bugün

bloomberg ht de yayınlanan bbc show u. showda 5 milyarder ki bunlara dragon deniyor ve paraya ihtiyacı olan girişimciler bulunuyor. girişimciler dragonlara fikirlerle geliyor ve kendilerinden sermaye için para koparmaya çalışıyorlar. 5 milyarderin hepsi projeye ortak da olabiliyor veyahut projeyi çok beğenirlerse öteki dragonlarla projeyi paylaşmamak için girişimcinin kafasına yatan daha iyi bir teklifle geliyor. ''bak benim şu alanda expertiseım var, kollarım her yere uzanır, benimle daha çabuk büyürsün.'' diyor veyahut basitçe kar oranını düşük tutuyor.
oldukça hoş programdır. bloomberght nin haftasonu kuşağında yayınlanır.
kısa süre sonra acun ve türevlerinin türkiye'ye getirmesinden feci halde korktuğum program.
cumartesi ve pazar günler saat 17:00 de yayınlanan ve soluksuz izlediğim programdır. ticarete atılmak isteyen, girişimci olan (veya olduğunu zanneden) herkese tavsiye ederim.
programda 5 multimilyonerin karşısına çıkan girişimciler her biri kendince şahane olan fikirlerine yatırım aramaktadır. yatırımcılar girişimcilerin sunumları önce efendi gibi dinliyor ardından onlara ürünün üretiminden pazarlamasına kadar bir sürü soru soruyor. yatırımcılar sorularına tatminkar yanıtlar bulabildiği taktirde girişimciye iş teklifinde bulunuyor aksi durumda yokum (i'm out) diyor.

tavsiye etmemin nedeni bir işe girişirken nelere dikkat etmek gerekir ortalama bir bütçede neler olmalıdır gibi önemli soruların yanıtlarını bulabiliyorsunuz.
türkiye ye geleceği kesinleşti. acun bırakmaz bunu diyordum ancak bloomberg verecek;

http://www.ddturkiye.com/
karizmasiyla james caan oldukca one cikmakta.
iş hayatını insana öğreten, insanın yaptığı işi daha iyi tartmasını sağlayan mükemmel programdır. Risk sermayesi kavramının yarışmaya yansımış halidir aslında.

Ejder adı verilen zengin yatırımcılar kendi paralarıyla, yenilikçi fikir sahibi şirketlere ortak olmaktadır. Böylece hem şirket maddi anlamda istediği fırsatı yakalar hem de yatırımcı uzun vadede kazanç elde eder. Yarışmada hazır yemek fikirlerinden müzik grubuna, teknolojik fikirlerden basit ama etkili yenilikçi fikirlere kadar pek çok farklı alanda adaylar ejderleri tavlamaya çalışır. Genelde de fırça yiyerek ortamdan ayrılırlar.

James Caan favori ejderimdir.

Türkiye'de de bir versiyonu yapılacağı açıklanmıştır. Jüri üyeleri ve yarışmacılar merakla beklenmektedir. Umarım formata gerçekten sadık kalırlar.
dün akşam yayınlanan bölümündeki bir yarışmacının dile getirdiği, pişen pizzadaki "çiğ orta sorunu" ile hem ejderleri hem izleyenleri kırmış geçirmiş show.
bu sene içinde türkiye'ye getirilecek program. ingilterede oldugu gibi türkiye'de de yarışmacılar fikirlerini sunacak ve kabul gören fikirler iş adamları tarafından yatırıma çevrilecek. komik fikirlerin ortaya çıkması muhtemel yarışma olacaktır.
yakın zamanda türkiye'de de yayınlanmaya başlayacak olan ingiltere orjinli bir televizyon programı. bu programın konsepti şöyledir:

5 adet multi-milyoner işadamı, programa başvuran ve işine, ürününe, fikrine yatırımcı bulmaya çalışan kişileri değerlendirerek beğendikleri ürün, fikir, iş için onlara istedikleri parayı verirler. tabi karşılığında da kurulan işin belli bir yüzdesine ortak olurlar. örneğin ben bir ürün geliştirdim, satmaya başladım, başarılı olacağımı düşünüyorum ama hem ürünü patent hakları ile korumak için, hem seri üretime geçmek için, hem de reklam ve dağıtım için 100 bin sterline ihtiyacım var. ürünümü yatırımcılara anlatıyorum ve ihtiyacım olan para karşılığında şirketimin %20'sini öneriyorum. eğer onlar da beğenirse bana parayı veriyorlar. tabi bu yatırımcılar bol keseden para dağıtmaya meraklı insanlar değiller. sizi öyle noktalar da sıkıştırabilirler ki aklınız almaz. çünkü bu insanlar iş dünyasının her noktasına hakim kişiler. doğal olarak işin potansiyel değerinden tutun, reklam, pazarlama vb. birçok konuda sizden daha derin noktaları yakalayabiliryorlar. dolayısıyla son derece işinize hakim olmanız gerekiyor. hatta saçma bir fikirle önlerine gelip, bir sürü para isterseniz, adamlar acımadan dalga geçiyor sizinle.

bu program yakın zamanda türkiye'de de bloomberg-ht tv'de yayınlanmaya başlayacak. başvuruları almaya başladılar bile. benim merak ettiğim ise yatırımcı olarak türkiye'den hangi zengin işadamlarının yer alacağı.
katılmayı planladığım ama ya kazanamazsam diye düşündüğüm program.
(bkz: öğrenciyiz lan biz !)
alphan manas ve baybars altuntaş hakikaten sağlam özgeçmişlere sahip ve programın konseptine çok uyan yatırımcılar diğerleri için pek birşey söyleyemeyeceğim.
izlemesi çok keyifli olan Japonya kökenli bir program. türkçe ejderlerin mağarası anlamına gelir. Bbc versiyonunda Theo Paphitis zaman zaman çok kibirli gelmektedir ama o kendini beğenmesin de kim beğensindir değil mi?
iş hayatının kahvehanede oturup okey oynarken ''ulan şunu yaptım mı paranın amına koydum'' misali sözlerle olabilecek kadar kolay olmadığını gösteren önemli yarışma.

türk versiyonu gene daha bir ışıl ışıl, ferahken bbc versiyonunda tam formata uygun bir yapı hakim. az ışık, dar mekan, karşında kibirden şişmiş 5 tip.

sen ürüne odaklanıyorsun onlar paraya. olmuyor haliyle.

diyeceğim hayallerin değil gerçeklerin yarışması bir anlamda.

dikkat ettim bir çok kişi bunu bir hibe yarışması olarak görüyor. yani direkt ürünle ilgili şeyler anlatılıyor oysa bu ''aferin bu iyi, al sana 5000 dolar git ye'' denen bir olay değil. adamlar yatırımcı. sana parayı verirken ne kadar geri dönüşü olacağını merak ediyorlar. ona göre verecekler o parayı.

bu detay önemli.
uzun süredir beklediğim fakat türkiye uyarlamasını 3. bölümünden beri izleyebildiğim program. bana biraz "türk mucitler" adlı programı hatırlattı. piyasadaki pek çok reality show'a kıyasla oldukça güzel bir program. ayrıca hem girişimciler hem yatırımcılar için "vay be, ülkede ne insanlar varmış haberimiz yok" dedirtip umut veriyor insana.
(bkz: dragons den türkiye)
Türkiye'deki versiyonuna katılan girişmcilerin, gerçekten başarılı ve cesur insanlar olduğuna şahit olduğum program. Ama dragonların o aşağlayıcı tavırları, izlerken sinirimi bozmuyor değil.
güncel Önemli Başlıklar