bugün

bu sene 25 temmuz-5 ağustos arası yapılacak tercihlerdir. belki sınava girmekten daha zordur bazı adaylar için. iyi bir puan almışsıınızdır belki ama hangi okulu ve bölümü tercih edeceğiniz konusunda kararsız kalırsınız. aa bak bu ünide dersleri iyi öğretiyolar ama ortamı kötü veya bunun ortamı iyi ama eğitimi kötü gibi ikilemlerde kalırsınız. önemli olan gelecekteki hedeflerinizdir. eğer iyi bir işe girmek istiyorsanız iyi eğitim veren bir üniversiteye gitmenizde fayda vardır. ama ne yazık ki çoğu devlet üniversitesinde eğitim çok kötüdür. bu üniler arasında öğrencilerin rüyalarını süsleyen üniler de vardır ne yaık ki. büyük şehirlerde okuyosanız daha avantajlısınızdır çünkü bir çok seçeneğiniz vardır. özellikle ankara veya istanbuldaysanız. ilk önce özel bir üniversiteye mi yoksa devlet üniversitesine mi gidceğinize karar vermelisiniz. mesela x bölümünü istiyorsunuz ama devlette tutmuyor ama özelde yarı burslu tutuyor diyelim. eğer ailenize fazla yük olmayacaksa o x bölümünü özel ünide okumnızda fayda var. hem istediğiniz bir bölümden mezun olmuş olacaksınız. hem iyi bir dil eğitimi almış olacaksınız hem de zaten sevdiğiniz dersleri göreceğinizden fazla zorlanmayacaksınız.

şunu belritmek isterim ki bu tercihin bir geri dönüşü yok. o yüzden sıralamayı düzgün yapmak aldığınız puana ve sıralamanıza göre hangi üniyi yazacağınıza iyi karar vermek önemli. bu başlığı üniversite tecrübesi olan veya sınava daha önce girip tercih yapmış ama istediği bölüm gelmemiş yazarların bu sene ilk defa tercih yapacak gençlere yol göstermesi ve fikir vermesi için açtım. umarım üniversite adaylarına faydalı olur.
kpss ye maruz kalacaksanız ki kesin, anadolu ya da büyük şehir üniversitelerinde okumak pek bir şey ifade etmiyor.
ha bunun önemini birinci sınıfta fark etmek oldukça zor tabi.
esas sınav kpss dir.
(bkz: kapadokya myo)**
(bkz: uludağ üniversitesi) * **
tıp,mühendislik ve hukuk tercihi yapacaklara yardım edebileceğim başlık.nokta atışı olarak kocaeli tıp ve ankara hukuk.
genel anlamda ise puana göre değil de istediğiniz şehre-üniversiteye okulun eğitimine göre tercih yapmanız tavsiyemdir ben öyle yaptım okulda yapılan listelerde tıp kazananların sonlarına yazıyorlar belki ama başta yazanlardan önce tatile başlayabiliyorum,adam olursam büte falan da kalmıyorum.sonra ne mi olacak tus belası gelecek onu da çalışan kazanacak üniversitenin büyüklüğü bir şey değiştirmeyecek.ama bu mühendislik için çok gerçerli değil tabi genelde özel sektörde çalışacdağınız için okulun adı önemli.hukuk da ise okulun adı eğer avukat olacaksanız(biraz)önemli.ama hakim-savcı olmak istiyorsanız sağlam bi dayı lazım.he hukuk oldukça geniş meslek alanına sahip kaymakamdan tut müfettiş de olursun göz önünde bulundurulması lazım.hukuk iyidir iyi.
kolaylıklar.
dil alanından tercih yapacaklara seve seve yardım edeceğim tercihlerdir.
sınavların gec acıklanması sonucu, süresi diğer yıllara göre azalmıstır.
beni iyi üniversitelerin işletme ve iktisat fakültelerine yerleştirebilecek olan tercihlerdir. bıçak sırtı bir sıralamada olduğum için hukuk zor. sınav maratonunun en önemli kısmıdır bu tercih dönemi. ilk kez sınava girmeme rağmen ben bile farkındayım.
uluslararası ilişkiler ile kamu yönetimini seçecek olanlar bu bölümlerin benzerliklerini ve farklarını iyi öğrenmelidirler. aslında ikisi de birbirinin işini yapabilir. yani bir ulslararası ilşikliler mezunu da kamu yönetimi mezunu gibi kaymakam olabilir. ama kamu yönetimi uluslararası ilişkilere göre daha yerel kalmaktadır. uluslararası ilişkiler bölümden mezun olanlar kpssde iyi puan alıp en az bir yabancı dili de çok iyi konuşuyolarsa ve dış işlerinde iyi bir torpilleri varsa rahatlıkla bir elçilikte çalışmaya başlayabilirler.
18 mart üniversitesi'ni tercih etmemeleri konusunda uyarayım adayları şimdiden.
410 tm1 puanıyla elime aldığım sınavın götüme giricek tercihleridir.
anadolu, akdeniz ve pamukkale üniversiteleri hakkında bilgilendirme beklediğim tercihlerdir.

