bugün
- eşeği alıp kafa iznine çıkmak8
- arkadaşlar beni gammazlayın6
- erkeklerin giderek feminenleşmesi8
- kadınlar nasıl erkeklerden hoşlanırlar5
- kalpte velvele yaratan güzel yazar4
- kafanızdaki ses4
- yazarların çocukken en sevdiği çizgi film4
- 1 saatte 10 bira içmek19
- bira cips6
- tembel ve çalışmayan insan16
- laptop5
- atatürk e din düşmanı diyenler6
- kaçak elektrik kullann bölgelern elektriğin kesmek4
- maden suyu4
- ismet'in çok hızlı entry girmesi3
- tarot bakabilen sözlük yazarları3
- oytun erbaş3
- aga be şarkılar5
- magnum dondurmasının eskiden daha pahalı olması6
- ona bir şey söyle9
- sözlük kızlarının kombinleri20
- 19 temmuz 2026 ispanya arjantin maçı61
- velvet vs nervio19
- bir yazarın cinsiyetini öğrenme yolları5
- yalnizca deli yalnizca sair2
- nick vermeden bir yazara ağır hakaret etmek13
- bir zaman hatası2
- uzaylı görünce söylenecek ilk şey10
- uludağ sözlük yazarlar yüzünden bitti6
- sözlükte yazışılan kızın true çıkması14
- mezarlıkları sevmek5
- ktç birader4
- taksim'e ikinci eyfel kulesi3
- özgür irade ve determinizm üzerine bir tartışma2
- manyak olmaya karar verdim9
- alparslan türkeş in atatürk düşmanı olması2
- karanlık bir akşamüstü hüzünlü gezer olmak2
- lahmacun4
- kasiyer kızdan hoşlanmak17
- allah6
- yıllık izin2
- aylık 470 bin tl iyi para mıdır sorunsalı2
- selam sözlük4
- slavko vincic15
- velvet12
- nervio11
- arkadaşlar neden bu kadar salaksınız5
- almanya da hangi partiyi seçerdiniz5
- sözlük yazarlarının akşam yemekleri5
- alparslan türkeş kadir mısıroğlu ilişkisi2
türkçenin dil mantığına tamamen aykırı olan, fakat bazı utanmaz arlanmazların inatla ve ısrarla yapmaya devam ettikleri hatadır. "devlet eski bakanı" tamlaması tek kelimeyle yanlıştır, çünkü türkçede belirtisiz isim tamlamalarında tamlayan ile tamlanan arasına sıfat girmez. söz konusu tamlamada "eski" sıfatı, önündeki sözcüğü değil tamlamayı (devlet bakanı) nitelemektedir.
bu utanmaz arlanmazların mantığını kabul edecek olursak "yoğurtlu patlıcan kızartması" yerine, "patlıcan yoğurtlu kızartması" dememiz gerekir ki o durumda da ancak komik oluruz.
anlamayanlar için tekrar edelim: devlet eski bakanı değil, eski devlet bakanı.
bu utanmaz arlanmazların mantığını kabul edecek olursak "yoğurtlu patlıcan kızartması" yerine, "patlıcan yoğurtlu kızartması" dememiz gerekir ki o durumda da ancak komik oluruz.
anlamayanlar için tekrar edelim: devlet eski bakanı değil, eski devlet bakanı.
bu nahoş hatada ısrar eden insanlar, mmalesef, ekranlarda da arz-ı endam(!) edebilmektedirler...
evet,' çöp eski kutusu' demekte miyiz mesela? o, bildiğimiz 'eski çöp kutusu' değil midir? o halde 'devlet eski bakanı' ne demektir yani?
ikisi de doğrudur efendim fakat şu an kabul edilen devlet eski bakanıdır.
eski devlet bakanı da doğrudur. şöyle ki;
burada eski diye nitelenen bazı cahil arkadaşların dediği gibi devlet değil, devlet bakanıdır. devletin eskisi yenisi olmaz. devlet bakanı isim tamlamasıdır. isim tamlaması ikiye bölünmez. eski sıfatı devlet bakanını niteler, devleti değil.
eski devlet bakanı da doğrudur. şöyle ki;
burada eski diye nitelenen bazı cahil arkadaşların dediği gibi devlet değil, devlet bakanıdır. devletin eskisi yenisi olmaz. devlet bakanı isim tamlamasıdır. isim tamlaması ikiye bölünmez. eski sıfatı devlet bakanını niteler, devleti değil.
anlatim bozuklugu olarak cok fazla lanse edilir insanlar bunun yuzunden birbirini yiycek raddeye gelir falan. bu da anlatim bozukluklarinin cok sacma sapan seyler olmasindan, insanlarin kafasinin karismasindan kaynaklidir. aman turkce yi zorlastiralim da kimse bi bok anlamasin millet oturup birbirini yesin diye.
bir zamanlar istemsiz olarak "recep vali yazıcıoğlu" diyen insanla aynı tongaya düşmüştür.
yanlış değil ama eksik bir tamlama.
"devlet eski bakanı" makama vurgu yaparken "eski devlet bakanı" kişiye vurgu yapar. devlet bakanlıkları 2011 yılında kaldırıldığı için şöyle bir örnekle devam edeceğim:
yine "x üniversitesi eski rektörü" makama vurgu yaparken "eski x üniversitesi rektörü" kişiye vurgu yapmaktadır. ancak kişiye vurgu yapan tamlamayı kullandığımızda eski olan rektör değil de üniversiteymiş gibi temelsiz bir algıya neden oluruz. makama vurgu yapan tamlamayı kullandığımızda da yüksek bir anlatım bozukluğu potansiyeli ortaya çıkmaktadır.
bütün bunlardan dolayı ben şu ifadelerin kullanılmasını daha doğru buluyorum ve öneriyorum:
- x üniversitesi'nin eski rektörü
- x bakanlığı'nın eski bakanı
- x belediyesi'nin eski başkanı
- x'in eski genel müdürü
gibi...
"devlet eski bakanı" makama vurgu yaparken "eski devlet bakanı" kişiye vurgu yapar. devlet bakanlıkları 2011 yılında kaldırıldığı için şöyle bir örnekle devam edeceğim:
yine "x üniversitesi eski rektörü" makama vurgu yaparken "eski x üniversitesi rektörü" kişiye vurgu yapmaktadır. ancak kişiye vurgu yapan tamlamayı kullandığımızda eski olan rektör değil de üniversiteymiş gibi temelsiz bir algıya neden oluruz. makama vurgu yapan tamlamayı kullandığımızda da yüksek bir anlatım bozukluğu potansiyeli ortaya çıkmaktadır.
bütün bunlardan dolayı ben şu ifadelerin kullanılmasını daha doğru buluyorum ve öneriyorum:
- x üniversitesi'nin eski rektörü
- x bakanlığı'nın eski bakanı
- x belediyesi'nin eski başkanı
- x'in eski genel müdürü
gibi...
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar