bugün

Buralar bir zaman dutluktu denilecek bir uygulama. Eğer bu sistem halka daha basit bir yolla yani takas yoluyla girerse ekonomide tekrar başa dönmüş olur.
(bkz: 69)
organizasyon halinde yapığında harika bir sistem olsa da ülkemizdeki ticari ahlaktan nasibini almıştır. havuza mal yada hizmet verildiğinde sistemden alacaklanır, havuzdan mal yada hizmet alındığında sisteme borçlanır. mal yada hizmet alış verişinde tamamen barterle ( % 100 takas) olabileceği gibi, kısmi barter ( % 50 takas-%50 nakit gibi) olabilir.
ülkemizdeki ticari ahlağın yerlerde olması nedeniyle barter sistemi ile bir çok firma dolandırılmış (genelde bunu yapanlar barter organizasyonlarıdır), bu güzel sistemin içine sıçılmıştır.
bir nevi pazarlamada geriye dönüş 'trend'idir. ilk ve ortaçağ'da yapılan takas sisteminin günümüz koşullarına yumuşatılarak uyarlanış hali olarak kabul edebiliriz.
iki tarafın da birbirini kazıkladığını düşündüğü sistemdir. ama iki taraf için de normal bir alışveriş olur, fazla nakit akışı olmaz... ülkemizde sistemli bir şekilde olmadığı için, olay tamamen kendi çabanıza ve şansınıza kalıyor... atıyorum;
şimdi a malının size gelişi on lira,kârınız on lira ve kdv li satışınız 25 lira...
ama sizin b ye ihtiyacınız var, b yi de a ya ihtiyacı olan bir firma satıyor... ona gelişi ise, 10 kârı 15 satışı kdv li satışı ise 30 lira olsun... siz bu elemanla buluşup, kafa kafaya tokuşturalım mı dersiniz, o da kabul eder, çünkü maliyet+kdv fiyatına sizden 25 liralık malı alacaktır... siz de maliyet+kdv ye 30 liralık malı almış olacaksınız... aslında kazıklanan yok, sadece öyle bir düşünce var...
yüzyılın icadı olmasına rağmen ülkemizde tam anlamıyla gelişemeyen sektördür. avantajlarından bazıları;
- satışları artırır
- kârı artırır
- yeni pazarlar&yeni müşteriler bulur
- % 100 tahsilat garantisi sağlar
- en kolay stok satış sistemidir
- ücretsiz ve etkin reklam sağlar
- güvenli, kolay ihracat sağlar

zannımca sistemin en büyük sorunlarından biri fiyat belirlemede çıkan aksaklıktır. çünkü fiyatı takas yapacak firmalar kendi aralarında belirlemektedirler. gerçi sözleşmelerde "piyasa fiyatından yüksek fiyat belirleyen firmalara yaptırım uygulanacaktır" gibi bir madde olsa da ne kadar denetleniyor, denetlebiliyor bu sorunun halledilmesi gerekir.
vereceğini alacağına saymak suretiyle ödeme, tek bir kontrat çerçevesinde iki taraf arasında sürekli mal değişimi, para aracılığı olmaksızın malı malla değiştirme, alacak ve borçların karşılıklı mahsubu, para kullanılmadan malların birbirleriyle değiş tokuş edildiği ticaret yöntemidir.
Yaşanan finansal krizlerle birlikte, paranın maliyetinin yükselmesi, ekonomilerde pekçok finansal tekniğin gelişmesini de zorunlu hale getirmiştir. Söz konusu finansal teknikler, ekonomi dünyasının gerek yüksek enflasyon, gerekse yükselen faizlerden korunma tedbirlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Ancak bu tekniklerin hemen hepsi para temeline dayandığından, çoğu zaman paranın maliyetinin düşürülmesinde yetersiz kalmaktadırlar. Bu nedenle paranın maliyetini minimum düzeye indirmek, hatta ortadan kaldırmak için tek yol, ulusal ve uluslararası ticarette en önemli maliyet unsuru olan parayı kullanmamaktır. Zaten paranın icadından önce de insanlık, ihtiyacı olan ürünleri elde edebilmek için, ihtiyaç fazlası ürünlerini kullanmakta, mal ve hizmetler birbirleriyle takas edilmek suretiyle ihtiyaç sahipleri arasında el değiştrmekteydi. işte bu noktadan hareketle 1930 büyük ekonomik krizinin yol açtığı ekonomik çöküntüden kurtulmanın bir yolu olarak takas, yeniden dünya ekonomisinin gündemine girmiştir.

