bugün

Horse power dan dilimize çevrilmiş, 2684520 joule yada 0.238846 kjoule eşdeğerinde enerji birimi.
ayrıca 1kW=1.36 HP dır.
arabaların gücünü belirtmek için kullanılan birim.
ne yani şimdi bu arabanın içinde 100 tane beygirmi var hahohahehhah .....gibi iğrenç geyiklere maruz kalmamıza neden olan güç birimi
75 kg lık yükü 1 sn.de 1 metre yüksekliğe kaldıran güçtür.
(bkz: ankaragucu)
otomobillerde belirtilen beygir gucu, motor belli bir devire ula$tigi zaman ortaya ciktigi icin "x hp @ x rpm" $eklinde belirtilmektedir.
ornegin, lamborghini gallardonun maksimum beygir gucu, "520hp @ 8000 rpm" $eklinde ifade edilebilir.
(bkz: tork)
(bkz: nm)
(bkz: kw)
(bkz: ps)
eskiden kullanılan buharlı araçlardaki 1 birimlik buharın gücü anlamına gelir.halen arabalar için buhar beygiri olarak kullanılmaktadır.
bulmacada çıkarsa doğru cevap muhtemelen "ap" dir
(bkz: beyin göçü)
otomotiv dergilerinin ısrarla kullanmadığı kısaltma. adamların ya aklı almıyor, ya da "amerika nın köpeğiler ondan öyle". zira her syki çevirirler, kendileri harf koymazlar dergiye. ama gel gelelim 500 bg'lik güce sahip otomobili, 500 HP'lik güce sahip olarak yazarlar. her syki türkçeye çevirirler, azami hızı 260 km/s olan otomobilin hızını, 260 km/h olarak yazarlar.

(bkz: et sopasıyla dövülmesi gereken gazeteciler)
Teknikte kullanılan bir güç birimi. Beygir gücü, 75 kilogram ağırlığındaki bir cismi bir saniyelik zaman içinde bir metre yüksekliğe çıkaran kuvvetin gücüne eşittir. ilkin ingiliz bilgini James Watt (1736 - 1819) tarafından tarif edilmiştir.
erkek kullandığı arabanın beygir gücü ile kendini özleştirir.500 beygir gücü olan bir arabayı
kullanarak kendi gücünüde 500 beygire çıkaracağını sanar.
Arabalardan tutun, çim biçme makinelerine kadar; içinde motor bulunan aklınıza gelebilecek her makinede bu tanımı duyarız: Beygir gücü. Hadi arabalar bir nebze de, çim biçme makinelerinin atlarla, beygirlerle ne alakası vardır sahi? Bu garip ölçü birimi de nereden çıkmış?

Aslına bakarsanız “beygir gücü” tanımının kökeni gerçekten de atlara dayanıyor. Buhar motorlarının ilk günlerinde, 1872’de kaşif mühendis James Watt Newcomen buhar motorunda bazı belirgin değişiklikler yapar ve bu yeni versiyonu pazarlamaya başlar. Elinde Newcomen buhar motoru olan müşterilere yeni motorun yararlarını anlatması kolaydır, eski motorla kıyaslar ve hedefine ulaşır. Ancak gerçek anlamda para kazanmak istiyorsa, daha önce hiç bu motorları kullanmamış kişilere de motorlarını satabilmesi gerekmektedir. Çoğunluğu oluşturan bu kitle, hala makineleri çalıştırmak ve yük taşımak için atlardan yararlanmaktadırlar. Başarılı olmak için, bu insanların anladığı dilden konuşması gerektiğini fark eder.

Madende kömür çeken yük beygirlerini takip eder. Bir yük beygirinin, bir dakikada 150 kilogramlık kömürü 30 metre taşıyabildiğini fark eder, ki bu 746 Watt’a eşittir (Hikayenin diğer versiyonundaysa Watt, bir atın 12 fit yarıçaplı bir değirmen çarkını saatte 144 kez çevirebildiği ve çarka uyguladığı kuvvetin 180 libre-kuvvet olduğunu bulmuştur). Aklında şimşekler çakar, bu miktarı “bir beygir gücü” olarak belirleyerek, ilk adımını atar.

Aslında bu ölçüye göre atlarla motorları kıyaslamanın anlamsız olduğunun kendisi de bilincindedir, ancak hedefine kolayca ulaşır, satışlarını katlar.

Aradan yıllar geçse de, motor sahipleri “kaç atın gücüne denk” motorları olduğunu söyleyerek caka satmaya devam eder dururlar.
görsel
aslında eskiden daha çok kullanılan şimdilerde yerini yavaş yavaş kw'ye devreden güç (işin bittiği andaki) ölçü birimi. farklı standart ve çeşitlerdir.

beygir gücü tanımı 18. yy'ın sonlarında iskoç mühendis James Watt tarafından, buharlı motorların verimini araba çeken atların (at arabası) verimiyle karşılaştırmak amacıyla ortaya çıkarılmıştır.

imperyal mekanik beygir gücü 745 watt'a eşittir.
yani bugün 100 beygirlik bir otomobilden bahsediyorsak 74,5 kilowatt gücünde diyebiliriz.

HP (horspower)
BG (beygirgücü)
PS (hp'nin alman birimi - PferdeStarke-) 1hp = 1.0139 PS
KW

hepsi olur yani.

yani bir otomobil alırken "güç" karşısında kw mi yoksa ps veya bg/hp yazıp yazmadığına bakmak önemli bir husus oluyor.

konuyla ilgili olarak: (bkz: tork).
araç motorlarının içine gizlenmiş atlardır.
aygır ve kısrak gücünden farklı bir güçtür. horse power yani.
75 kg yükü 1 saniyede 1 metre yüksekliğe kaldıran güce 1 beygir denir ancak araçların motor gücü kilowatt birimiyle ruhsata girilir o da (kilowatt x 1.341=beygir yani HP) dir.
Araçlarda beygir gücü kavramı bildiğimiz arap atları değil midilli tipi küçük atlar baz alınarak olusturulmustur. Ayrıca araç güçleri kw ile tarif edilir. Benim aracım 59 kw bunun beygir karşılığı 88 beygire denk geliyor ama 88 beygir değil 59 kw olarak söylüyoruz. Bazi ülkelerde bu hp (horse power) olarak kısaltılır bazı ülkelerde ise bhp (brake horse power-fren beygir gücü) olarak kısaltılır.
ortalama gerçek bir beygir 15 beygir gücündedir.