bugün

elektronik posta. çılgın posta.
e mail kelimesinden çok daha güzel olan, türkçemiz için kullanmamız gereken sözcük.
kullanıcıların sayısal ortamda yazdıkları ve birbirlerine gönderdikleri iletilere verilen addır.
Bir e-postanın bileşenleri:

-- Gönderen ya da Kimden (From):
iletiyi gönderenin adresi ve adı. Burada otomatik olarak kişinin adı olarak gözükse de baska kişinin ismi ile de gönderim yapmak mümkündür.
-- Alıcı ya da Kime (To):
iletiyi alanın adresi ve adı. iletinin kime yolladığını gösterir. E-posta adreslerinin arasına "," virgül koyarak birden fazla kişiye yollamak mümkündür. Eğer adresiniz gozükmüyorsa, BCC ile gizlenmiş olabilir.
-- Konu (Subject):
iletiyi özetleyen başlık, genelde daha sonradan hatırlamakta ve e-postaları ayırmakta yardımcı olur. Etik olarak yazılması tavsiye edilir.
-- Tarih (Date):
ileti gönderildiğindeki yerel tarih ve saat. Genelde yollayan sunucu veya e-posta programı bu saati otomatik olarak ekler. Bazen saat ve gün ayarı bozuk olarak yeni bir e-posta, eskiymiş gibi gözükebilir.
-- E-posta bedeni (Body):
Burada iletinin kendisi ve genel olarak kullanıcı imzası yer alır.
-- Karbon Kopya "KK" (CC, Carbon Copy):
Aslen gönderilen kişiye ek olarak iletinin başka alıcılara gönderilmesini sağlar. ileti buraya yazılan kişilere doğrudan hitap etmemektedir, ileti bu kişilere bilgilendirme amacı ile yollanmıştır.
-- Gizli Karbon Kopya "GKK" (BCC, Blind Carbon Copy):
Kapalı Karbon Kopya olarak da bilinir. Buraya yazılan adresler iletide gözükmez. Etik olarak bir çok kişiye gönderilen gayrı resmi iletiler için bu alanın kullanılması uygun düşer. Bu tür adres gizleme yığın iletiye karşı da koruma sağlar.
----------

Bir e-postayı hazırlarken yapılan işlemler:

-- Cevaplama (Reply):
Belli bir adresten gelen e-postayı cevaplamak icin kullanılır. Alıcı kısmına otomatik olarak e-postayı yollayanın adresi alınır. En çok kullanılan fonksiyonlardan biridir.
Herkesi cevapla (Reply All):
Cevaplanan iletiyi, gelen e-postanın To: ve CC: kısmında yazılmış olan tüm adreslere yollamak için kullanılır. En çok suistimal edilen fonksiyonlardan biridir. Genelde tüm adresler açık olarak ve gereksiz adreslere gider. Bilgisayara giren virüslerin kullandığı mekanizmalardandır.
-- Yönlendirme (Forward, Fwd):
Gelen bir e-postanın bir başka adrese yönlendirilmesini sağlar.
-- Ek (Attachment):
Yazıya ek olarak yollanan dosyalardır. Ses, resim, video, yazı başta olmak üzere bir çok değişik formatta dosya eklenebilir. Virüslerin başlıca yayılma yollarından biridir. Bilinmeyen dosya eklerinin açılması önerilmez.
(bkz: gmail)
(bkz: hotmail)
(bkz: yahoo)
(bkz: mynet)
Kişiler arasında bilgi aktarımını sağlayan ve Türkçe'de elektronik posta olarak adlandırılan bu servis tüm internet hizmetleri gibi hızlı ve düşük maliyetli bir hizmettir. internette bir yere elektronik posta gönderebilmek için, gönderen kişinin de bir e-posta adresinin olması gerekir. Web adresleri gibi e-posta adresleri de tescilli bir alan (domain) adı altında alınabilir, servis sağlayıcılardan ya da sunuculardan ücretli ya da bedava alınabilir.
(bkz: elmek)
mektupların yerine geçen, teknolojinin sunduğu büyük hizmettir.
Postacıların sadece fatura mektuplarını taşımasını sağlayan güzelliktir. Yeni postacımızın mail serverları olduğunu düşünüp fakat bak postacı geliyor şarkısını anlamayan beyinsizdir. *
Çok kısa sürede iletişimi sağlayan, fakat mailinde modası geçmiş olup yerini msn gibi programlara bırakmış servis ağıdır...
her ne kadar "e-mail"e göre daha "türkçe" gibi görünce de, iki bileşeni de esasen türkçe olmayan yapı. elektronik, bilindiği üzere, ingilizce, posta ise arapça kökenli kelimelerdir.
fikrimce bu yapı, her ne kadar türkçe olmasa da, e-mailden daha yerli, elmekten daha oturmuş olduğu için tercih edilmelidir.
internet tabanlı posta, bilgisayar mühendisi ray tomlinson tarafından 1971'in sonunda bulunmuştur. "@" harfini ise tomlinson, hangi kullanıcının hangi bilgisayarda olduğunu ifade etmek için seçmiştir.
yonja ve türevi sitelerde bazı eylemlere konu olan haberleşme aracı.

