bugün

Dismorfofobi ya da vücut dismorfik bozukluğu olarak adlandırılan bu rahatsızlıkta kişilerin görünüşlerindeki, başkalarına göre normal ama kendilerine göre kusurlu , çirkin olarak algıladıkları vücut bölümlerine yönelik sürekli olarak takıntılı düşünceler bulunmaktadır. Bu durumdaki bireyler genellikle yüz bölgesi olmakla birlikte, vücutlarının herhangi bir bölgesine ya da tümüyle genel olarak vücut yapılarına odaklanabilirler. Kişilerde hafif bir fiziksel anormallik varsa bile, kişinin bu nedenle yaşadığı kaygı normalde hissedilmesi gerekene göre aşırı derecededir. Bu kişilerin odaklandıkları bu tür düşünceler nedeniyle, sosyal ya da mesleki alanlarda işlevsellikleri bozulmaktadır.

ayrıntılar için:
http://www.psikiyatrist.net/hafta16.htm
çağın gerekli hastalıklarından. zira dış görünüş artık her şeydir.
(bkz: kafka)
isminin anlami ay gibi olan bir guzellikte farkettigim bir durumdur.guzeldir,sirindir,ay gibidir.ama bu duruma inandirmak zordur onu.

edit:gul kendine bak ne kadar guzelsin demekten kendimi alamadigimdir.
Çok ilginç bir rahatsızlıktır.
Kişi vücudunda gayet normal bir uzvun ona ait olmadığını, ya da güzel olmadığını iddia ederek onu bir saplantı haline getirir. Durum çok ileri boyutlara giderse bu uzvu kesmeye zarar vermeye kalkar. O durumda klinik anlamda müdahale şart olur. Obsesif bozukluk ile bir seyreder genelde. Ancak bu durum estetik olayından tamamen farklıdır. Estetik yaptıran bireye dismorfofobi var diyemeyiz.
bende de olduğunu düşündüğüm psikolojik rahatsızlık. saatlerce kendime bakıp kusurlarıma bakarım.
istisnasız herkesin sahip olduğu rahatsızlık. en bilinen örneği ise balık etli dahi olmayan kızların diyet yaparken ölmeleri.
Ayna hastalığı olarak da bilinir. Bir kişinin kendi fotolarını sosyal medyada paylaşıp ilgi odağı haline gelmek istemesi temel sonuçlarından biridir. Dış görünüşü ile ilgili olumlu yorumlar bu hastalar için hayati önem taşır.

Uludağ Sözlükte bu hastalıktan muzdarip bolca insan bulunabilir.

(bkz: sözlük kızlarının fotoğrafları)

(bkz: sözlük erkeklerinin fotoğrafları)
galiba benim de içimde bulunduğum bir hastalık

günümüz dünyasında para ve dış görünüşün her şey altını tekrar çiziyorum her şey olduğunu acı acı tecrübe ettikden sonra bir de bunun üzerine sürekli reddedilişlerimlerimi de ekleyince bok gibi bir ruh hali içerisindeyim sözlük.

- gün içerisinde birden fazla defa aynaya bakıyorum. saatlerce nasıl daha yakışıklı hale gelebilirim onun araştırıyorum.
- sürekli tipimi diğer erkeklerle kıyaslıyorum. çoğu zaman içten içe yakışıklıları aşırı derecede kıskanıyorum.
- allahım beni neden bu şekilde yarattın diye dert yanıyor bazen dakikalarca hatta saatlerce ağlıyorum
- insanlarla konuşurken çoğunlukla yüzümü kaçırıyor ve topluluk içerisine girmekde zorluk çekiyorum.
- sürekli reddedilişimin tek nedeni olarak tipimi görüyorum. (şu ana kadar hiçbir ilişkim olmadı kelimenin tek anlamıyla looserım)
- sürekli asabi sinirli ve gergin bir ruh haline sahibim hatta bu aralar kendimi boksa vermeyi düşünüyorum.
- iç güzellik edebiyatı yapanlara ana avrat düz giriyorum.

nacizane bünyemde böyle septomları olan bok gibi bir hastalık.
bu arada yaşım 22. ergenliden çıktım ama şu hastalığı bir türlü yenemedim büyük ihtimallede yenemiycem.

intihar fikri birkç defa aklımdan geçmedi değil. fakat dini inanışım buna her defasında engel oldu. dini inancım olmasa şu ana kadar çokdan intihar etmiştim.
Beden dismorfik bozukluğu kişinin, normal bir görünüşe sahip olmasına rağmen, var olduğunu sandığı bir vücut bozukluğu dolayısı ile kaygılanması, bu kaygının kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkilemesi durumudur. Toplumda görülme sıklığı 2 % seviyelerindedir. Erkek ve kadınlarda görülme oranı birbirine yakındır. Bir çok insana yetişkinlik döneminde bu teşhis konulur.

Bekarlarda ve erken yetişkinlik (bu türden kaygıların daha yoğun olduğu dönemler) döneminde görülme sıklığı daha yüksektir. Genellikle vücudun yüz ve baş kısmındaki (saç, burun, sivilce, diş, göz…) olası deformasyonlar kaygı yaratır.

https://panikataksite.wor...4c731af8&preview=true
Dismorfofobi, kişinin vücut yapısındaki eksiklikleri kendisine kompleks yapması ve bunun normal hayatını etkilemesidir. Ergenlik döneminde dismorfofibinin yaranması insanlarda onarılmaz yaralar bırakabilir. Bu dönemde çevrelerindeki insanlara bakarak kendi bedenlerinden utanırlar ve bu da özgüvensiz olmalarına neden olur. Genellikle, dismorfofobi depresyon ve intiharla sonuçlanır. Çoğu istatistiksel sonuçlar intihar eden şahısların bir kısmının dismorfofobi'den muzdarip olduğun söyler. Genellikle bu hastalığa sahip olan şahıslar estetik ameliyatla kusurlarını düzelttikten sonra başka yerlerinde kusur aramaya başlarlar. Bu nedenle uzmanlar, psikologların dismorfofobisi olan hastaları tedavi etmesinin daha uygun olduğu söyler.