1872-1970 yıllarında yaşamış ingiliz düşünür.
"her şeyin bir nedeni olmak zorunda değil. dünyanın nedensiz olarak meydana gelmemesi için bir neden yok. ezelden beri varolmuş da olabilir. nesnelerin bir başlangıcı olması gerektiği fikri hayal gücümüzün yoksulluğundan olsa gerek. ilk neden benim için o kadar da önemli değil."
"bu dünyada adaletsizlik varsa, başka yerde de varlığı pek muhtemeldir. bir portakal sandığının üst kısmındaki portakalların kötü olduğunu gördünüz, alt kısımdakiler iyi olmalı ki denge teşkil etsin diyemezsiniz."
bertrand russell,uluslar arasinda savaslara son vermlek icin bir dunya devlet i fikrini savunmasina ragmen anarsizmi benimsedi ve hayati boyunca liberter olarak kaldi.
Mantık ve matematik alanında çığır açıcı çalışmalar gerçekleştiren ingiliz filozofu.
insanlığın iki tür ahlakı vardır. Biri sözünü edip uygulamadığımız, diğeri uygulayıp sözünü etmediğimiz. (bertrand russell)
adı geçen ingiliz filozofu, ingiltere'deki amerikan atom konaklarına karşı giriştiği savaş dolayısıyla yazdığı bir yazıda şöyle diyor:

"bir demokrasinin yurttaşları en çok kendi işleriyle uğraşır ve zor sorunları bütün derinliğiyle inceleyemezler.

inanışları, en kolay sağladıkları haber ve bilgi araçlarına dayanır ve baştakiler bu haber ve bilgilerin aldatıcı olmasını sağlayabilirler, çok kez de sağladıklarını görüyoruz. baştakiler derken, yalnız hükümette, ya da muhalefetteki politika adamlarını değil, onların teknik danışmanlarını, basını, radyoyu, televizyonu ve en sonunda polisi de düşünüyorum."

ve sonra ekliyor: "bu büyük tehlike günlerinde sivil diretmenin bir başka ve belki daha önemli bir nedeni var. çok yaygın bir inanışa göre insan tekinin hükümetler karşısında hiçbir gücü yoktur ve hükümetlerin politikaları ne kadar kötü olursa olsun, insanların tek tek yapacakları hiçbir işe yaramaz. yanlıştır bu, çok yanlış."
uzun ömrünün son zamanlarında, "eger bir kez daha dünyaya gelecek olsam yine üç şeyin peşinde koşardım; bilgi, aşk ve acı" sözünü söylemiş olan yazardır.
ludwig wittengestein ile sürekli bir tartışma modunda bulunan, ünlü ingiliz filozof.
sogulayan denemeler isimli kitabıyla hayatı,akımlar,ogretileri sorgulamayı insana ogreten..ku$kuculuk olmadan ya$amanın bir "ot"tan farksız olacagını insana alttan alttan hissettiren insan..
kadınları delirten filozof..
Tarih boyunca cinsel baskıların faturasını kadınların çektiğini söylese de, Bertrand Russell'in kendi evlilikleri ibretlikti. Yaşadığı üç acı boşanma, geride kırık kalpler, dağılmış aileler bıraktı ve torunlarının hayatı bile paramparça oldu. Hayatına girdiği iki kadının ömürlerinin geri kalanını tımarhanede geçirmesine neden oldu. Oğlu John'un eşcinselliğini hiçbir zaman kabullenmedi. Çok sayıda gönül macerası ona 'felsefeci hovarda' ya da 'kirli Bertie' gibi takma adlar kazandırdı.
"manevi bir çöküşün en önemli belirtisi, kişinin yaptığı işin çok mühim olduğunu düşünmeye başlamasıdır" sözünün sahibiyle çok önemli bir noktaya parmak atan şahsiyet.

ayrıca "akıllılar hep şüphe içindeyken aptallar küstahça kendilerinden emindir" sözüyle de yine gündelik hayata önemli bir gönderme yapmıştır.
iktidar, sorgulayan denemeler, principia mathematica 'nin yazarı nobel ödüllü ingiliz yazar ve filozof.
Mantık ve matematik alanında çığır açıcı çalışmalar gerçekleştiren Bertrand Russell, Whitehead'le birlikte Principia Mathematica adlı ünlü matematik kitabını yazmıştır. O, matematiksel mantık alanındaki çalışmalarını daha sonra felsefe alanına yansıtmış ve bu çerçeve içinde mantıksal atomculuk öğretisini geliştirmiştir. Buna göre, Russell sisteminin en basit tümcelerine atomik önermeler adını vermiş ve bu önermeleri, daha kompleks tümcelere karşılık moleküler önermelerden ayırmıştır. O, moleküler önermelerin birbirlerine ve, veya,ise, ancak ve ancak gibi mantıksal eklemlerle bağlanan atomik önermelerden meydana geldiğini söylemiştir. Russell söz konusu mantıksal öğretiyle, belli bir metafiziksel görüşe ulaşmıştır. Başka bir deyişle, onun mantık öğretisiyle metafiziği arasında çok yakın bir ilişki vardır. Ona göre, biz söz konusu matematiksel mantıktan, felsefi analizden yararlanarak, dünyayı meydana getiren bileşenler hakkında sağlam bir fikir sahibi olabiliriz. O, matematiksel mantığının, dünyanın şeyler, bireyler, basit öğeler çokluğundan meydana geldiği inancı için sağlam bir destek olduğunu düşünmüştür. Dünya tek bir tözden oluşmaz, fakat çok sayıda ayrı ve tikel şeylerden meydana gelir. Üstelik, bu basit öğeler, idealistlerin düşündüğü gibi, tinsel bir yapıda değildir. Bunlar basit oldukları ve yalnızca varoldukları için, kendilerinde hiçbir niteliğe sahip değildirler. Onlar, olgular adı verilen kompleks yapılar içinde ortaya çıkar ve bunlardan bazıları fiziki, bazıları da tinsel bir nitelik taşır. Bilgi kuramı bakımından ampirizmi benimseyen Russell, betimleme yoluyla bilgi ve tanışıklık yoluyla bilgi olmak üzere iki ayrı bilgi türünden söz etmiş ve bunların deneysel bilgimizin temelini meydana getirdiğini savunmuştur. (kaynak: http://www.imge.com.tr)
(d. 18 Mayıs 1872 - ö. 2 Şubat 1970)

