bugün

temeli 9. yüzyılda Ebu Abdullah Muhammed ibn Musa el Harezmi tarafından atılmış. algoritmik çalışmaları bir cebir kitabında toplamıştır ve günümüz matematiği için destekleyici olmuştur.

algoritma, bir sorunu yada bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların bütününe denir. Kısaca algoritma, mevcut bilgilerden istenilenlere erişme yöntemidir. Genellikle bilgisayar programlamada kullanılır ve tüm programlama dillerinin temeli algoritmaya dayanır.

aşağıda basit bir algoritma örneği ted-ed tarafından hazırlanmış.

https://www.youtube.com/watch?v=6hfOvs8pY1k
Bir işi çözmek için kullanılan yöntemdir.

Bu kelimenin kökeni, al harzemi'den gelmektedir. Batı dillerine bu kelime al korismi olarak geçmiş, zamanla da algoritma halini almıştır.
bu kelime ünlü cebir alimi ibn harezm'in isminden türetilmiştir.
Algoritma = Programcılık + Matematik

Bu formülden yola çıkarak, algoritmanın gerçek olduğunu kanıtlayınız?
Matematik algoritmanının temelidir, ama tek başına bir işe yaramamaktadır, bunun işlerlik kazanabilmesi için programcılık bilgisinin de seviyesi çok önemli...
Yani Programcılık ve matematik bilgisi ne kadar yüksek olursa, o kadar iyi algoritmalar ortaya çıkacaktır, iyi algoritmaların sonucunda ise iyi programlara sahip olacağız...
Algoritma matematikte sayılarla yapılan her türlü hesaplamanın sistematik metoduna verilen genel isimdir. Algoritmanın kurucusu dokuzuncu yüzyıl başlarında yaşayan, matematik gökbilim ve coğrafya alanlarında çalışmış bilim adamı el-Harezmi’dir. Matematikçiler için temel olan Kitab-ül Muhtasar fi Hesab-il Cebri ve’l-Mukabele adlı eseri meşhurdur.

Cebir sözcüğü de Harezmi’nin “El’Kitab’ül-Muhtasar fi Hısab’il Cebri ve’l-Mukabele” (Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine Özet Kitap) adlı eserinden gelmektedir. Bu eser aynı zamanda doğu ve batının ilk müstakil cebir kitabı olma özelliğini taşımaktadır. Kitabın aslı, Oxford’daki Bodliana kütüphanesindedir.

Matematikteki şöhreti on altıncı yüzyılda Avrupa’yı etkisi altına almıştır. Harezmi’nin ismi Avrupa’da türlü şekillerle söylenmiştir. Latince’de “Alkhorismi” şeklinde söylenerek bulduğu metod Algoritma (algorizme) olarak literatüre geçmiştir.

Halen kullanılmakta olan; toplama, çıkarma, çarpma, bölme sayılarını en büyük ortak bölenlerini ve en küçük ortak katlarını bulmak gibi bilinen bütün aritmetik işlem metodları birer algoritmadır. Bilgisayarlar ve hesap makinalarına yerleştirilen, çeşitli işlemlere ait programlar da birer algoritmadır.

Algoritma sözcüğü, Özbekistan’ın Harezm, bugünkü özbekistan’ın Hive kentinde doğmuş olan Ebu Abdullah Muhammed ibn Musa el Harezmi’den gelir. Bu alim 9. yüzyılda cebir alanındaki algoritmik çalışmalarını kitaba dökerek matematiğe çok büyük bir katkı sağlamıştır. “Hisab el-cebir ve el-mukabala” kitabı dünyanın ilk cebir kitabı ve aynı zamanda ilk algoritma koleksiyonunu oluşturur. Latince çevirisi Avrupa’da çok ilgi görür. Alimin ismini telaffuz edemeyen Avrupalılar “algorizm” sözcüğünü “Arap sayıları kullanarak aritmetik problemler çözme kuralları” manasında kullanırlar. Bu sözcük daha sonra “algoritma”ya dönüşür ve genel kapsamda kullanılır.
Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol. Matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir.
bir işin adım adım nasıl yapılacağını ifade eder. bilgisayar bilimi terminolojisinde önemli bir yeri vardır.
sistemli olan her şeyin düğümüdür algoritma. hayatın anlamıdır belki de. bir işe kurulan mantıktır, sadece bilgisayara bu mantığı tanıtmak değildir. dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi de bir algoritmaya dayalıdır, insanın sokakta adım atması da, bir çitanın ceylanı kovalaması da.
bir virüsün konak canlıyı sömürmesinde bile algoritma vardır, matematik bu yüzden bu kadar değerlidir zaten.
ertesi gün bilgilerimin sınanacağı derstir aynı zamanda. of programcılık ne istiyorsun benden anlamıyorum seni ne geliyorsun üstüme üstüme?
sözelcilere verilmesini saçma bulduğum ders. gazeteci ne yapsın algoritmayı?
(bkz: logaritmanın teyzesi)
Fırat Üniversitesinde az önce sınavından çıktığım alet edavatlar bütünü.
bilgisayar programlama dersinde en çok üstünde durulan konudur. zor değildir sadece biraz kafa yormak gerekir.
Bir motif.
bilgisayar dünyasının temelidir. öyle sanılanın aksine bilgisayar programları, bilgisayarın başında haldur huldur kod yazmayla oluşturulmaz. Kod kısmı bir projenin zaman olarak en fazla %30'unu alır. mühim olan o programın optimum şekilde, belleği az kullanarak ve kısa zamanda çalışmasını sağlamaktır. yeri geldiğinde haftalar bile harcanabilmektedir uğruna.

ayrıca matematiğin öncülerinden harezminin latincedeki karşılığıdır.