bugün

fazla olma durumunda halsizlik , boğazda yanma hissi , ateş yapabilen kan hücresi.
Granüler (bazofil, eosinofil ve nötrofil) veya granüler olmayan (lenfosit ve monosit) tipleri bulunan, ameboid hareket edebilen kan hücreleridir. Beyaz küre. Lökosit.
beyaz kan hücreleridir temel olarak 5 alt gruba ayrılır ve bu alt grupların kendi başlarına bir çok görevleri vardır, bağışıklık sistemimizin en önemli savaşcıları ve immünolojik savunmanın temel faktörleridir. vücudun savunma mekanızması olarak kabul edilir .

lökosit alt grupları ;

Granülositler % 50 - 60 (nötrofiller, eozinofiller ve bazofiller )
Lenfositler % 30 - 40 ( t ve b lenfositler )
Monosit ve Makrofajlar % 7
vücudun süpürgesi.
"olmasaydı yaşıyor muydum acaba ?" dediğim hücreler.
ölü hücre ve bakterileri sindirebilme özelliğine sahiptirler.
(bkz: lökosit)
"kim yuvarlar?" sorusunun cevabı...
kan hücrelerinden biri. LÖKOSiT de denir. Bir milimet- reküp kanda normalde 4-5 bin tane bulunur. Kemik iliğinde ve lenf düğümlerinde oluşur. Vücutta mikroplu hastalık olduğu zaman sayısı hızla artar. Çünkü akyuvarların görevi vücudu mikroplardan korumak­tır. Bunlar zararsız hücreler oldukları için her biçime girebilir, kıl gi­bi incelebilir ve damar çeperlerinden bile geçebilirler. Bu yeteneği sa­yesinde akyuvar bir mikropu ya da yabancı cismi kolayca sarıp içine alarak sindirir

Kaynak: http://www.yeniansikloped...om/akyuvar/#ixzz2OQFENoqv
sadece ölü hücreleri ve bakterileri değil, kendi vücudumuzda kanserleşen hücreleri de tüketirler, biraz katil gibi... unutmadan interferon üretip, virüslere karşı da savaşırlar.
akpliler de daha fazla bulunan. açık ve net.
görevi mikroplara karşı vücudu savunmak olan kan hücreleridir. mikropların etrafını sarıp onları içine alarak ve özel salgılar üreterek mikropları yok eder. hastalandığımız dönemlerde kandaki akyuvar sayısı artar.