bugün

(bkz: cehennem)
"Tanrı, patron, bey, ağa, sultan
Nasıl bizleri kurtarır
Bizleri kurtaracak olan
Kendi kollarımızdır"
inananlar için başka hiçbir şeyden korkmamak anlamı taşıdığından bir cesaret göstergesi de denebilir.
bir nevi halkımızın geneli için; (bkz: emniyet sübabı).
Hafriyat Karaköy'ün Alternatif Seçim Afişleri sergisinden sonra hazırlamış olduğu ikinci karma afiş sergisi. 10 Kasım - 2 Aralık 2007 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Sergi basında büyük "yankı" buldu. Serginin duyurusunda itibaren, daha afişerli görmeden başlayan karalama kampanyası, basının polisiye olaylara olan "sevgisi" sergiyi gündeme taşımış olsa da serginin amacını gölgeledi. Seyran Deniz'e ait ekmek kuran çarpsın temalı eseri pek anlamlı bulduk, demeden edemedik.
kul hakkı yiyenlerde ve dinden rant elde edenlerde zerre kadar olmayan şeydir. ama bu ülkede böyle insanlar bana dinimi öğretecek hale gelmiştir.
çoğu müslümanın inancını temellendirmesinde kullandığı korku.
allah'ın sevgisini kaybetmekten korkmaktır.
nedense allah sevgisinin üstüne çıkan duygudur bu korku. halbuki severek daha da bağlanıp, iyi bir kul olabilirsin. korkarak kalben ve manen tam anlamıyla bağlanamadığını gösterirsin yaratıcına.
beraberinde allah sevgisini getiren ve herkeste olan korkudur. kimisinde vuku bulmuştur kimisinde bulacaktır.
edit : allahtanda mı korkun yok bre zındık.
edit 2 : bak hala..
onun nazarında en değerli olanınız ondan en çok korkanınızdır.*
bulunmayan bünyelerde yapacakları eylemlerden çok fazla korkulmasına sebeptir. frenler çoğu yerde insanı.
allah'a tapmanın tek nedeni olan korkudur. allah korkusu yoktur cehennem korkusu vardır. iyi bir kul olmazsak tanrı bizi şeytana verir sonra di mi?
annesinin tokatından yine annesinin kucağına kaçan velet gibi allah'ın azabından allah'ın merhametine kaçıran korku.
allah'a tapma nedeni degildir. insanin gercekten vicdani varsa ve sesini duyuyorsa, allah korkusu gibi zorlama bir ahlaka ihtiyaci olmaz.
allah'a tapilir, allah sevilir. butun alemlerin yaraticisi o'dur, en buyuk allah'tir. hayat bir futbol maciysa, o, hakemdir. herseyi gorur ve bilir.

boyle bir varligi kim sevmez ki? hasa sevmemek ne demek.

ama allah korkusunun bununla ilgisi yok. cidden vicdani olan bir insan zaten allah'tan korkup korkmayacak durumlara getirmez kendini.
bütün insanları müslüman yapmak varken, yapmak istemeyen: ''ben cehennemi insanlarla dolduracağıma dair kendi kendime and içtim'' diyen tanrı'dan korkmaktır.

-ey cehennem! doydun mu?

+hayır doymadım. daha var mı?
bütün insanları müslüman yapmakla alakası olmayan, iyi bir insanın özünde masumiyeti ve hakkaniyet temelini arayan korkudur. her korku insan yaşamında büyük rol oynar, kimi kendi menfaatleri doğrultusunda iyi bir otokontrol sistemi olan allah korkusunu kişisel amaç ve çıkarlarına kullanır. kimi içinden gelerek yanlışa ışık göstermek için. neye göre kime göre kuralı olan kolaycılık ise en büyük sahtekarlıktır. kendini kandırmaktır.
hayata yansıdığında, kişiliği olgunlaştıracak korku.
Beraberinde sevgiyi getiren duygu.

aşk korkuya peçedir korku da aşka perde
allah'tan nasıl korkmaz,insan onu sever de
NFK
artık pek kalmamış olan duygudur. keşke herkeste olsa da haksızlığa karşı sessiz kalanlar yok olup gitseler. müslüman geçinip kazığın en büyüğünü atan kişilerin soyu tükenir o zaman.
büyük ahlâk ve fıkıh bilgini Ebu Leys es-Semerkandî der ki:

Allah korkusunun, yedi alâmeti vardır:

Birinci alâmet dil'de belirir: Allah korkusu taşıyan kul dilini yalandan, dedikodudan, koğuculuktan, iftiradan ve boş konuşmaktan alıkor, bunlar yerine onu zikirle, Kur'an okumakla ve ilmî konuşmalarla meşgûl eder.

ikinci alâmet kalbde belirir: Allah korkusu taşıyan kul başkalarına karşı kalbinde düşmanlık, iftira ve kıskançlık barındırmaz. Çünkü kıs-kançlık iyilikleri mahveder. Nitekim Peygamber'imiz (S.A.S.) şöyle buyurur:

Ateş odunu nasıl yerse (yakarsa) kıskançlık da iyilikleri öyle yer (yok eder)

Bilesin ki, kıskançlık, kalb hastalıklarının başlıcalarından biridir ve bu hastalıklar da ancak ilimle ve iyi ameller işleyerek tedavi edilebilir.

