bugün

Edebi Sanatlara Dair , Şeyhi Divanını Tetkik, Divan Edebiyatında Tevhidler, Divan Edebiyatında Muamma, Metinler Şerhine Dair, Hayali Divanı, Abdülhak Hamit , Necati Bey Divanı, Ahmet Paşa Divanı, Zati Divanı gibi pek çok kitabı olan eski türk edebiyatı alanında uzmanlaşmış olan türkolog.
türk edebiyatında ilk kez doktor ünvanı almış zattır.
Fatma Leman Hanımla evlenmiş, bu evlilikten Adnan Siyadet Tarlan olmuştur. Hanımını 1973 yılında kaybeden Ali Nihad Tarlan, 1978 yılı 30 Eylül ü Ekime bağlayan gece vefat etmiştir. Kadıköy Osmanağa Camiinde kılınan namazdan sonra içerenköy Kabristanına defnedilmiştir.

Çok yönlü bir hoca olan Ali Nihad Tarlan, ilim ve fikir adamı olup, aynı zamanda şairdir. Arap, Fars, Fransız ve Türk dil ve edebiyatlarına hakkıyla vakıf olmuş son devrin en büyük metinler şerhi hocasıdır. Şiirin esasını ilmin meydana getirdiği fikrinde olan Tarlan, hakiki sanat eserinin; ilim, kültür, kabiliyet ve heyecanın müşterek mahsulü olduğunu iddia eder.
gönül tekin in de hocalarından biridir.
bostancı'da kendi ismini taşıyan caddesi vardır.

(bkz: ali nihat tarlan caddesi)
1941 tarihinde profesör olmuştur 1953'de Eski Türk Edebiyatı kürsüsü başkanlığına getirilmiştir. 1972 tarihinde emekliye ayrılmıştır. Yazıları ve şiirleri önce Servet-i Fünun’da, yayımlanmıştır. 1978 de vefat etmiştir.