bugün

(bkz: 22 temmuz 2007 genel secimleri)
sandık görevlilerin öküz olduğu bir seçimdir.

- 1048 nolu sandık burası mı hanımefendi
+ bır bır bır (yanındakine bişeyler anlatmakta)

sandığın yeri bulunduktan ve bir 10-15 dakika sıra bekledikten sonra nüfus kağıdını eline alan görevli

+ seçmen kağıdın nerde senin ?
- yok. zaten gereklide değil.
+ ben seni nasıl bulacağım listede , kapıdaki listelerden sıranı öğrenip gel

ulan neden baştan söylemediniz de sıra beklettirdiniz diye sövüp sayılıp kapıya doğru giderken listenin yalnızca 4 sayfa ve 250 kişiden oluştuğu görülür. üstelik cadde adlarına göre alfatefik sıralanmıştır. sırf o görevli olacak sakallı deyyus yüzünden ve ilerleyen saat neticesinde ortamın kalabalıklaşmasından 20 dakika daha beklenir. nihayetinde mührü kağıda basıp zarfa koyma işlemi 30 saniye bile sürmez.

bu yüzden yok görevliler yardım eder,görevliler şöyledir böyledir diyecek varsa yürüsün gitsin bir çay koysun. adamlar insanı oy atmaktan soğutacak.
Türkiye sandık başında
Ankara (AA) - 23. Dönem milletvekili seçimi için oy verme işlemi başladı.


Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde, saat 07.00 itibariyle başladı. Bu illerde oy kullanma, saat 16.00'da sona erecek.


Bu iller dışında kalan diğer illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılacak.


Vatandaşlar, seçmen bilgi kağıtları ve geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verecek.


Seçmen bilgi kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri geçerli kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler.


Belediyeler ile köy ve mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik bilgileri geçerli olmayacak.


Bu belgelerden birini ibraz edemeyen seçmen, oyunu kullanamayacak.Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler, oy kullanmaya gitmeden önce YSK'nın ''http://www.ysk.gov.tr'' internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.


Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak. Oy kullanırken TC Kimlik Numarası istenmeyecek.


Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.


Ceza infaz kurumları ve tutukevinde oy verme işlemi o ildeki oy verme saatlerine göre yapılacak.


Seçimde 42 milyon 533 bin 41 seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak.Yüksek Seçim Kurulu (YSK), istanbul'u 3, Ankara'yı 2, izmir'i 2 seçim çevresine ayırdı. Böylece, Türkiye genelinde 85 seçim çevresi oluştu.Seçime, 14 siyasi parti ve bağımsızlar katılıyor.


Çekilen kura sonucu siyasi partiler, birleşik oy pusulasında sırasıyla Aydınlık Türkiye Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Saadet Partisi, işçi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Genç Parti, Demokrat Parti, Liberal Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Emek Partisi ve Türkiye Komünist Partisi olarak yer alacak.


Türkiye'de ilk kez bağımsız adayların isimleri de birleşik oy pusulasında bulunacak. Pusulaların üst bölümünde siyasi partilere, alt ve yan bölümlerinde bağımsız adayların isimlerine yer verildi.Bağımsız adayların da oy pusulasında yer alması, bazı siyasi partilerin bazı seçim çevrelerinde seçime girmemesi nedeniyle 85 seçim çevresi için farklı oy pusulası bastırıldı.


Bağımsız aday sayısı fazla olan illerde büyük zarflar, diğer illerde normal boyuttaki zarflar kullanılacak.


Propaganda dönemi, siyasi partilerin radyo ve televizyonda dün yaptıkları son konuşmalarla saat 18.00'de sona erdi. Bu saatten, bugün saat 21.00'e kadar yayın yasağı uygulanacak.


YSK kararına göre, bugün sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılmayacak, içkili yerlerde umumi mahallerde alkollü içki verilmeyecek, içilmesi yasak olacak.Oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.


Sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse silah taşıyamayacak.


Bugün saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.


Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak. Yüksek Seçim Kurulunca gerek görülmesi halinde, saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.


Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a göre, oy verme günü seçmenlerin belirlenen yasaklara uymamaları halinde alacakları cezalar şöyle:


-Haksız oy temin edenlere 1 yıldan 3 yıla hapis cezası,
-Seçmenin oyunu kullanmasına engel olanlara 1 yıldan 4 yıla hapis cezası,
-Sandık başında oy verme yönünden kendisine yükletilen ödevleri ihtara rağmen yapmayan seçmenlere 500 liradan bin liraya kadar hafif para cezası,
-Oyunu kullandıktan sonra ihtara rağmen sandık başından ayrılmayan veya herhangi bir müdahale, telkin veya tavsiyede bulunan veya bunlara teşebbüs edenlere 3 aydan 1 yıla hapis cezası,
-Oy verme sırasında seçme yeterliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs edenler veya verenlere 2 yıldan 5 yıla hapis cezası,
-Başkasının adını taşıyarak oy vermeye teşebbüs eden veya verenlere 3 yıldan 5 yıla hapis cezası,
-Bir sandıkta oy verdikten sonra başka bir sandıkta oy vermeye teşebbüs eden veya veren kimselere 3 yıldan 5 yıla hapis cezası.

http://haber.mynet.com/de...990&date=22Temmuz2007
üzüntü verici, ülkeyi karanlığa sürükleyecek seçimdir. bu dakikadan sonra beni bi gıdım bile ilgilendirmemektedir. kanaltürk'teki seçim programını da bayan spikerin bacakları uğruna izliyorum zaten.*
türkiyenin %60'ı aptaldır. (aziz nesin)
beni akp'nin yüzde 46'sından çok mhp'nin yüzde 14'ünün rahatsız ettiği seçimlerdir. hepsi serbest piyasacı, hepsi imf'ci, hepsi hırsız zaten. bari bir ırkçı-milliyetçi eklenmesin bunlara dedik o da oldu tam oldu. bu hassas dönemde mhp'nin çakallarının meclis'te asarız keseriz politikası yapması ortamı iyice gerecektir. nedense herkes akp'ye yüklenirken şovenizmim meclisi yeniden ziyareti fazlaca bir rahatsızlık yaratmamış görünmektedir.
ırkçısı,bölücüsü,hırsızı ve çakma solcusu bol bi meclisimiz var artık.bu seçimlerin tek iyi yanı deniz baykalın gitmesi olacak gibi görünüyo.tabi beyimiz yerinden kalkabilirse...
22 Temmuz seçimleri göstermiştir ki, ortada kriz yok ise, denize düşmüş ve yılan aramıyorsak, yani her şey bizce normal ise işte çıkan sonuç da böyle olur. yola devam.

Bugüne kadar yapılan seçimleri yaşı müsait olanlar hatırlayacaklardır, hep bir buhrandan kurtulma gayretiyle, en sağ ile en solun koalisyonlarından bile medet umulmuştur. bu koalisyonlar umumiyetle başarısız olurken, başarılı olanlar da başarıyı paylaşamadıkları için yine ülkeyi krizlere gark ettiler.

Şimdi ülkenin nabzını tutamayanlar başlarını ellerinin arasına alıp düşünsünler, bu millet ne istiyor?

Türkiye cumhuriyetinde yaşayan ortalama vatandaş ne sağcıdır nede solcu, ne sosyal demokrattır nede şeriatçı.

Ortalama vatandaşın günlük siyasetten beklediği, çocuğunu okula gönderirken ortalama bir harçlık verebilmektir, bayramlarda çocuğuna bayramlık alabilmeyi kara kara düşünmeden yapabilmektir, daha yaz bitmeden kışın soğuğunu ensesinde hissetmemektir, hasta olduğunda doktor kapılarında sürünmemektir, sigortalı bir işte çalışabilmektir, Kendi memleketinde başörtüsü ile lazım gelen her yere girip çıkabilmektir. Şeriat özentisi aklına bile gelmez ortalama türk halkının, çünkü onlar türk milleti dir, Arap değil. Tek istedikleri günlük hayatlarını ortalama sürebilmektir.

akp nin yaptığı, gerçek oy potansiyeli olan orta direk diye tabir edilen kesimin isteklerine cevap vermek olmuştur. Fantezilerle değil, gerçeklerle yüzleşmiş bir hükümet olmuştur, bu sebepten ortalama vatandaş teveccüh göstermiştir. Hem de ikinci defa, hem de artarak.

70 milyonluk bir ülkede sorunlar bir çırpıda çözülmez, zaman ister, vatandaş hükümete biraz daha zaman vermiştir daha ciddi sorunları halledebilmesi için.

ulu önder atatürk cumhuriyetin kuruluşu da dahil, yapmak istediklerini 20 yıllık bir dönemde hala tamamlayamamış olmanın üzüntüsü ile ayrıldı vatanından. 4-5 yıllık bir dönemde ne çabuk anladı süper beyinler neyin ne olduğunu...

memleket satılmış, ülke talan edilmiş, dış itibar kalmamış, başbakan argo ağızlı imiş, avammış (tabi herkes ingiliz kraliyet mensubu ya o yüzden avam bulmaları doğal)

açık konuşun, devlet-hükümet düşmanları, sizin tek çekemediğiniz şey, dış ülkelerin basınında çıkan emine Erdoğan ın başörtülü fotoğrafları, hazmedemiyorsunuz bu durumu. sizi herhangi bir dış gezide bu kılıkta birinin temsil etmesi kanınıza dokunuyor değil mi?