Üçüncü alâmet göz'de belirir: Allah korkusu taşıyan kul, haram yiyeceğe, haram içeceğe, haram giyeceğe... (kısacası) haram olan hiç bir şeye bakmaz. Dünyaya aç ve muhteris gözlerle değil, ibret almak amacı ile bakar. Helâl olmayan şeylerden bakışlarını uzak tutar.

Nitekim Peygamber'imiz (S.A.S.) şöyle buyurur: Kim gözünü haramla doldurursa Allah da onun gözünü kıyamet günü ateşle doldurur.

Dördüncü alâmet karın'da belirir: Allah korkusu taşıyan kul, karnına haram lokma sokmaz, çünkü haram lokma yemek ağır günahlardan biridir. Nitekim Peygamber'imiz (S.A.S.) şöyle buyuruyor:

kaldığı sürece yerde ve göklerdeki melekler tekrar tekrar üzerine lânet yağdırırlar O lokmayı hazmederken öldüğü takdirde varacağı yer cehennemdir.

Beşinci alâmet eller'de belirir: Allah korkusu taşıyan kimse, ellerini harama değil. Allah'ın rızasına uygun şeylere doğru uzatır. Nitekim sa-habîlerden Kâ'b'ul Ahbar'ın (R.A.) şöyle dediği rivayet edilir:

Ulu Allah her bir bölümü yetmiş bin gözlü yetmiş bin bölümü olan yakuttan yapılma bir köşk yaratmıştır. Kıyamet günü bu köşke ancak önlerine çıkan haram şeylerden Allah korkusu ile uzak duranlar girebileceklerdir.

Altıncı alâmet ayaklarda belirir: Allah korkusu taşıyan kimse, günah işlemeye değil, Allah'ın emrine uygun ve O'nun rızasını kazandıracak işlere doğru yürür, alimlerle ve iyi amel işleyenlerle buluşmak gayesi ile adım atar.

Yedinci alâmet Amel'de belirir: Allah korkusu taşıyan kimse ibade-tini sırf Allah rızası için yapar, riyadan ve münafıklıktan kaçınır, böylelikle Allah'ın haklarında şöyle buyurduğu kimselerden biri olur:

Rabb'ının katında Ahiret, günahlardan korkanlar içindir (2). Böyleleri için Ulu Allah başka bir ayette şöyle buyurur:

Günahlardan sakınanlar, hiç şüphesiz, cennetlerde ve pınar-lar(ının başların) dadırlar (3).

Boşka bir âyette de şöyle buyuruluyor:

Günahlardan sakınanlar cennet ve nimetler içindedirler (4),

Diğer bir âyette de şöyle buyurulur;

Günahlardan sakınanlar emin bir makamdadırlar (5).

(1) Kur'an - Kerim/Haşr Sûresi, 18
(2) Kur'an-i Kerim/Zuhruf Sûresi, 35
(3) Kur'an-ı Kerim/Zariyat Sûresi, 15
(4) Kur'an-ı Kerim/Tur Sûresi, 17
(5) Kur'an-ı Kerim/ Duhan Sûre-i Celilesi. 51

Görüldüğü üzere Allah korkusu iyiliği emreder.Başka korkular ile karıştırmayınız. *
korku ile ibadet edilmesinin sebebidir.

tarih boyu insalar korktukları çekindikleri şeylere tapmışlardır sonra gelmiş geçmiş yerlerini başkaları almıştır.ancak korku ile nasıl yürür korkutmak aslında acizlik değilmidir saygı ve sevgi korku ile elde edilemez ki peki böyle ise allah neden hep korkutmuştur insan oğlunu.

kıçında şimşekler çaktırmak yoldan çıkmış olanları felekate uğratıp yok etmek nereden buluyor kendinde bu hakkı allah varsa kader varsa yanlış yapan insana yanlış yapması için tüm materyalleri verip sonra ne diye yaptın demek nasıl bir sapkınlıktır.

seçim şansından bahsediyor özgür iradeden, sen verdinmi ona böyle bir şans nerede nasıl kimden ne şartta doğacağını nasıl bir hayat süreceğini bu dünyada ki herşey başka herşeyle bir şekilde bağlı ise evrende bir toz zerresi kadar yer kaplamayan insan mı sorumlu bütün bu olanlardan şahsım adına hayır ben yönetsem böyle olmazdı bu yüzden böyle bir hakkın yok denilesi durum korkuyla sevgi saygı olmaz olduramazsın.
allah'a bir şey olmasından korkmaktır. bu nedenle kutsal yerler daha bir cansiperane korunur.
kimilerine hala ugramayandir.
neden allah sevgisi değil ?