Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir ildir. Merkezi Amasya'dır. Merkez ilçe ile birlikte 7 ilçe, bunlara bağlı 23 belde ve 348 köyü vardır.
Amasya'nın bilinen ilk adı "Amaseia"'dır
Aydın Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü'ne dahil bir ildir. Denizle bağlantısı olmayan ilin komşuları; Kuzeyde Samsun, batıda Çorum, doğuda ve güneydoğuda Tokat, güneyde Yozgat'tır.

Cekilen kisa filimleri ile unludur.
http://youporn.com/watch/31041
tam bir bozkurt yuvası olan ilimizdir. son zananlarda artan nurcu-kürtçü nüfusuna karşılık türkçü-turancı hareket örgütlemede baya başarılı insanları barındırır.
mumyalar sehri.

ayrica ;
(bkz: 15 NCi PiYADE EĞiTiM TUGAY komutanligi)
yaz aksamlari dereboyu trafige kapatilan yolu ile, kral mezarliklari ile, tarihi evleri misketi ile bilinen, her yani daglarla kapli sirin lakin gayri-tipik bir karadeniz ilimizdir...ilçelerinden en bilineni merzifon yakın da il olmaya doğru gitmektedir...özlenen şehirdir.
memleketim, gittiyimde huzur buldugum yer, senede bir kere 3haftaligina gittiyim halde her kösesini sanki yillardir ordaymisim gibi bildiyim yer.
memleketimdir, tarih kokar, osmanlı imparatorlarının birçoğunun doğum yeridir, kral kaya mezarlıkları vardır, ferhatın şirin için deldiği dağda burdadır, medreseleri vardır, yeşildir, güzeldir, yeşil ırmakta burdadır, altı kişinin birleşerek kucaklayabildiği meşhur ağaçta burdadır, doğantepe beldesinin her noktasında tarihi kalıntı ve hazineler çıktığı için devlet tarafından el konulmuştur, içinde gezerken yanınızda bu ili tanıyan biriyle gezmenizi tavsiye ederim, osmanlı tarihinin en önemli yerleşim yerlerinden birisidir. tüm masallara konu olan bölgedir.
kendini özleten şehir. yaz akşamları ırmak kenarı muhteşemdir. gezilesi görülesi yerleri mevcuttur.
kral mezarları, tam ortasından geçen yeşilırmağı, kandine has mimarisi olan evleri ve ırmağın yanından geçen cadde üzerindeki kendi külahını kendi yapan dondurmacısı tavsiye edilir. kaç yıldır gitmediğim tertemiz bir havaya sahip güzeller güzeli bir şehirdir. gidin görün derim.
Osmanlı'ya çok kısa bir dönem başkentlik yapmış olan şehir. Şehzadeler şehri denilen sadece osmanlı zamanında değil daha eski dönemlerde de çok önemli bir şehir olan, 7500 yıllık geçmişe sahip olduğuna dair kanıtlar bulunan şehirdir. ayrıca yavuz sultan selim amasya da doğmuştur ve padişah ların çoğunun eğitim merkezi amasya'dır.
telefon kodu "358"
toplam nüfusu : 365.231
(bkz: 15 nci piyade egitim tugay komutanligi)
insanları iri yarı , sağlam yapılıdır ama sakin mizaçlı efendi insanlardır .dinine , kitabına bağlıdırlar . bol bol güreşçi yetişir .
(bkz: 12 haziran stadyumu)
Şehrin merkezinden geçen Yeşilırmak'ın kenarında sıralanan ve geleneksel Osmanlı evinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan Amasya evleri bu şehri görmek için geçerli bir sebeptir.
sağı kaya, solu kaya, ortası ali kaya olarak tarif edilen şehir.
kesinlikle büyüleyici bir yer. gidip görmek lazım.
gece gidin. mutlaka ve mutlaka gece gidin.
ordaki ırmağa yansıtılmış ışıkları ve mezarları görün. gece çok sessiz oluyor. gerçekten tarif edilemeyen bir hissiyatı var.
camiileriyle, mezarlarıyla, yeşilırmağıyla(ışıklarla birlikte gerçekten yeşil), saat kulesiyle harika bir yer.
karacabey soğanının rakibi olarak görülen suluova soğanının yetiştiği suluova ilçesine sahip ilimiz.
köylülükle şehirli olmak arasında sıkışıp kalmış varoş şehir.
karadeniz bölgesinde yer alan, insanlarının karakteristik yapıları açısından, iç anadolu'ya gayet yakın, bir küçük şehirdir amasya. özellikle kral mezarları, şehrin içinden geçen yeşilırmak ve eski ewleri ile ünlüdür. etrafı dağlarla kaplıdır, koruma altındadır, sürekli bi rüzgar hasıldır.

turizler ve askerler şehir esnaflarının geçim kaynaklarıdır.

ayrıca ve son olarak, her amasya insanı kendini ombudsman sanmaktadır; iyi bir şey mi, kötü bir şey mi buna karar veremedim.
avuç içi kadar, ayaklı tarih kitabı gibi bir şehirdir amasya. her sokağında tozlu bir raftan çıkmış tarih kitabının sayfalarını görürsünüz. eski evler,medreseler,camiler,hamamlar ve daha bir çok tarihi eserle doludur. o kadar küçüktür ki herkes birbirini tanır. aynı kişiyle gün içinde 3 kere karşılaşmanız çok olağandır. gidilip görülmesi gereken, çok şirin bir şehirdir.

not: çoğu insan amasya ve amasra'yı karıştırır. ancak aralarındaki mesafe de farklar da oldukça fazladır.
2006 da yazılan entrylere göre, kendi içersinde hayli değişiklik gösteren, modern çağa ayak uydurmak isteyen genç neslin soytarı olması falan filan. Müzik kültürü değişti, giyim kuşam değişti, davranışlar değişti. Bakıyorum da 2006 dan 2010 a kadar ne çok şey değişmiş. Oysa herkesin gelip görmesi gereken bir şehirken, 10 sene sonra kaçılası bir şehir haline getirecekler.
yaklaşık dört saatlik izlenimlerin neticesinde "şirin bir şehir" kanaatine varılabilir. en güzel yerlerinden biri musiki cemiyetinin bulunduğu tarihi yapıdır ve orada bir dinleti fırsatı bulursanız tadından yenmez duygular yaşarsınız.

ayrıca hayatımda ilk defa duyduğum elma götlü tabiriyle beni benden almıştır. vasiyetimdir, öldüğümde beni kral mezarlarına gömsünler.
elmasıyla meşhur olmasına rağmen kiraz festivali yapılan dört senemi geçirdiğim hoş bir şehirdir.
gezilip görülecek bir çok yeri var. çakallar tepesi de bunlardan biridir. yüksekçe bir tepede bulunur. efil efil eser her zaman.