bugün
- kabak tatlısını sevenler14
- taksim delisi cenk7
- nervio'nun asıl benzediği ünlü10
- anın görüntüsü25
- pazar akşamları3
- evi arsayı satıp faizle her ay 120 gr altın alıyom6
- 8 kasım 2026 çorum fk fenerbahçe maçı15
- pirizade ismed molla balizade kafadumanevi5
- allah vardır diyenlerin hiçbir kanıt gösterememesi15
- elmas bey birader'in online olmaması2
- göksel'in memeleri4
- nat rothschild4
- dizi sektöründeki maliyet krizi16
- kafanın çok büyük olması8
- gazze de evlenen çiftin düğün fotoğrafı3
- 8 kasım 2026 alanyaspor trabzonspor maçı3
- ismet gurbuz 20244
- erecto kral reyiz3
- hoşlanılan kızın ayağınızı yalamak istemesi7
- bir sözlük yazarını kerhaneye götürmek3
- 20043
- 1 doların 50 tl olması3
- nervio'nun gerçek yüzü4
- fenerbahçe11
- boyun ağrısı2
- oğuz tezmen2
- nervio34
- ismed ibni semiz cincihocaevi efendi2
- hoca4
- ismet gürbüz sözlüğü nasıl keşfetti6
- android için televizyon uygulaması yapılmalı2
- ülkücü erkek ermeni kız aşkı10
- en sevilen ibrahim tatlıses sözleri6
- barış alper yılmaz4
- kimse beslenmesine dikkat etmiyor2
- anelka alex tuncay hooijdonk dörtlüsü6
- 8 kasım 2026 rizespor erzurumspor maçı4
- allah vardır diyenlerin kanıtları2
- elektrik2
- askerde cinsel ihtiyaçlar nasıl gideriliyor6
- yalnız çirkin asosyal erkek5
- elmas bey birader dönsün2
- bafra pidesi3
- bırak kolumu acıtıyorsun4
- 7 kasım 2026 galatasaray amed maçı23
- duygu özaslan6
- 2019 tasarımı4
- otomobilin üstünde uyuyakalan adam6
- halef dizisinin final yapması2
- birçok kadın evliliğini eskort hizmeti gibi yapıyo3
Yeni doğan bir bebeğin durumuna ilişkin bilgi edinmek amacıyla doğumdan hemen sonra bebeğe uygulanan bir test.
ideali 1. ve 5. dakikada yapılan ve yenidoğanın yardıma ihtiyacı olup olmadığını anlamaya yardımcı olan test. 1952 yılında virginia apgar tarafından geliştirilmiştir.
bir tür puanlama sistemi.
beş özellik doğumdan sonra bir dakikada ve tekrar beş dakikada değerlendirilmektedir.
kalp atışı, solunum gücü, refleks uyarılabilirliği, kas gücü, beden rengi.
her özellik 0-2 arası bir ölçekte puan alır. 2: iyi, 1:orta, 0:zayıf.
böylece en yüksek apgar puanı 10 olacaktır. yenidoğanların yüzzde 80 den fazlası 6 ya da daha iyi puan alır. 5 puan da gizil tehlikeyi gösterir. böyle bebekler yüksek riskli olarak nitelendirilir.
beş özellik doğumdan sonra bir dakikada ve tekrar beş dakikada değerlendirilmektedir.
kalp atışı, solunum gücü, refleks uyarılabilirliği, kas gücü, beden rengi.
her özellik 0-2 arası bir ölçekte puan alır. 2: iyi, 1:orta, 0:zayıf.
böylece en yüksek apgar puanı 10 olacaktır. yenidoğanların yüzzde 80 den fazlası 6 ya da daha iyi puan alır. 5 puan da gizil tehlikeyi gösterir. böyle bebekler yüksek riskli olarak nitelendirilir.
bulgu 0 1 2
----------------------------------------------------------------------------------------
kalp atımı yok <100/dk >100/dk
----------------------------------------------------------------------------------------
solunum çabası yok zayıf ağlama güçlü ağlama
----------------------------------------------------------------------------------------
kas tonusu gevşek hafif flexion aktif hareket
----------------------------------------------------------------------------------------
refleks cevap yok yüz buruşturma ağlama
----------------------------------------------------------------------------------------
renk soluk siyanotik gövde pembe, perifer mor pembe
8-10 arası oksijen yeterlidir, 5-7 arası skor; solunun yetersizdir, taktil uyarı ve/veya oksijen vermek gereklidir. 5 ve altındaysa resisütasyon yapılır. 5.dakikada apgar'ı 3'un altındaysa bebeğin; nörolojik sekel gelişme ihtimali yüksektir.
----------------------------------------------------------------------------------------
kalp atımı yok <100/dk >100/dk
----------------------------------------------------------------------------------------
solunum çabası yok zayıf ağlama güçlü ağlama
----------------------------------------------------------------------------------------
kas tonusu gevşek hafif flexion aktif hareket
----------------------------------------------------------------------------------------
refleks cevap yok yüz buruşturma ağlama
----------------------------------------------------------------------------------------
renk soluk siyanotik gövde pembe, perifer mor pembe
8-10 arası oksijen yeterlidir, 5-7 arası skor; solunun yetersizdir, taktil uyarı ve/veya oksijen vermek gereklidir. 5 ve altındaysa resisütasyon yapılır. 5.dakikada apgar'ı 3'un altındaysa bebeğin; nörolojik sekel gelişme ihtimali yüksektir.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar
© 2005 – 2026 uludagsozluk.com