ilk örnekleri bilateral "iki istasyonlu" olan takas işlemleri, mal ve hizmetlerin çeşitlenmesiyle, günümüzde multilateral"çok istasyonlu" olarak uygulanmakta, ve barter adıyla anılmaktadır. Barter sisteminde, satın alınan mal veya hizmetin bedeli, üretilen mal veya hizmetle ödenmekte, sistem, barter şirketi tarafından üye işletmelerin barter işlemlerinin organize edilmesi suretiyle işlemektedir. Sistem üyesi işletmelerin mal ve hizmetlere olan arz ve talepleri, barter şirketi tarafından, sistemin ana unsuru olan bilgi bankası aracılığı ile diğer üye işletmelere duyurulmakta, böylelikle de söz konusu arz ve talepler üyeler arasında el değiştirmektedir. Barter sisteminde arz ve talebin para kullanılmadan el değiştirmesi, sistemi diğer finansman tekniklerinden üstün kılmaktadır.

Günümüzde en başarılı örneklerin ABD"de uygulandığı barter sistemi, pekçok Avrupa ülkesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye'de ise henüz 90'lı yılların başında kullanılmaya başlanan sistem, henüz pek tanınmamakta, dolayısıyla da sistemin beraberinde getirdiği avantajlardan ülkemizdeki işletmeler yararlanamamaktadır. Barter sisteminin Türkiye'de kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlayıcı tanıtımların ve sisteminin işleyişi ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılması, başta KOBi'lere olmak üzere, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır.

(bkz: copy paste ama bizzat kendi master tezimden)
öncelikle (bkz: takas)

mal ve hizmetin karşılığının para ile değil yine mal ve hizmetle ödenmesi. yıl itibari ile* dünya ticaretinin %40* gibi önemli bi bölümü barter usulü ile yapılır ve bu oranın 2010 yılında %50* olması bekleniyo.

bir barter firmasının ortaklığında toplanan yani barter firmasına üye olan firmalar birbirleriyle karşılıklı mal ve hizmet ticaretinde bulunurlar. ama bu sanılan takas şeklinde gerçekleşmez. sisteme verdiğin mal ve hizmet kadar sistemden mal ve hizmet alabilirsin. yani sen bi firmaya *2000 ytl lik mal ve hizmet verdiysen bu tutar karşılığında alacağın mal ve hizmeti sadece mal ve hizmet verdiğin firmadan değil sisteme üye olan bütün firmalardan alabilirsin.

örneklerle destekleyelim;

eşşek sattığımın bağ komsusu adlı firma bir yemek firması olsun ve sisteme yemek arzetsin. tutsikiyançek firması kuaför olsun ve sisteme saç kesimi, röfle, damat traşı, etek traşı, perma falan arzetsin. saldım çayıra mevlam kayıra firması ise bir oto kiralama firması olsun ve sisteme haliyle oto kiralama hizmeti sunsun.

şimdi tutsikiyançek firmasının sahibi "abi ben hatunla buluşcam araba lazım" diye araba kiralama talebi olduğunda sistemden bi bakcak aaaa saldım çayıra mevlam kayıra firmasının oto kiralama arzı var. hemen bi günlüğüne araba kiralıyo ve sisteme dikkat edin sisteme yani saldım çayıra mevlam kayıra firmasına diil atıyorum 400 ytl borcu oluyo. bu durumda saldım çayıra mevlam kayıra firması sistemden yani tutsikiyançek firmasından değil 400 ytl alacağı olmus oluyo. olayı ben sallıyorum ya bu firmanın da bi misafiri olcak ve onlara yemek vercek. naspıyooo sisteme bi bakıyo ana(!) eşşek sattığımın bağ komsusu adlı firmanın yemek arzı var. hemen istediği kadar yemek alıyo. eğer aldığı yemek ücreti 400 ytl ise alacağı wereceği kalmamıstır. bu durumda eşşek sattığımın bağ komsusu firması sistemden 400 ytl alacaklı olmustur. 300 ytl lik yemek almıssa sisteme 400-300=100 ytl lik alacağı kalıyo. 500 ytl ise de 400-500= -100 yani sisteme 100 ytl lik borcu kalıyo. sonra eşşek sattığımın bağ komsusu benim etek traşım gelmiş diyip tutsikiyançek firmasından hizmet alıyo falan diye uzar gider..

tabi büyük barter firmalarında fiyatlar bu kadar düşük değil yani adamlar kuaförle berberle uğraşmıyo holdinglerle falan çalışıyo**

ülkemizde fazla bilinmeyen bu sistem geleceğin sistemi olarak gösteriliyo.

(bkz: copy paste değil alın teri)