bugün

e posta

Bir e-postanın bileşenleri:

-- Gönderen ya da Kimden (From):
iletiyi gönderenin adresi ve adı. Burada otomatik olarak kişinin adı olarak gözükse de baska kişinin ismi ile de gönderim yapmak mümkündür.
-- Alıcı ya da Kime (To):
iletiyi alanın adresi ve adı. iletinin kime yolladığını gösterir. E-posta adreslerinin arasına "," virgül koyarak birden fazla kişiye yollamak mümkündür. Eğer adresiniz gozükmüyorsa, BCC ile gizlenmiş olabilir.
-- Konu (Subject):
iletiyi özetleyen başlık, genelde daha sonradan hatırlamakta ve e-postaları ayırmakta yardımcı olur. Etik olarak yazılması tavsiye edilir.
-- Tarih (Date):
ileti gönderildiğindeki yerel tarih ve saat. Genelde yollayan sunucu veya e-posta programı bu saati otomatik olarak ekler. Bazen saat ve gün ayarı bozuk olarak yeni bir e-posta, eskiymiş gibi gözükebilir.
-- E-posta bedeni (Body):
Burada iletinin kendisi ve genel olarak kullanıcı imzası yer alır.
-- Karbon Kopya "KK" (CC, Carbon Copy):
Aslen gönderilen kişiye ek olarak iletinin başka alıcılara gönderilmesini sağlar. ileti buraya yazılan kişilere doğrudan hitap etmemektedir, ileti bu kişilere bilgilendirme amacı ile yollanmıştır.
-- Gizli Karbon Kopya "GKK" (BCC, Blind Carbon Copy):
Kapalı Karbon Kopya olarak da bilinir. Buraya yazılan adresler iletide gözükmez. Etik olarak bir çok kişiye gönderilen gayrı resmi iletiler için bu alanın kullanılması uygun düşer. Bu tür adres gizleme yığın iletiye karşı da koruma sağlar.
----------

Bir e-postayı hazırlarken yapılan işlemler:

-- Cevaplama (Reply):
Belli bir adresten gelen e-postayı cevaplamak icin kullanılır. Alıcı kısmına otomatik olarak e-postayı yollayanın adresi alınır. En çok kullanılan fonksiyonlardan biridir.
Herkesi cevapla (Reply All):
Cevaplanan iletiyi, gelen e-postanın To: ve CC: kısmında yazılmış olan tüm adreslere yollamak için kullanılır. En çok suistimal edilen fonksiyonlardan biridir. Genelde tüm adresler açık olarak ve gereksiz adreslere gider. Bilgisayara giren virüslerin kullandığı mekanizmalardandır.
-- Yönlendirme (Forward, Fwd):
Gelen bir e-postanın bir başka adrese yönlendirilmesini sağlar.
-- Ek (Attachment):
Yazıya ek olarak yollanan dosyalardır. Ses, resim, video, yazı başta olmak üzere bir çok değişik formatta dosya eklenebilir. Virüslerin başlıca yayılma yollarından biridir. Bilinmeyen dosya eklerinin açılması önerilmez.