bugün

Kuzey ışıkları, kutup aurorası veya kutup ışıkları olarak anılır. dünyanın manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu gökyüzünde ortaya çıkan doğal ışımalardır. Genellikle geceleri gözlemlenen bu ışımalar, ağırlıklı olarak kutuplarda meydana gelir.

görsel
Görmeden ölmek istemiyorum. Dua niteliğinde entry.
Ben hayal kurabilen biri değilim, bildiğin hayalim yoktur, korkarım hatta hayal kurmaya. Ama Şu hayatta bir hayalim varsa eğer, o da budur, kuzey ışıklarını görmek. Bu mucizeye ihtiyacım var çünkü.
telaffuzu hoş olan, (bkz: kuzey ışıkları) anlamına gelen tamlama.
Bu hayatımızda göreceğimiz efsanevi ışıkların dansını bir o kadarda hayatımıza renk katan insanla izlemek.. daha ötesi olmamalı...
inşaallah bir gün canlı canlı, yerinde izlerim.
Bu hayattaki en büyük hazımın başrolü. Bak şimdi, gidicen aga Norveç'e, mevsimlerden ilkbahar. Alacaksın şeffaf bir çadır, ya da o bölgelerde tavanı cam olan otel odalarından birine iki şişe şarap alıp gireceksin içine. Bir şişe senin elinde diğeri sevdiğin insanın. Bardakların ve gazozların canı cehenneme. Tüm şehvetiyle içeceksiniz o şarabı. Sonra hafif Çakır olduğunda sarılacaksın. Alnına bir öpücük kondurup, sırt üstü uzanacaksın ve aurora borrealis tüm görkemiyle gözlerinin önünde. Zihnini bulandıracak bütün dertlerden uzak, hazlarının bir kısrak gibi koştuğu bir boyuttasın.
Minimal belki, ama hayalim bu sözlük. Yaptığım gün bu başlığa girip ss atıcam söz xd
Hayaller kuzey ışıkları, hayatlar Zonguldak.
Bir gün görmeyi hayal ettiğim bir görsel şölen.
şubat aylarında bayburttan da görülebilen yeşilimsi ışıklardır.
ilk kez 28 Ağustos 1859'da gözlemlenen kuzey kutup ışıkları.
görsel
kuzey ışıkları da denilen gök olayı.

mekanizması şöyle:
atmosferin üst katmanlarında iyonize atomlar bulunur. yani bu atomlarda aslında elektron eksiği vardır. bu atomlar, buradaki dinamik yapı nedeniyle, dışarıda serbest gezen elektronları yakalayabilirler. ayrıca azot ve oksijen atomlarındaki yüksek enerji seviyelerinde bulunan elektronlar, zamanla enerji kaybederek daha alt yörüngelere geçiş yapabilirler. tüm bu olaylar sırasında, elektron kaybettiği enerjiyi foton olarak dışarıya salar.

elektronların kayıp enerjileri foton olarak salınırken, bunlara ait ışınımın dalga boyu, gözle görebildiğimiz ışığa karşılık gelir. bu nedenle biz bu atomaltı parçacıkların hareketlerini, yeşil, mavi, kırmızı gibi renkler olarak görürüz.

atmosfer tabakalarında yüksekliğe bağlı olarak oksijen, azot gibi elementlerin atomları da farklı oranlarda bulunur. bu nedenle olayın oluştuğu yüksekliğe ve atom yoğunluğuna bağlı olarak, ışıkların rengi değişim gösterir. eğer olay çok yüksek katmanlarda gerçekleşiyorsa, burada oksijen bolluğu ve parçacık çarpışmalarının azlığı nedeniyle kahverengimsi bir kırmızı görürüz. biraz daha alt katmanlarda, yine oksijenden kaynaklı, ama sık çarpışmalar nedeniyle yeşil olan ışığı görürüz.

en alt tabakalarda gerçekleşen olaylarda, azotun neden olduğu mavi ve kırmızı renkleri görürüz. tüm bunların içerisinde en yaygın olan, oksijen emisyonundan kaynaklı olan yeşil renktir.

genellikle kuzey yarım kürenin 65-70 derece enlemleri civarında sık görülse de, jeomanyetik fırtınaların güçlü olduğu dönemlerde, 35 derece gibi daha düşük enlemlerde de izlenebilir.

https://i.hizliresim.com/AGZ5jq.jpg
kutuplarda görülen ışık.
northern lights olarak bilinen mükemmel gök olayı.
(bkz: kuzey ışıkları)

görsel
görsel
görsel
insan ismi gibi bir adı var.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar