bugün

ahlakın temeli.

ahlak yapay mıdır doğal mıdır? ahlak ne zaman başlamıştır? ahlakın temel unsuru nedir? dinsizlik durumun da ahlakın temeli neye dayanır? ahlaksızlığın getirileri ne olabilir?
kesinlikle din değidlir.

(bkz: insanlık onuru)
Insanlik onuru???!!

Herkesin ikiyuzlu oldugu bu dunya da..
Empatidir. Tradisyonalizmle ancak kendimizi kaldırırız.
Ahlakın temeli saygıdır.
ateis kardeşler birbirini kandırmaya çalışmış ama yapmacık tavırları geçin.Ahlakın temeli dindir tabiki.Din olmasa , üstü bir varlık bir tanrı size yükümlülük vermese size ne ahlaktan ? Size ne namustan ? 2 günlük dünya siktiğim yanımda sikmediğim ahımda kafasıyla yaşayan insanın neresinde ahlak ?
tek başına din değildir ,ama en temel unsurlardan biridir .
iki temeli vardır; çıkar ve yaşama iç güdüsünün empatisi.
safinazın temeli ile aynı değildir.
yaradilis, tabiat ve fitratla ilgilidir.
ahlakın temeli bireyin kendisidir.

toplum değil.
Zeka ve kültür olmalıdır.
bencilliktir.
şereftir. şerefsizin ahlakı olmaz.
Ahlakın temeli utanma duygusudur.
Nasıl görünüyorum sorusundan çok nasıl görüyorum sorusunu sormakla başlar ahlak.
herkesten gizlenmiş kökeninde bulunan zorlama ve cebirdir.
bir soru. ahlakın kaynağı konusunda farklı görüşler ileri sürülmüştür:
- ahlakın, dünyanın bir parçası olduğu savunulmuştur.
-ahlakın, doğaüstü bir varlıktan kaynaklandığı ileri sürülmüştür.
-ahlakın insan zihninin bir ürünü olduğu ya da doğada bulunduğu ileri sürülmüştür.
Bir kız için ahlakın güzelliği, güzel ahlaklı bir anneden gelirken, adamın ahlâkî babadan gelir bence.
Güzel ahlak, ilim ve edep öğrenmekle, iyi insanlarla arkadaşlık etmekle elde edilir. Kötü ahlak da bunun tersidir. Yani cahil kalmak, edepsiz olmak, kötü insanlarla arkadaşlık etmekten hasıl olur. Cenab-ı Hak, Peygamber efendimizi överken (Gerçekte sen büyük bir ahlak üzeresin) buyuruyor. (Kalem 4)

iyi insan, iyi ahlaklı insan demektir. Dinimiz iyi huylar edinmemizi, kötü huylardan kaçınmamızı emretmektedir.

Güzel ahlaka sahip kimselere gıpta etmek, onlar gibi olmaya gayret etmek gerekir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Nimete kavuşmuş olanlardan, tevazu gösterene ve kendini hep kusurlu bilene, helalden kazanıp, hayırlı yerde sarf edene, fıkıh bilgileri ile hikmeti [tasavvufu] birleştirene, helale harama dikkat edene, fakirlere acıyana, işlerini Allah rızası için yapana, huyu güzel olana, kimseye kötülük yapmayana, ilmi ile amel edene ve malının fazlasını dağıtıp, lafının fazlasını saklayana müjdeler olsun.) [Taberani]

Güzel sözler
Ahlak hakkında islam âlimleri buyuruyor ki:
"Kötü ahlaklı, parçalanmış testiye benzer. Ne yamanır, ne de eskisi gibi çamur olur."
"Her binanın bir temeli vardır. islam’ın temeli de güzel ahlaktır."

"Kötü ahlak, öyle bir fenalıktır ki, onunla yapılan birçok iyilikler fayda vermez. Güzel ahlak, öyle bir iyiliktir ki, onunla yapılan günahlar bile affa uğrar."

"Yükselen bütün insanlar ancak güzel ahlakları sayesinde yükselmişlerdir."
"Güzel ahlak güler yüzlülük, cömertlik ve kimseyi üzmemek demektir."