oysa atatürk latife hanımı gururla bulundurmuştu yanında, her ortamda üstelik.

yarın erdoğan gider bir başkası gelir, eşi de belki tamda isteğiniz gibi olur, o zaman başka bir türkiye mi olacak ülkemiz? hayır yine o ahmakların seçtiği bir hükümet olacak, ve yine ahmakların seçtikleri ile yönetileceksiniz, tıpkı daha önce olduğu gibi.
lumpen proleteryanın yeninden iktidara gelmesidir özetle.
katılımın yüksek olduğu ve insanların tatilden akın akın döndüğü seçim.

sonuçlar açıklandığında büyük bir çoğunluk "zaten bekliyorduk bu sonucu, tek iktidar çıkacaktı belliydi" gibi laflar etmekte geri kalmadı. halbuki bu sonuçların büyük bir çoğunluğu beklenmiyordu. koalisyon oluşacağı hatta bu koalisyonu mhp ve chp nin oluşturacağı söyleniyordu. anket sonuçları akp nin bu kadar yüksek bir oranda oy alabileceğini göstermiyordu. genç parti mecliste görünüyordu. dp nin hezimet yaşaması ise tam bir sürprizdi. sokakta mikrofon uzatılan halkın tek düşüncesi 1 ytl ye inecek olan mazottu.

peki ne oldu da böyle bir fiyasko yaşandı? halk pek çok şeyden bunaldı ve bu kadar iş güzar arasında başlamışken bari bu adamlar yollarına devam etsinler diye düşünüp akp yi 1. parti olarak seçti.
üniversite mezunlarının %40 I chp, %22 sinin AKP ye oy verdiği seçim. (bir araştırma şirketi sonucu). Eğitim şart.
halkın yuzde 48 nin hangi amaçla * * * akp ye oyunu verdiğini anlayamadıgım secimdir.
(bkz: darbeye darbe)
(bkz: o değil de bir darbe vardı ona ne oldu)
bir parti üzerinden propaganda yapılmayacağının öğrenildiği seçim.
bir kaç torba erzakın, bir kaç aylık kömürün, belediye çeklerinin, türkiyenin en fazla kar eden kamu şirketlerinin yüzde 70 inden fazlasının son üç yılda elden çıkarılmasının getirdiği paranın, ab ve abd nin akp nin iktidarda kalması için pompaladığı ekonominin, siyaset ve ülke geleceğinden çok günlük yaşamını düşünen halkın, siyasal islamcıların,kürt milliyetçilerinin , türk milliyetçilerinin kazandığı...kaybedeninin sol olduğu seçimdir(chp değil)...
fatma teyze ne anlar, ic-dis borc dengesinden, o ne anlar dalgali kurdan, o evine gelen ekmegi bilir. iste boyle bir secim olmustur. dagilin lan.
ülkeyi terketme isteğini doğuran şaka gibi bir gün geçirmemi sağlayan acaip bir seçim * idi.bu konuda söylenecekleri üstad Neyzen Tevfik bir kaç satırla özetliyor zaten.

bizim millet gariptir
her lafı kaldırmaz
ibne dersin kızar da
sikersin aldırmaz.
ilginç muhabbetlere konu olan seçimdir.

-cemal oğlum kime oy vereceğini biliyorsun değil mi?
+ tabi abi ayıpsın, biz nereye basacağımızı biliyoruz..

-cemal ne yaptın?
+abi akp, saadet, mhp ye bastım üçlü koalisyon yaptım...
deniz baykal'ın chp koltuğunu bırakmayarak iki kere kahrolmama sebebiyet veren ve çevrem de gördüğüm her iki kişiden birinin akp li olduğunun açıkça kanıtı olan seçim.
sözlüğümüzde turnusol kağıdı etkisi yaratan seçimler. nedendir bilinmez bu seçimlerden sonra pek çok akp destekçisi çıktı burada ortaya.
akp'nin hiçbir zahmet göstermeden mutlak zaferle çıktıği seçimdir. rakipleri yapacaklarını anlatırken akp sadece yaptıklarını anlattı. seçimden önce tek vaatleri "kişi başı milli gelir 10 bin dolara çıkacak" olmuştu. diğer partiler işkembe-i kübradan sallayarak akp'yi birinci parti yaptılar.
(bkz: ak 47)
%46.7 mi yüh aklınıza sıçayım dediğimiz seçimlerdir.
ideolojilerin değil sosyolojinin galip geldiği seçimlerdir.