bugün

2014'ün eylül ayının 18'inde yapılması kesinleşen referandum.

Bu sefer Birleşik krallığa bağlı kesimden bazıları da bağımsızlığı konuşuyor. iskoçlar kendi petrollerini kendileri işlemek istiyorlarmış.

--spoiler--
iskoçya'daki son kamuoyu yoklamalarında bağımsızlığa "hayır" diyenler, “evet” diyenlerden yüzde 12 oranında daha fazla. Bağımsızlık halinde iskoçya'nın sterlin para birimini koruyamayacağı ya da Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlara yeniden üye olması gerektiği gibi konular, “hayır” diyenlere desteğin artmasına neden oluyor.
--spoiler--

http://gazetemetro.com/ba...n-referanduma-gidiyorlar/
ayrılsa bile buna pişman olacakları referandum olur. Petrolleri 1. sınıf değil ve bir çok konuda birleşik krallığın sırtında yüktür. Bi bunların anarşistleriyle uğraşıyorlar kendi milletlerini bırakıp.
ayrılamayacaklardır. zira ayrılırlarsa açlıktan öleceklerdir.
Türkiye'nin en az 25 yılı daha var bu tarz bir referanduma gidilmesi için. birde protest sanayici'nin kurallarının uygulanması imkansızdır. Bu ülke hem nato hemde bm üyesidir. Vatandaşlık hakları anayasada korunmaktadır. Aksi halde çok ağır yaptırımlara tabi tutulur türkiye cumhuriyeti. Bir defa şunu iyice bir kavramak lazım hiçbir güç Türkiye cumhuriyeti devletine olması muhtemel "kürdistan" denen kukla örgüt devletini tanıtamaz. ikincisi bu ülkenin bölünmesi birleşik krallık gibi olmaz adı üstünde orası birleşik krallık. iskoçya zaten iç işlerinde bağımsız bir devlet.

Türkiye ikiye değil dörde hatta beşe bölünür. Olası bir bölünmede herkes bunu görecek.
Birleşik Krallıktan ayrilma ihtimalleri fazladir. Bu durumda büyük britanya adı rafa kalkacak birlesik krallik heralde devam eder kullanılmaya ama Bayraktaki mavi rengi çıkaracaklar mi merak konusu.
ayrılsınlar da bir hareket gelsin o coğrafyaya. bir de böyle denesinler. ölümlü dünya.
Iskoc topraklari disinda yasayan iskoclara( londra, manchester, birmingham gibi ingilterenin sehirlerinde yasayan iskoclarda dahil olmak uzere) oy hakki verilmeyecek olan referandumdur. Buna keza, iskocya' da yasamakta olan ve iskoc vatandasi olmayan insanlar oy kullanabilecektir. Ne bicim is lan mu?
kapitalizmin bazen bazı ülkelere zararı olur, bu durumda ingilizlere kapak olacak bir durum. ne sosyal imkanlar ne devlet desteği ne ekonomik pozisyonunu terk etmek istemeyecek olan iskoç halkı hayır oyu kullanacak, oysa gönül ister william wallece misali fredom diye bağıran bir halk olsun, ama böyle olmayacak para ve rahat hayat tutkusu bağımsızlıklarının önüne geçecek, bir çok benzer ülkede olduğu gibi.
iskocya ayrılması halinde ekonomik krize girecektir. yazık olacaktır.
iskoçya'nın artık bağımsızlığını ilan etmesi gereken referandumdur. yeter yıllardır ingilizlerin emperyalist emellerine hizmet ettikleri.

bu sayede aramızda ne kadar cahiller olduğunu gördük. irlanda fakirmiş, açlıktan ölüyorlarmış, pehhh... oysa ekonomik veriler hiç öyle demiyor. irlan'da da kişi başına milli gelir 43,600 dolar. açın bir okuyun, işkembeden sallamayın.

http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0rlanda

bazı milliyetçi geçinen adamlar (!!!) iskoçya'nın birleşik krallıktan ayrılmaması gerektiğini savunmuşlar. açın biraz tarih okuyun.

*osmanlı'ya çöküş döneminde en büyük darbeyi hangi millet indirmiştir ?

*mısır'da kanal harekatında kiminle savaşılmıştır ?
kutül amare'de
medine müdafasında
lawrence puştunun ayaklandırdığı arapların arkasında kim vardı ?

*çanakkale savaşı'nın asıl müsebbibi bu piç ingilizler değil midir ?

* anadolu'ya yunan ordusunu süren kimdir ?

* istanbul'u işgal edip toplarını osmanlı sarayına çeviren devlet hangisidir ?

* 20. yüzyılın başlarında dünyanın 3/2'sini yönetip sömüren ingiliz piçleri değil midir ?

* afrika'da hala açlıktan ölen çocukların günahı sömürgeci ingilizlerin değil midir ?

*vahhabilik başta olmak üzere islam dünyası'ndaki pek çok çatışmanın tohumunu ingilizler atmamış mıdır ?

*cetvelle sınırları çizen kimdir ?

*bütün arap kabilelerine aynı tornadan çıkmış gibi bayrak çizip onları türklere karşı kışkırtan ingilizler değil midir ?

* ermenicilerin başvuru kitabı kabul edilen mavi kitap adlı ucubeyi yazdırıp başımıza ermeni sorunu belasını bulayan ingilizler değil midir ?

19. yüzyıldan bu yana kürtleri inceleyip türkler'e karşı kışkırtan kimdir ?

şeyh said, şeyh rıza adlı teröristleri türkler'e karşı kim kışkırtmıştır ?

* israil'i kurdurup ortadoğu'nun başına bela eden kimdir ?

* "türkiye 35 kiloyu geçmemelidir. geçerse başımıza bela olur; yapacaklarımızı engellerler." diyen ingilizler değil midir ?

cahil cahil konuşmayın, ingiliz türk'ün en büyük düşmanıdır.
sonucu ne olursa olsun bir şey değişmeyecek olandır. birleşik krallık tan çıkmaları halinde bile yine hakimiyet ingilizlerde olacaktır. kolay mı böyle devletlerin böyle şeylere izin vermesi. zaten çıksa bile yine birleşik krallık adı altında anılacaktır. sonuç pek bir şey değiştirmez yani.
"evet" çıkması halinde david cameron'un vatana ihanetten asılması gerekir, gel gör ki idam yasak. "evet" çıkar da iskoçlar bildiğin birleşik krallık'tan ellerini kollarını sallaya sallaya ayrılırlarsa cameron zaten haftasına istifa edecek, mecbur, kimse göz göre göre ülkesini böldüren bir başbakanın iktidarda kalmasına izin vermez, hiç kimse, yok böyle bir dünya. zaten oylama ulus devlet kriterlerine göre yasadışı, hani hukuki olarak değilse bile prensip olarak, ulus devletin toprak bütünlüğü adına kabul edilemez bir günah, bir intihar, artık nasıl anlaşılırsa.

"evet" çıkarsa yarın kuzey irlanda, birkaç sene sonra da galler referandum diye tutturacak; ne diyecek merkezi hükümet? "iskoçya başka siz başka" mı diyecek? daha bir ay önce cornwall bölgesinin yerlisi cornish'ler "ulusal etnik azınlık" olarak kabul edildi. peki cornishler "biz de referandum isteriz" derlerse onlara ne diyeceksin? böyle hadise mi olur? böyle hadise olursa bunun sonu nerede biter?

normalde "demokrasi, yerellik" diye kendisini yırtan avrupa birliği dahi senden "git iskoçya'da referandum yap bakalım ne diyorlar" diye bir talepte bulunmamış, zaten şimdiden "ulan bu iskoçlar bağımsız olursa birlikten atılacak mı, kalacaksa diğer üye ülkelerin onayı lazım mı" diye kara kara düşünüyorlar, bu fazladan başağrısı niye? ispanya'nın ayrılmak isteyen bölgesi var, kuzey italya güney'den kurtulma peşinde, bu nasıl bir örnektir, bu ülkeler iskoçya hadisesini tehdit unsuru olarak görmeyecekler mi? bunun da ötesinde, avrupa dışı dünya için de bir emsal oluşturmayacak mı?

olur da bu referandumdan bağımsızlığa "hayır", yani birlikte kalma yönünde bir sonuç bile çıksa, artık bu oylamanın yapılabilirliği gösterilmiş yani "meşrulaştırılmış" olacak, on sene sonra aynı kazan tekrar kaynatılacak, eninde sonunda iskoçya kopartılacak. iskoçya kopsun veya kopmasın, bu oylama dünyanın geri kalanında "bak yapılabiliyormuş" izlenimini yaratacak.

hatırlatmakta fayda var: burada ne iskoç karşıtlığı/savunuculuğu yapılıyor, ne de ulus devlet/emperyalizm sistemi devam etsin kaygısı var. mesele, kültürel, sosyal, politik ve hatta tarihsel anlamlarda bu kadar önemli bir referandum'un komple hesap kitapsız yapılıyor olması: ama komple hesapsız: sonucun ne iskoçya'da yaşayan insanlara ve geleceklerine, ne birleşik krallığa, ne avrupaya ne de dünyaya getirisi götürüsü konularında hiçbir plan yapılmamış, tamamen duygusallık ürünü popülist bir manevra. manevra bile değil, cameron'un "du bakali n'olcek?" tarzında ortaya attığı bir hamle. ne diyecek cameron? "yapmam lazımdı, baskılara dayanamadım..." ne baskısı, kim yapıyor bu baskıyı? cevap: kimse. ne avrupa, ne amerika, ne basın, ne de iskoç halkı -bir avuç bağımsızlık taraftarı dışında elbette. cameron "bak ben bu kadar da demokratım, insanlara kendi kaderlerini tayin hakkı verdim" diyebilmek için bu kumarı oynadı, aklınca "hayır" oyları kesindi. ve aylarca sanki bu referandum yokmuş gibi, "hayır" oyunun garanti olduğu fantezisine yaslanarak cameron efendi konuyu dahi açmadı, hiçbir kampanya başlatmadı. referanduma bir hafta kala etekleri tutuşmuş vaziyette başbakanlığa mavi beyaz bayrağı çekip iskoçya'ya gitti, kampanya yapmaya... dostlar alışverişte görsün.