- hayri olum ne oldu yonja daki hatun?
+ yalan oldu abi.
- niye lan ne oldu?
+ abi millet posta yer, biz e posta yedik...

(bkz: e posta yemek)
e-mail'in türkçeleştirirmiş hali.
eskiden güzeldi girer bakardın iletişeceğin insanlara falan.

şimdi elli tane fatura geliyor. insanın giresi gelmiyor yahu. teknolojinin bu kadar gelişmesi güzel bir şey değil.
e posta'nın bir de gereksiz kutusu vardır ki çoğu kimse bakmaz bile. bende onlardandım taa ki az önce "ya bir bakayım ne var" diyene kadar. ve bir mesaj, aynen şöyle yazıyor;

"süleyman demirel yeşil kartlı çıktı. bu mektup herkesi ağlattı."

no comment...
sene 1996, lisede, felsefe hocasının bize email adresiyle baraber şifresini de vermesiyle tanıştığım iletişim aracı. büyük ihtimal ne kadar malmışım diye hala düşünüyordur ve öğrenmiştir şifre ne demek.
görsel
Geri çekmesini bilmenin hayat kurtardığı iletişim aracıdır.
Özellikle kurumsal firmalarda çalışanlar, gün içerisinde yoğun bir şekilde e-posta trafiğine maruz kalırlar. Bu durum beraberinde sehven yapılan hataları getirir. içe doğru sıçmanıza neden olabilecek, yanlış gönderimler. işte bu gibi durumlarda, "Gönderilmiş Öğeler(sent items)" veyahut "Giden Kutusu" her ne yazıyorsa artık, o sekmede yer alan yanlış gönderilmiş öğeyi bulup, çift tıklayarak içine girm.. ya da siz google'da "mail geri çekme" diye arattırın. Birçok resimli, videolu anlatımları vardır. Laf kalabalığı yapmaya gerek yok. Sözün özü şu ki, gönderdiğiniz e-postayı geri çekebiliyorsunuz. Karşı taraf görmüş olsa dahi, siz geri çektikten sonra Gelen kutusundaki maillerinden silinecektir. Bunu bilin yeter. Ben bunu nasıl bilmem diye de çok hırpalamayın kendinizi. insan bilmediğinin cahilidir. Olur öyle şeyler. Hadi bakalım. Selametle..

http://oi64.tinypic.com/2hrl7jp.jpg
http://oi68.tinypic.com/3467qr7.jpg
gönderilen ve sonrasında cevap alınan elektronik mektup türüdür.

e-mail kelimesi yerine kullanılması gereken sözcüktür. özellikle kamu kurumlarında bu kullanım yaygınlaştırılırsa isabetli olur. zira devlet dairelerinde eski kafalılar normal fiziksel postadan yeni vazgeçtikleri için elektronik olanı çok fazla itici gelmiyor. e-mail deyince dudak büküyorlar.