Ünlü ingiliz filozofu Russel, Mantık ve matematik alanında çalışmalar yapmıştır. Whitehead'le birlikte Principia Mathematica adlı matematik kitabını yazmıştır.
O, matematiksel mantık alanındaki çalışmalarını daha sonra felsefe alanına yansıtmış ve bu çerçeve içinde mantıksal atomculuk öğretisini geliştirmiştir. Buna göre, Russell sisteminin en basit tümcelerine atomik önermeler adını vermiş ve bu önermeleri, daha kompleks tümcelere karşılık moleküler önermelerden ayırmıştır. O, moleküler önermelerin birbirlerine ve, veya, ise, ancak ve ancak gibi mantıksal eklemlerle bağlanan atomik önermelerden meydana geldiğini söylemiştir. Russell söz konusu mantıksal öğretiyle, belli bir metafiziksel görüşe ulaşmıştır. Başka bir deyişle, onun mantık öğretisiyle metafiziği arasında çok yakın bir ilişki vardır. Ona göre, biz söz konusu matematiksel mantıktan, felsefi analizden yararlanarak, dünyayı meydana getiren bileşenler hakkında sağlam bir fikir sahibi olabiliriz.
O, matematiksel mantığının, dünyanın şeyler, bireyler, basit öğeler çokluğundan meydana geldiği inancı için sağlam bir destek olduğunu düşünmüştür. Dünya tek bir tözden oluşmaz, fakat çok sayıda ayrı ve tikel şeylerden meydana gelir. Üstelik, bu basit öğeler, idealistlerin düşündüğü gibi, tinsel bir yapıda değildir. Bunlar basit oldukları ve yalnızca varoldukları için, kendilerinde hiçbir niteliğe sahip değildirler. Onlar, olgular adı verilen kompleks yapılar içinde ortaya çıkar ve bunlardan bazıları fiziki, bazıları da tinsel bir nitelik taşır. Bilgi kuramı bakımından ampirizmi benimseyen Russell, betimleme yoluyla bilgi ve tanışıklık yoluyla bilgi olmak üzere iki ayrı bilgi türünden söz etmiş ve bunların deneysel bilgimizin temelini meydana getirdiğini savunmuştur.

(bkz: Ateist)
çağımızın büyük ingiliz düşünürü;

felsefenin soyut ve metafizik alanından çok insanla, insanın daha iyi şartlar içinde yaşaması sorunlarıyla ilgilenmiştir.
-ne kadar az bilirseniz, o kadar siddetle müdafaa edersiniz.
"Pek çok insan düşünmektense ölmeyi tercih eder. Aslında ölürler de."
nobel ödüllü, "varoluşculuk" felsefesinin kurucularından olan, hayatı boyunca "bilimsel bulgular" dışında hiçbir öğretiye inanmamış düşünür...
"düşünce özgürlüğü lehindeki temel sav, bütün inançlarımızın kuşku götürür olmasıdır..." diyen galler'li filozof.
"insanlar bilgisiz doğarlar, aptal değil. eğitim yoluyla aptallaştırılırlar." demiştir. "sorgulayan denemeler" ve "eğitim üzerine düşünceler" kitapları çok güzeldir.
allah olarak tapabilecegim tek insan, buyuk du$unur. hayatimi, kendisinin sahip oldugu entellektuellige ula$maya adamak, hatta mumkunse a$mak icin kullanmak bir onur olacak.

(bkz: celestial teapot)
beni çok şaşırtan "bilgi yüklü çıkarımları"nı okuduğum düşünür. sadece insanın uykusunu getiren bilgi yok. sadece komplo kurar gibi çıkarımları da yok... ikisinin karışımı* bir ürün ortaya çıkarmış. çok iyi ve herkesin okuması gereken düşünür.*
felsefe tarihinin gördüğü en fırlama filozoflardandır, bizim kültürümüzdeki adıyla tam bir "piç"tir.

--spoiler--
Hegel, kendisinden sonra gelen Marx ve Spengler gibi olguları bozma ve hatırı sayılır ölçüde bilgisiz olma niteliklerine sahipti. kozmik olarak temsil edilen bir oluşumun, tüm bizim gezegenimizde ve çoğunlukla akdeniz çevresinde ortaya çıkacağını ileri sürmek acayip...

hakikat zamansızsa, "oluş"un daha sonraki bölümlerinin, ilk bölümlerinden daha yüksek kategoriler ortaya koyması için bir neden de yoktur. evrenin yavaş yavaş hegel felsefesini öğrendiği varsayılmadıkça ortaya çıkacak bir neden değildir o. (felsefe tarihi, 87)
--spoiler--
hegel notlarından...

"tahmin edileceği gibi Hegel tinin yeryüzündeki gelişiminde Almanlara en yüksek rolü verir... özgürlüğün ince bir belirtisidir bu. sizin toplama kampı dışında kalabileceğiniz anlamına gelmez." (89-90)