bugün

ilk bilinmesi gereken alkolizmin nedeni ne kişilerin iradesizliği ne de umursamaz oluşudur. alkolizmin genetik bir rahatsızlıktır. Ailelerinde alkolik olan çocuların küçüklüklerinden itibaren kontrol altına alınamsı gerekmektedir. Bu öyle bir hastalıktır ki alkol alınamayacak ortamlardan uzak durulur. Her gece bir bira içsem yeter denilir ama kişi o bir birayı içtikten sonra kendisini tutamaz ve ikinci üçüncü için can atmaya başlar. insanların uyarılarını dinlemez ve sinirlenir. Alkolizm sabahtan rakı içmeye başlamak şeklinde algılanmamalıdır. Kişinin kendini alkol almadan rahatlatamaması kendisini çevresine karşi yabancı hissetmesi , ve her fırsatta kaybedecek hiçbirşeyi olmadığı düşünmesi şeklinde gelişir. Sinsi bir hastalıktır uzunca bir süre aileden ve arkadaş çevresinden gizlenebilir. içmeden nasıl eğlenebiliyorlar sorusunu sorar insan sık sık. Yardıma yanaşılmaz çünkü itiraf edilmesi en zor hastalıktır. asla geçmez ve bitmez. Alkolik olduğunu itiraf edenler asla bağımlılktan kurtuldum diyemezler , sadece kaç günden veya yıldan beri ayık olduklarını söyleyebilirler. Bir bira içeyim diyemezler. Ağızlarına alkol sürdükleri anda küp gibi içmeye devam ederler ve asla sosyal içiçi olamazlar. ne diyim çok zordur. yıllardır bu hastalığın pençesinde kıvrananlara selam olsun. nice ayık günler görmenizi umarım...
iki kadeh içki içen, ara sıra nevizadeye gelen her kolpa insanın kendisine biçtiği sıfatın hastalığıdır.

-off abi ayrıldım mutsuzum, çok içiyorum beş bira içiyorum, alkolik oldum resmen.
-harbi lan ben de bir oturuşta dört bira içiyorum buraya gelince resmen alkolik olduk olum.
-lan resmen alkoliğiz şunun yanına bir de patates söyleyelim mi?
-çerez de alalım sonra ama.
-tamam, oof of bak nasıl titriyor ellerim.

bunalım takılalım karı kız bize hasta olsun mantığıyla alkoliklik sıfatını kendisine yapıştıranları sevmem. böylesi ciddi bir hastalığı ilgi çekmek için kullanan insanlar bu hastalığı pençesinde kıvrananları bir kez görseler ne demek istediğimi anlarlar herhalde. tüm işini, ailesini, sevdiklerini kaybeden, intiharın eşiğine gelen gerçek alkolikleri bir görseler de, hoşlandığı kıza "yeaa ben alkoliğim yeaa çok içiyorum" demek yerine, "ben senden hoşlanıyorum" diyebilseler.
alkol bağımlısı olan kişinin gün geçtikçe aldığı alkol miktarını artırması ve alkolün kişinin bireysel ve toplumsal hayatını olumsuz yönde etkilemesi sonucu ortaya çıkan rahatsızlık.
aşkın götürdüğü yer...
geceleri bir tek atmadan uyuyamıyorsan
alkol almak için sabırsızlanıyorsan
alkol alırken mutlu oluyorsan.
evde okulda işte alkol düşünüyorsan

bu yolda gidiyorsun. Dikkatli ol.
bu hastalıktan kurtulmak için çabalayan , mücadele eden insanlara çok çok saygı duyuyorum.
Alkolizm bir aile hastalığıdır. Bunun için tedavide
bütün aile ele alınmalıdır. Tekrarlayıcı olarak
fazla miktarda alınan alkole bağlı davranışsal bozukluktur.
Alkolik bütün kötü ve zararlı sonuçlarına rağmen içmeye devam eder.

Alkol içme Nedenleri :
Zevk almak
Duyguları düzeltmek
Stresle başa çıkmak
Alkol içme tutkusu(craving, aşerme)

alkolik yaşam tarzı :
Alkoliğin içmek için her zaman bir nedeni vardır.
Mutluluk, gerginlik, neşesizlik vb. içme fırsatları sonsuzdur.
Tatil, parti, doğum günü, arkadaş toplantısı gibi.
Alkolizm ilerledikçe problemler artar, yalnız içmeye başlar, gizlice içer,
şişeleri saklar, sorunu örtmeye çalışır. Pişmanlık, suçluluk duyar,
bunu bastırmak için daha çok içer. Alkol aldıkça depresyon artar,
depresyon arttıkça daha çok alkol alır. Uyku kalitesi bozulur, gece uyanır,
panik nöbetleri artar. Ağrılar ve nefes darlığı artar, bunu bastırmak için
daha fazla içer.

alkolizmin sosyal sonuçları :
Boşanma, terkedilme, ev-iş sorunları, trafik kazaları, yasal sorunlar, cezaevi...

alkolizmin bedensel sonuçları :
Karaciğer sirozu (yoksul alkoliklerde), körlük,
kardiyomiyopati (kalp büyümesi, zengin alkoliklerde),
tansiyon yükselmesi, kas yıkımı, kan hastalıkları,
pankreas iltihabı, zatürree, felçler ve beyincik hasarı sonucu denge kaybı...

