bugün

cenaze merasimi ile tiyatroyu veya spor müsabakasını karıştıran insanların yaptığı eylemdir. kim tarafından, ne zaman çıktığı belli değildir. özellikle son yıllarda, ünlü kişilerin cenazelerinde sıkça rastlanılmaktadır bu duruma. yahu adam ölmüş gitmiş, senden bi fatiha bekliyor, sen de adam çok büyük bi iş başarmış gibi alkış sağanağına tutuyorsun. mantık, akıl bunun neresinde? amaç, "hadi, aslansın, kaplansın, sırat köprüsünü hemen geçersin" gibi bişey de ben mi yanlış anlıyorum? bunlara en güzel ayarı rahmetli cem karaca vermişti. "beni tekbirle uğurlayın" demişti. bu sözü demeseydi yine birisi alkışı başlatacak, diğer sürü de buna uyacaktı.
sahne sanatlarıyla uğraşan insanları o yaşına kadar ayakta tutan şeyin alkışlar olduğu düşünülürse pek garipsenmemesi gereken olaydır.bunu da geçtim kime nedir,belki de adam kendi demiştir beni alkışlarla uğurlayın diye.
cenaze merasimleri kişilerin ölen kişinin vasiyeti doğrultusunda ya da yakınlarının istediği şekilde yapılır. bu, tamamen tercih meselesidir.
olup biten her şeye kendi benimsediğimiz kültür ve inanç sistemi içinde bakmamalıyız diye düşünüyorum.
isteyen alkışlasın, isteyen dua etsin. isteyen mezara gömülür, isteyen yakılır külleri denize savrulur.
(bkz: 10 kasım kutlamaları demek)
bazı bölgelerde bizzat şahit olduğum bir durum:
(bkz: cenazeyi kornalarla uğurlamak)*
saygı adına(!) ,ölüye yapılan en büyük saygısızlıktır...
allah rahmet eylesin insanoğlunun müslüman ise cenaze namazından sonra, değil ise kendi inanışlarına göre son duası yapıldıktan sonra, defnedileceği yere götürülürken "son yolculuğuna" eşlik eden insanlar tarafından ifa edilen şak şaktır. genellikle alkışlarla beslenen sahne sanatçıları için ya da insanlık adına büyük işler başarmış insanlar için tercih edilen bir sevgi gösterisidir. bu gösteri dua etmenin ikamesi olmamakla beraber kimseye de bir zararı yoktur, anlamlı ya da anlamsız içten gelen bir coşkudur, yeter ki o coşkunun hareketlendirdiği eller ölen insanı esas yaşarken alkışlamış olsun.
21. yüzyıldaki ölüm acısının formunu değiştirip,yeni kamuflaj miğferini giyinmiş hali.
yakında sazlı sözlü muzikli olursa şaşırmamamız gereken cenaze törenleri..
dünyada birşeyleri az da olsa değiştirebilmiş kişiye son bir jesttir zannımca. son bir sahne alkışıdır ya da son bir teşekkürdür. ya da hayatı kınamadır şakşakla bir nevi protesto giden sen olmamalıydın dermiş gibi. gururla uğurlamaktır onu son yolculuğuna, önemli olan yapıtlarının yaşayacağını bilmektir.
Ölü kişinin imkanı olsa tabutundan fırlayıp bütün alkışlayaları kurşuna dizmek isteyeceği bir saygısızlık eylemidir.'Bravo Hulki abime be.Nasıl da öldü be..Bu ölüm ancak alkışlanır abi.Alkışşş!!'
-Şak şak şak
bazı kişilerin bu saçma davranışlarının sebebini rahmetli şahsiyete gaz ve cesaret verme niyeti gibi bir dengesizlik örneği sergiledikleri duyulmuştur.
-bu davranış, titreme ile beraberinde korku duymama sebep olmuştur
saçma sapan buram buram özentilik kokan eylemdir.
(bkz: insanı tabutta bile sinir etmek)
sosyal hayatda gerizekalı davranışlarından dolayı, çevrelerinden sik kadar değer görmeyen kokoş karıların ve sözümona kendini aydın zanneden elit kesimin bir nevi orgazm olma ritüeli.otu boku çaresizce alkış tutarak protesto etmekden son derece zevk almaktadırlar.mütemadiyyen alkış olayını kıvılcımlayan platin saçlı güneş gözlüklü kart karılar olur.
üzerinde fazla durulmaması gereken, kimsenin duasını, inancını etkilemeyen, azaltmayan, kişiye olan sevginin ve saygının bir göstergesi olarak yapılabilen eylemdir. alkış bir çok alanda farklı anlamlarda kullanılmaktadır. beğeni, protesto, ilham, gaza getirme, topluluk olarak aynı fikirde olduğunu belirtme gibi bir çok farklı anlamı mevcuttur. bir cenazede alkış ise kişiye bir sevginin, saygının, yolculuğundaki son uğurlamada yanlız olmadığını hem ona hem de yakınlarına göstermek adına, aynı zamanda sadece kenarda durmak yerine en azından son yolculuğunda ona ait, onun için, onun adına küçük de olsa bir harekette bulunmaktır. duasını etsin, mezarına gitsin, tabutunu taşısın, toprağına kürek vursun, alkış kimsenin bu isteklerini engellemez zaten. üstünde tartışılacak bir husus değildir.
ölen teröristin arkasından yapılacak eylemdir.
(bkz: giggle loop)
cenazelerde olmaması gereken gerkesiz bir olaydır. illa ki bişey yapmak istiyosun cenazenin tabutunu taşı,mezarina toprak at,ailesine destek ol. cenazede alkış tasvip etmiyoruzdur. Alkış yerine okuyacağınız fatihanın ölüye daha çok faydası vardır kabir azabını azaltırsınız.
--merhumu nasıl bilirdiniiiiiz!!?
-alkııııııış....şakşakşakakşakaşakşaak
--nasıl bilirdiiniiiz!!?
-bravooooo...şak şak şak şakşakkakakaka
--gömün .mına koyiim...
-yaşaaaaa...şak şak şak şakşakkakakaka
(bkz: bayrak toreninde alkis tutmak)
kimilerine göre ölüye "iyi ki öldün" diyormuş gibi görünen ve tuhaf bulunan hareket.
türk milletine has salaklıklardan biridir. benzeri için (bkz: hepimiz ermeniyiz)
son yılların yeni bir modasıdır. dua okumak bir zümre için kabul edilemediği için boşluk doldurulmuştur. Bir sonraki versiyonunda alkışla birlikte, şampanya patlatarak kadeh tokuşturmak yüksek sesle dağbaşını duman almış okunacaktır.