bugün

borland firması tarafından 1995 yılından bu yana üretilmeye devam eden rapid application development platformu .
akla gelebilecek pek çok program bu ortamda yazılabilir.
çünkü temelinde en kolay programlama dillerinde birisi belkide birincisi olan pascal bulunmaktadır.
son sürümü için (bkz: delphi 2006)
kanaatimce en kullanışlı yazılım geliştirme ortamıdır*. pascal iyi ve yeterlidir.zaten borland abiler sağolsun herşeyi hazır etmiştir.öyle sayfa sayfa kod dizmeye de gerek yoktur.mouse ın var mı.tamam.
performans bakımından c++ ile yarışamayacak olmasına rağmen, m$ icadi c#'dan daha hızlı olarak programlama dili.

kural neydi?
"ne ka' user-friendly, o ka' hantal olanzi"
(ya da böyle bir şeyler)
borland'in dokuz aydir musteri aradigi urunudur. henuz bir alici cikmadi. borland subat 2006'da aldigi kararla Integrated Development Environment (IDE) ve Database urunlerini elden cikarip "application lifecycle management" urunlerine odaklanmaya karar vermistir. delphi'ye verdikleri teknik destegi asamali olarak azaltacaklari rivayet ediliyor. cok tehlikeli cook. zaman kaybetmeden C# .NET kullanmaya baslamakta fayda var.
Hackerlerin kullandığı bir program olan,ve bilgisayarımıza virüs girmesine sebeb olan kodların yazıldığı bir programdır.
1993 yılında 1.0 versiyonu ,1994 yılında Win 95 için 3.0 versiyonu duyuruldu.1996 yılında Anders Hejlsberg ve bazı arkadaşlarının borland'dan ayrılmasıyla geliştirici ekibi zayıflasada delphi 5.0 hızlı bir uygulama geliştirme aracı olarak görüldü. Her zaman en yeni teknolojileri destekleyen uygulama geliştirme aracı olmuştur. ancak yüksek lisans ücreti ve çoğu teknolojilerin bir çok programcı tarafından kullanılmaması kullanım alanının genişlemesine engel olmuştur. 2006 yılında danny thorpe'n borland'dan ayrılıp google geçmesi bir kez daha kafalarda soru işaretlerine neden oldu. borland bu tarihten itibaren ide(delphi,borland c++,cenova... vs) ürünlerini codegear adı altında topladı.
2007 versiyonu çıkmış programdır. hatta çıkmakla kalmayıp korsan tezgahlarına kadar düşmüştür.

(bkz: delphi 2007)
yunanistan'da bir şehir.
atası pascal olan nesnel tabanlı bir programlama dilidir. delphi 2007 versiyonu yine borland ın java editörü olan jbuilder a benzemiş. şık olmuş. delphi 7 ye takılı kalmış bünye için delphi 2007 iyi bir sıçrama olacaktır.
borlandın c yi sevmeyenler için hazırlamış olduğu aslında kendisi C++ builder ın birebir kopyası olan, ama programcılıkla fazla uğraşmayanların ilgilendiği ama güzel şeylerin çıkmasına neden olan programlama aracı...
lise yıllarım borland 4 ile başladım sonra 3 kurdum sonra 5 bir ay kadar 6 kullandım .net olayına girinceye kadar herşey mükemmeldi 7den sonra tanıyamaz oldum bi ara sonra studio kervanına oda katıldı.
Dedesi Pascal ın yolundan gitmeye çalışan biraz daha görselliğe önem verem yeni nesil torun.
en nankör programlama dilidir aynı zamanda. dos ortamından (moda tabirle konsol) windows ortamına yani visual platforma terfi eden hiç bi dil yoktur ki ismini değiştirerek geçsin. ben dahil Dos zamanının deli pascal parçalayan programcıları normal olarak object pascaldan sonra visual pascal beklerken delphi ismiyle yıkılmıştır.

(bkz: aslını inkar eden haramzade)

neyse olay bunla kalmamıştır tabi ki dilin pascalla benzerliği yada felsefesine bağlılığı lafta kalmış visual ortama geçerken dengeleri kaçırmıştır. ne pascala benzetilebilmiştir ne usta işi bir araca. sırf bu yüzdendir ki dos altında nice komplike pascal projeleri yazan benim bile nefretimi kazanmış ve windows altında delphinin yüzünü açmamla kapamam bir olup c ailesine kaçmakta çareyi bulmuşumdur.

Gel zaman git zaman borland'ın ve codegear'ın gitgide sona yaklaştığı dedikodularıda ayyuka çıkarak ileride sahipsiz kalması ve terkedilerek ölü bir dile dönüşmesi muhtemeldir. bu yönüyle hayran kitlesini tedirgin etmekte son yıllarda. tavsiyem bir an evvel c#/c++ ikilisine sarılmanız olacaktır.
yarın sınavım olmasına rağmen, an itibariyle çalışmayı bıraktığım programdır.
"yeter ulannn anlamıyom ben bu programlama işini" diye avazım çıktığı kadar bağırmak gelir içimden ama gece yarısına çok az bi zaman kaldı, apartman sakinleri rahatsız olmasın diye sözlüğe yazmaya daha karar verdim. * * * *
ilk programlama dili olarak pascal öğrenen biri olarak bir an önce öğrenmek istediğim dildir. pascal günümüz proglamlama standardına göre oldukça düşük kalıyor çünkü.
pascaldan görsel programlamaya geçenler için seçilebilecek en iyi yazılım geliştirme platformu.
kahinleriyle meşhur eski yunan şehridir.
otomotiv ana sanayinin en büyük tedarikçi firması.
örnek vermek gerekirse, kendileri renault'nun yan sanayisidir, ancak global anlamda dünyadaki tüm fabrikalarındaki çalışan sayısı, renault'nun globaldaki çalışan sayısından fazladır.
otomotiv ana sanayinin en büyük tedarikçi firması.
otomotiv yan sanayi olmasina ragmen; dünya çapında, bünyesinde, çoğu ana sanayiden daha cok kişi çalıştırır, ve küresel anlamda çoğu otomotiv ana sanayi firmasından daha büyük bir kuruluştur. renault'dan, fiat'dan, volkswagen'den... vesaire...
izmir ege serbest bölgede bir de büyük fabrikası bulunan otomotivin dev ismi.
2011 yılına geldiğim halde hala görsel programlama dersinde gösterilen lanet zor bir dil artık koltuğunu c sharp ' a kaptırmış olup hala üniverstelerde pascal ve göresel programla için oluşturulmuş şekli delphi gibi eski ve piyasada bir değeri kalmamış bir görsel programlama dilidir.
bilen ve iş arayanların şahsıma başvurması gereken programlama dilidir.
senelerden beri merak edip öğrenmek istediğim fakat vb., c# ve c++ dan sonra bir türlü fırsat bulamadığım içimde ukte kalan programlama dili.
öğrenmeye çalıştığım programlama dilidir.
en güzel ve zevkli programlama dilidir. componentleriyle diğer programlama dillerine fark atar. 2007 si efsanedir benim için.
güncel Önemli Başlıklar