alkolizmin psikolojik sonuçları :
Paranoya gibi akıl hastalıkları, Depresyon, intihar,
Demans gibi hafıza kayıpları ve erken bunamalar...**
sürekli engellenmeye çalışılan bir akımdır. hiç bağıramadık mesela,"alkolik hareket engellenemez" diye biz.
ama çok bağırdık sevdicegin sokağından geçerken, belki camın kenarından bir bakış atar diye. sevişemedik biz rahat rahat. pastanelerde bulusmakti en büyük orgazmımız. masanın altından elini tutarken yaşadığımız heyecanı, büyüyünce bulamadık kadınların koynunda.
belki bu yüzden anarşist alkolikler olduk. alkolizmin şarapcı fraksiyonuna kaydık el mecbur. viski konyak burjuva işiydi zira. yerli malı haftalarında "yerli likör" tükettik hep, milli değerlere sahip çıkmak adına. öksürük şurubundan halliceydi ama, bizimdi. şimdilerde bakma, bira rakı da içiyoruz da tadı yok be sensiz. parayı bulup da şımardı demesinler diye, gazete kağıdına sarıp içmeyi icad ettik birayı.
aman kimse görmesin diye kuytularda öpüşürken titrerdik ya, elimiz ayağımız koyverirdi. şimdi çok zaman icmeyince de oluyor o his. titriyor ellerim. ama artık senin için değil be gülüm. alkolik hareket davası için artık o heyecan.
alkolizm, kutsal davamız.
hareket değildir hastalıktır. allah bu ergenlere akıl fikir versin. hem sesleri bok gibi, hem sivilceliler hem de alkolizmi basit bir şey gibi görerek, çok içki içmeyi marifet sanarak alkolizmden çok büyük acılar çekmiş insanların bu hastalıkları adeta dalga geçiyorlar, dalga da değil taşşak geçiyorlar. allah onlara da bu hastalığı versin demekten kendimi alamıyorum. umarım bir gün anlarsınız bu hastalığın acısını.
çoğu genç arkadaşımın içinde olduğunu düşündüğüm durum.
şimdi rica ediyorum bi dinleyin beni:

ben öyle sarıklı biri falan değilim.
içki içtiğim nadirdir. içene de karışmam.
çoğu arkadaşım, sırf "içtim" yahut "iyi içerim" diyebilmek için, instagram'da rakılı rokalı fotoğraflar paylaşabilmek için içki içiyor.

eminim bu insanlar sizin de etrafınızda vardır. belki de bu kişilerden biri sizsinizdir.
çok değil iki saat sonra klozete kusacak olduğundan habersiz, rakı masasından fotoğraf paylaşanların amacının, sadece içki içtiğini insanlara göstermek olduğunu düşünüyorum.
fakat bunu öyle bir kafayla yapıyorlar ki, iki arkadaş bir araya geldiği zaman akıllarından içki içmek dışında bir şey geçmiyor.
ve geçmeyecek.
çünkü erkekler, kızlara karizmatik ve sert görünmeyi; kızlar da erkeklere ne kadar kafa dengi olduklarını göstermeyi kendilerine bir görev addetmiş durumdalar.

hal böyle olunca, içmeyi bilmeyen, içmeyi bilmediğini asla kabul etmeyen, aynı zaman ayık gezmeyi de beceremeyen, saman beyinli gençler yetişiyor.

karar sizin.
içmediğiniz zamanlarda burnunuza anason kokusunun her daim gelmesidir. iki bilemediniz üç günde bir, bir büyüğün bitmesidir, bittikçe de yeniden tazelenmesidir. temelinde genetik yatsada psikolojik sebeplerinde çok yattığı bir durumdur.
keyif için değil, zorunluluktan içenlerin hastalığıdır. keyif almak için değil, ölmek için içenlerin hastalığıdır. çok insan gördüm ölmek için içen. bedenen olmasa bile, ruhen öldüler hepsi. yazık.
paran varsa, dostun yoksa, kendinden nefret ediyorsan, yalnızlıktan kurtulamıyorsan, alkole sararsın. sonra o sana sarar.
tıbbi olarak tanı konabilmesi için, kişinin, dsm'nin belirlediği 7 kriterden 3'ü karşılaması gereken hastalıktır.
bu kriterler:

-tolerans gelişmiş olması (istenen etkiyi sağlamak için belirgin olarak artmış miktarda madde kullanma ihtiyacı)
-yoksunluk sendromu gelişmiş olması
-madde kullanımında kontrol kaybı (aşağıdaki 5 maddeyi kapsar)
-madde çoğu kez tasarladığından daha fazla miktarda alınır.
-madde kullanımını bırakmak yönünde sonuç vermeyen çabalar olmuştur.
-maddeyi sağlamak ve maddenin etkilerinden kurtulmak için çok fazla zaman harcanmaktadır.
-maddeyi kullanmak bireyin iş sosyal ve özel hayatındaki önemli etkinliklerinden vazgeçmesine neden olmuştur.
-madde kullanımının neden olduğu fiziksel ve psikolojik sorunların bilinmesine rağmen madde kullanımı devam etmektedir.

alkolizm ne kadar erken başlanırsa şiddetli ve kalıcı bir sorun oluşturma olasılığı o kadar fazladır. tip 2 olarak adlandırılan ve erkek alkoliklerin % 25 inde görülen bir çeşidi erken başangıçlı bir bozukluğun olduğunu göstermektedir. bu tip alkolizm genellikle kalıtım yoluyla babadan geçmekte ve, depresyon ve intihar eğilimi eşlik etmektedir.
alkolizm dünyanın en ciddi hastalıklarının başında gelir, bu hastalıkta iyileşme denen olgu yoktur, sadece ayık kalma süresi vardır. Kişi 20 sene içmez ama 21.sene bir damla ile tekrar başa döner. Kanser hastalığının iyileşme şansı vardır ama maalesef alkolizmin daha doğrusu bağımlılığın yoktur. Tedavi süreci ise ayrı bir dert, maddi ve manevi olarak tam bir yıkımdır. Allah düşmanımın başına vermesin dediğim hastalık. Yanlışlık olmasın bütün bu olayları yaşayan ben değilim kardeşim.