e: trakyaya gidiyorum lan.
e2: oha amk kadere bak. kocaelindeyim.
makina mühendisliği * ve berbat * istanbul üniversitesi mühendislik fakültesi hakkında siz değerli gençleri aydınlatabileceğim konu.
dokuz eylül türkçe öğretmenliği ve dokuz eylül eğitim fakültesi hakkında yardımcı olabilirim.

edit: tamam tercih etmeyin dokuz eylülü arkadaş bu ne saçmalıktır. okul beğenmiyorlar bi de.
adayların bu duruma da dikkat etmeleri gerekmektedir:

(bkz: eğitim dili ingilizce olan üniversite)
(bkz: ege üniversitesi)eczane hizmetleri

meslekten dolayı zorunlu tuttular belgeye mecbur gidip okuyacağız.gidebilirsek tabi *
boğaziçi iyidir.
psikopat olmak istiyorsanız sakarya endüstri mühendisliğini yazın. çünkü bu bölümde psikopatlık bulaşıcıdır. hocalardan öğrencilere geçiyor. ister eşek ister inek gibi çalış bi yaz okulu havası almadan mezun olmak çok zor.
hakimlik savcılık düşünüp de ankaraya puanı yetmeyen arkadaşlar için dokuz eylül hukuk fakültesi önerilir.

zira hakimlik savcılık sınavlarında gazi ve ankaranın ardından üçüncüdür.
afyon kocatepe üniversitesi ve işletme bölümü ile ilgili yardımcı olurum. yurda başvurun kıyak oluyor.
Halkla ilişkiler mi, öğretmenlik mi yazmalıyım diye ikilemde kalmama sebep olan tercihlerdir. * *
bilkent üniversitesi seçecek adaylar şu linkten gerekli soruları sorup yardım alabilirler:

http://www.formspring.me/bilkentliyesor
Tercihler... Öyle tatlıdır ki beklemesi. Hele sınavın iyi geçmişse.. Yıllarca kurduğun hayalleri gerçekleştireceksindir. Zaman bu tabi hızlı geçer. Belki kaçıştır ailenden, etrafından ama bitmiştir işte gideceksindir. Belki istanbul belki izmir belki Ankara... Puanın tutar. ilk defa mutluluktan ağlarsın.. Ve. iflas eder ailen. Sen tüm hayallerinden vazgeçer tercihleri beklersin.

Kısacası... Zordur tercih dönemi.
sayısaldan tıp kazanamayacak bir puan aldığımdan öylesine girdiğim edebiyat sınavı sayesinde hukuk fakültesi yazacak olduğum tercihlerdir. bak görüyor musun? hayat nasıl cilvelerle dolu, ali rıza?
sonuçlarla bir rehavet çöker insanın üzerine. en azından düşündüğün -hiç olmadı o olur dediğin- yer oluyordur. Hukuktur, candır. Başka tercihe de çok gerek yoktur.
hukukları sıralayacağım olgu...