın!
spss adlı bilgisayar programının yaptığı bütün analizleri (anova, diskriminant, faktör, vs vs) tek tek nasıl yapıldığını öğrenme bilimine denir ekonometri.
üçüncü sınıfa kadar gelir, bütün bu analizleri öğrenir, sınavlarda iki buçuk saat hesap kitap yapar neticede analiz sonucunu bulur mutlu olursun, üçüncü sınıfın sonunda spss denilen hedeyi gösterilir dandik bir bilgisayar programı senin onbeş saatte yaptığın analizi iki saniyede yapar kahrolursun.
sevdikten sonra okuması en keyifli bölümlerden biri. Fakat iş bununla bitmiyor. Yapmak istediğin iş ne ise okul bitince onu seçmek daha makbul. sonra mutsuz bir iş hayatın oluyor. Günün minimum 8 saatini işte geçirdiğini düşündüğünde göz ardı edemeyeceğin bir gerçek bu.
çalışılması gereken saatte sözlükte geyık yapınca kalınan ders.

tecrübeyle sabittir efenım.
girisi kolay olan ama çikisi olmayan bolum.
hatta rivayet odur ki:
uludag univ. i.i.b.f ekonometriden 97 yilinda 2 kisi mezun olmus, bunlardan biri mezuniyetinin hemen ardindan trafik kazasinda ölmüstü.
heteroskedastisite ve homoskedastisite gibi erotik terimlere sahip brans.
Ortalama olarak 3 yılda bir mezun vermese de, bu oran cok da fazla degildir. Bu bölümün en zor olduğu üniversite sözlüğe de isim babalığı yapan Uludağ Üniversitesi'dir. Bir söylentiye göre Uludağ üniversitesi diğer okullarla yarısabilmek amacıyla özellikle bir bölümüne fazla agırlık vermeye karar vermiş ve bu bölümü de zaten gereğinden zor olan ekonometri olarak belirlemiş. Bir Uludağ ekonometri mezunu olarak mezun olduktan sonraki izlenimlerim okurken düşündüğüm kadar kötü olmadı açıkçası. Üniversitenin adı dehşet bir etkiye sahip olmasa da insanlar ekonometri bölümünü sağsalim bitirebildiğiniz için size takdir dolu gözlerle bakıyorlar. Kimseye tavsiye etmem, lakin sayıların arasında kaybolup gözlerinden kan fışkırana kadar vize final öncesi 2 hafta eve, hatta odaya kapanıp ders çalışmak bana koymaz diyen varsa buyursun. Final zamanı bile diğer bölümlerden arkadaslar haftasonları sağda solda takılırken ekonometriye giriş çalışmak hiç keyifli olmaz!
dört yıllık olduğuna çevredekileri inandırmak için fazlasıyla çaba harcanılan ve girince dört yıl olmadığı anlaşılan bölüm. *
bölüm olarak girmesi kolay, çıkması zor bölümdür... ders olarak bakarsak alması kolay vermesi zor derstir...
iktisat, ekonomi ve istatistik bölümlerinin kaynaşmasından doğan bölüm/ders.
girdi* ve çıktı* oranlarına göre değerlendirildiğinde son derece verimsiz çalıştığı ortaya çıkan bölümdür...

(bkz: ekonometriye ekonmetrik bir bakış açısı)
skindirik bir bölümdür. ne iktisat ne istatistik öğrenirsiniz. ileri matematik kısmı ise koca bir saçmalıktır. zira tüm işlemleri hesap makinasıyla yaparsınız. biraz teknolojiden anlıyorsanız, matris çözebilen bir makina alırsınız. böylece yöneylem ve analiz derslerinden babalar gibi geçersiniz. hiçbir şey öğrenmeden mezun olursunuz.
istatistik ve iktisatın tek bir bünyede buluştuğu , ömür tüketen bölümdür.
istatistik, matematik ve iktisatı tam olarak bilen bir kişinin alması gereken derstir. bazen bunları bilmek de yetmeyip kalınabilen bir derstir.

(bkz: bazen ne yaparsan yap olmuyor bazen)
(bkz: ömür törpüsü)
teorik ve kanitlamali kismini daha cok akademik kariyer dusunenlerin secmeli olarak almasi gereken bolum. is hayatina atilmak isteyenlere daha cok uygulamali ve yorum kisminin agirlik verildigi bir egitim sunulmalidir. adam borsada calisacaksa ne yapsin r karenin kanitini. O zaman her iki taraf da aldigi egitimden memnun olacak, butun dunya buna inanacak, hayat bayram olacaktir.
iktisatçıların 4 yıl boyunca en çok zorlandığı ders. genelde önce bütünlemelere ordan da bir sonraki seneye bırakılır.

(bkz: ne 4 ü lan ekonometri var)
ilk zamanlarında gerçekten zor bir bölüm olmasına karşılık son zamanlarda kolaylaştırılan iibf bölümü. marmara üni. en yüksek puana sahiptir. marmara üni. de bölüm ilk açıldıktan 4 yıl sonra mezun veril(e)mediği rivayeti-gerçeği-vardır. çoğu dersi endüstri mühendisliğiyle aynıdır ve ilerki hayatımızda ne işe yarayacağını kimse bilmemektedir. tek öğrenme yolu okulda kalıp akademisyen olmaktır zannımca.
bitiremediğim için bıraktığım bölüm.
ekonometri okumak bir sanattır.