bugün

bilhassa youtube un kullandığı insanların düşünce yapısını yok edip kişiyi muz bekleyen maymuna çeviren yöntem.
bir programın bir problemi çözmek için geçtiği adımlar.
Algoritma matematikte sayılarla yapılan her türlü hesaplamanın sistematik metoduna verilen genel isimdir. Algoritmanın kurucusu dokuzuncu yüzyıl başlarında yaşayan, matematik gökbilim ve coğrafya alanlarında çalışmış bilim adamı el-Harezmi’dir. Matematikçiler için temel olan Kitab-ül Muhtasar fi Hesab-il Cebri ve’l-Mukabele adlı eseri meşhurdur.

Cebir sözcüğü de Harezmi’nin “El’Kitab’ül-Muhtasar fi Hısab’il Cebri ve’l-Mukabele” (Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine Özet Kitap) adlı eserinden gelmektedir. Bu eser aynı zamanda doğu ve batının ilk müstakil cebir kitabı olma özelliğini taşımaktadır. Kitabın aslı, Oxford’daki Bodliana kütüphanesindedir.

Matematikteki şöhreti on altıncı yüzyılda Avrupa’yı etkisi altına almıştır. Harezmi’nin ismi Avrupa’da türlü şekillerle söylenmiştir. Latince’de “Alkhorismi” şeklinde söylenerek bulduğu metod Algoritma (algorizme) olarak literatüre geçmiştir.

Halen kullanılmakta olan; toplama, çıkarma, çarpma, bölme sayılarını en büyük ortak bölenlerini ve en küçük ortak katlarını bulmak gibi bilinen bütün aritmetik işlem metodları birer algoritmadır. Bilgisayarlar ve hesap makinalarına yerleştirilen, çeşitli işlemlere ait programlar da birer algoritmadır.

Algoritma sözcüğü, Özbekistan’ın Harezm, bugünkü özbekistan’ın Hive kentinde doğmuş olan Ebu Abdullah Muhammed ibn Musa el Harezmi’den gelir. Bu alim 9. yüzyılda cebir alanındaki algoritmik çalışmalarını kitaba dökerek matematiğe çok büyük bir katkı sağlamıştır. “Hisab el-cebir ve el-mukabala” kitabı dünyanın ilk cebir kitabı ve aynı zamanda ilk algoritma koleksiyonunu oluşturur. Latince çevirisi Avrupa’da çok ilgi görür. Alimin ismini telaffuz edemeyen Avrupalılar “algorizm” sözcüğünü “Arap sayıları kullanarak aritmetik problemler çözme kuralları” manasında kullanırlar. Bu sözcük daha sonra “algoritma”ya dönüşür ve genel kapsamda kullanılır.
temeli 9. yüzyılda ebu abdullah muhammed ibn musa el harezmi tarafından atılmış. algoritmik çalışmaları bir cebir kitabında toplamıştır ve günümüz matematiği için destekleyici olmuştur.

Bu adam günümüzde hive şehrinde yaşamış bir türkmendir.
insanı kanser eder.
temeli 9. yüzyılda Ebu Abdullah Muhammed ibn Musa el Harezmi tarafından atılmış. algoritmik çalışmaları bir cebir kitabında toplamıştır ve günümüz matematiği için destekleyici olmuştur.

algoritma, bir sorunu yada bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların bütününe denir. Kısaca algoritma, mevcut bilgilerden istenilenlere erişme yöntemidir. Genellikle bilgisayar programlamada kullanılır ve tüm programlama dillerinin temeli algoritmaya dayanır.

aşağıda basit bir algoritma örneği ted-ed tarafından hazırlanmış.

https://www.youtube.com/watch?v=6hfOvs8pY1k
Bir işi çözmek için kullanılan yöntemdir.

Bu kelimenin kökeni, al harzemi'den gelmektedir. Batı dillerine bu kelime al korismi olarak geçmiş, zamanla da algoritma halini almıştır.
belirli bir görevi yerine getirmek için çizilen yola denir.
logaritma diye okudum, Allah affetsin.
Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol. Matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir.
bir problemin cozumunun mantiksal adimlar seklinde bir islemler butunu olarak sirali bir cozum seklindeki ifadesidir.bilgisayar bilimlerinin temelini olusturur.
Bir motif.
kafamda bir dusunce var. 255 karakterimiz var sanal ortamda. bunlarin asciileri belirli. simdi ben bu asciilerdeki human readable karsiliklari yazayim bir array icerisine. yani 1110001 degil de a b c gibi dusunun.

bu degerler array icinde 0-255 olacak sekilde sira numarasi alsin. esasen asil sorun burada.

oncelikle bu sira numaralarini binary degere cevirelim.

0 - 0000
1 - 0001
2 - 0010
3 - 0011
.
12 - 1100
gibi dusunelim ve 12 degerinin binary degerini degistirelim:

1100 sol bastan bir sifir ekleyelim: 01100 oldu ve toplayalim 0 1 - 1, 1 1 - 0, 1 0 - 1, 0 0 - 0 yani 1010 yeni degerimiz. az once 12 olan sira numaramiz simdi 10 oldu.

bir cumledeki tum harflerin sira numarasi uzerinde bu tarz islemler yapsak yani basina sifir ekleyip o harfin karsilik degerini versek bu metin artik sifreli bir metne donusur.

bu tarz bir algoritmada "lorem ipsum dolor sit amet" kac adimdan sonra sifreli bir metne donusur? ornegin l harfi 15. sirada:

1111 bu degerin basina 0 ekler ve toplarsak:

0 1 - 1, 1 1 - 0, 1 1 - 0, 1 1 - 0

15 sira numarali l harfi yerini 8 numarali g harfine birakir. ve boylece bi sifreli metin ortaya cikar.

ama lorem ipsum dolor sit amet icin kac basamak degismis olur?

iste benim algoritmam da bu ve kafam simdiden karisti.
yardım edenlere mutlak dua edilebilir.

çünkü anlaşılması zor bir hocanın sorduğu anlaşılması garip bir soru mevcut.
bugünkü bil101 dersinde hocamızın en çok zorlanacağınız ve işin büyük bölümü dediği ünite.
Olmazsa olmazdir.
Fırat Üniversitesinde az önce sınavından çıktığım alet edavatlar bütünü.
bir problemin çözülebilmesi için adım adım uygulanan kurallar dizisidir. algoritmalar oluşturulurken bir dilden faydalanırlar.
Algoritma sözcüğü Fars âlim Ebu Abdullah Muhammed bin Musa el Harezmi'nin Latince isminden kaynaklanır.
(bkz: Turing makinası).
bir yazılımcının projeye başlarken kuracağı mantık ve izleyeceği yol olarak tanımlanır. örnek verelim, çay demlemek için neler yapılır? çaydanlığa su koy, ocağı ateşle, su kaynayınca demle ve servis et gibi adımların önceden düşünülmesi gibi.
Programlama mantiginin temeli, olmazsa olmazi.
Biraz daha ilerlemiş olanı (bkz: akış diyagramı) insanı programdan, bilgisayardan soğutur. Çok gereksizdir.
bir program yazmadan önce çeşitli semboller kullanarak kağıt üzerinde hazırlanan bir nevi taslak.
bu da güzeldir...
(bkz: logaritma)

hatta daha da güzeldir.