"Güzel ahlak, kimseyle çekişmemek ve kimseyi çekiştirmemektir."
"Güzel ahlak, eziyet vermemek ve meşakkatlere katlanmaktır."
"Güzel ahlak, genişlikte ve darlıkta insanları razı etmeye çalışmak demektir."

"Güzel ahlak, Allah’tan razı olmak demektir. Yani hayrı ve şerri Allah’tan bilmek, nimetlere şükür, belalara sabretmektir."

"Güzel ahlakın en azı, meşakkatlere göğüs germek, yaptığı iyiliklerden karşılık beklememek, bütün insanlara karşı şefkatli olmaktır."

"Güzel ahlak, haramlardan kaçıp helali aramak, diğer insanlarla olduğu gibi aile efradıyla da iyi geçinip onların maişetlerini temin etmektir."

"Güzel ahlak, Yaratanı düşünerek, yaratılanları hoş görmek, onların eziyetlerine sabretmektir."

Bir müslümana çatık kaşla bakmak haramdır. Güler yüzlü olmayan kimse mümin sıfatlı değildir. Herkese karşı güler yüzlü olmalıdır.

Hadis-i şerifte, Allah’a ve ahiret gününe iman edenin, misafirine ve komşusuna ikram etmesi, ya hayır söylemesi veya susması emredilmiştir. (Buhari)

Başkasının kötü ahlakından şikayet eden kimsenin kendisi kötü ahlaklıdır. Başkalarının kötülüklerinden bahsediyorsak, bu kendimizin kötü olduğunun alametidir. Güzel ahlak, eziyetleri sineye çekmektir.

Güzel ahlaklı olmanın alameti şunlardır
insaflı olmak, arkadaşlarının hatasını görmemek, hüsnü zan etmek, suizandan [kötü zandan] kaçınmak, arkadaşlarının eziyetlerine göğüs germek, onlardan şikayetçi olmamak, hep kendi ayıp ve kusurlarıyla meşgul olmak, kendi nefsini kınamak, güler yüzlü olup, herkesle yumuşak konuşmaktır.
Güzel ahlaklı kimse, edeplidir az konuşur, hatası azdır, gıybet etmez, Allah için sever, Allah için buğzeder, emanete riayet eder, komşu ve arkadaşını korur. Bütün hasletlerin başı ise hayadır.

Hazret-i Hızır buyurdu ki:
(Güler yüzlü ol, hiddetlenme! Hep faydalı iş yap, az da olsa zararlı iş yapma! Lüzumsuz dolaşma, boş yere gülme, hiç kimseyi kusurundan dolayı ayıplama, günahların için ağla!)

Büyüklerden Ebu Osman El-Hayri’yi ziyafete davet ettiler. Davet yerine vardığı zaman kendine (Kusura bakma, çok insan geldi seni kabul edemeyeceğiz) dediler. Az gidince tekrar çağırdılar. Gelince tekrar, kabul edemeyeceklerini bildirdiler. Böyle birkaç defa çağırıp geri döndürdükten sonra (Biz seni denemek için bunu yaptık. Gerçekten güzel ahlaklıymışsın) dediler. Cevabında buyurdu ki: (Bu ahlak o kadar güzel midir? Bir köpeği de çağırsanız gelir, kovsanız gider.)
Citation
ahlakın kaynağı damalarda akan asil kandır. cesaret, cömertlik, tevazu gibi pek çok şey insanda doğuştan vardır ya da yoktur.

diğer taraftan insanın kendisini sıfırlaması ile kötü ahlaktan kurtulmak mümkündür ancak bu yapay ve iğreti bir iyi ahlaka sebep olur.
Ahlak empati, saygı ve toplum bilincidir.
ahlakın kaynağı bence vicdandır. vicdanımızın yapmamızı elvermediği şeyler genelde toplumsal açıdan yanlış şeylerdir. yanlış yapmadığımız şeylerin toplamı da bizi iyi insan kategorisine sokar. tabii bu gayet yüzeysel bir anlatım oldu. daha derinlemesine de düşünüp yanıtlamak gerek.
çocuklara bak anlarsın ahlakın kaynağını;

yalan söylemezler.
utanırlar, sıkılırlar.
içinden geldiği gibi davranırlar.
kötü bir söz ve iş karşısında hemen tepki verirler, örtbas etmezler.
Karakterdir.