yapılması gereken "cameron iskoçlardan kurtulmak için komplo kurdu" diye vatana ihanetten dava açılması. adam iktidara geldiğinden beri "masraflı" gördüğü herşeyden kurtulma peşinde, iskoç referandumu da bu politikanın bir parçası, nihayetinde iskoçya'nın açılımı nedir? "masraf". yani verelim bir referandum, aylarca da umursamayalım, adamlar gurur yapıp bilensin, "evet"ler artsın, son anda "aman ne olur gitmeyin" diye bir tiyatro çevirir elimizi yıkarız. herif üç kuruşluk hesabın peşinde koşmaktan ülkenin bir bölümünü elden çıkarmayı göze alabiliyor: yatacak yerin yok cameron, kalan hayatın da cehenneme döndü haberin yok...
(bkz: engelterö büzö bakmiyir)
tarihi açıdan bir kırılma noktası oluşturabilecek türden bir referandum. http://en.wikipedia.org/w...Kingdom_by_GVA_per_capita

baktığınız zaman iskoçyanın kişi başı milli geliri, ingiltereden daha düşük değil. aşağı yukarı aynı. öte yandan öyle tam manasıyla bir sömürü durumu da yok. biz millet olarak hastasıyız böyle şeyleri dramatize etmenin. ancak gerçek hayatta brave hearttaki gibi olmuyor işte bazı şeyler.

şimdiye kadar maalesef ayrılık yanlılarının tezlerini detaylı olarak inceleyemedim. ancak anlayabildiğim kadarıyla ayrılma durumunda elde edecekleri bazı fırsatlardan (bir tanesi de petrolle ilgiliydi galiba) bahsediyorlardı. ancak pek akla yatkın gelmedi bu bana. neticede abden çıkarılma durumu var. öte yandan iskoçyanın iskoçya olarak cürmü nedir ki? ama büyük britanya olarak dünyanın 6. büyük ekonomisi ve en çok söz sahibi olan ülkelerden birisi b. britanya. öte yandan ingiltere ile aralarında oluşabilecek bir husumet de çok yıpratıcı olabilir iskoçya için. yani çok da makul bir kararmış gibi görünmüyor bu durumda.

asıl sıkıntı ise bunun yaratacağı etki. dünyada son elli yıllık trend, yeni ekonomik işbirlikleri kurarak dünyadaki payını artırmak. avrupa birliği euroya geçtiğinde de abdde en çok konuşulan meselelerden birisi bu oldu. çünkü ab, abdye bu anlamda bir rakip olmuş oluyor. şangay beşlisi, nafta falan derken bu iş iyice yaygınlık kazandı. iskoçların bağımsızlık istemesinin arkasındaki motivasyon nedir, iyi incelemek lazım. ama her ne olursa olsun, bu tarz bir referandum sonucu alınacak bir bağımsızlık, tüm dünyada etnik milliyetçiliğin artmasına zemin hazırlayabilir. yeni bağımsızlık taleplerine yol açabilir.

bir başka tez de iskoçların yüksek vergi oranlarına tepki gösterdiği şeklinde ki eğer öyleyse sorunu çözmeleri kolay. zaten vergilerde bir indirime gidilmesi durumu söz konusuydu yanılmıyorsam.
iskoçya açısından tek faydası petrole tek başına sahip olacak olmalarıdır. zararlarına gelirsek:

- kendi dillerini büyük oranda unuttukları için ulusal kültürlerini koruyamacaklar irlanda gibi.
- ingiltere sterlin kullanmalarına izin vermeyecek. bu yüzden kendi paralarını basacak yada eurozone içerisine girecekler. mali bir sürü külfetleri olacak
- avrupa birliğine muhtemelen alınmayacaklar. özellikle bölünme tehlikesi olan ispanya ve belçika kendilerini birliğe yakın zamanda kabul etmeyecektir.
- nato'nun dışında kalan tek batı avrupa ülkesi olacaklar.
- kraliçe'nin hakimiyetinden çıkmayacaklar.
- petrollerin bulunduğu kuzeylerindeki adalar ingiltere ile kalmaya sıcak bakıyor. ayrılıkları sonrası bu adalarda kendilerinden kopmak isteyecek.

bu yüzden ayrılmayacaklarını düşünüyorum. özellikle alex ferguson birlikte kalmaları konusunda çok sert demeçler veriyor.
evet olması durumunda bizim barzolarında iştahını kabartacağı için hayır cikmasi gereken referandum.
ben başladı da bitecek sanıyorum. oralardaki referandumları bilmiyorum ama aynı gün içinde mi çıkacak sonuçlar acaba? biri bilgilendirse.
arabaların direksiyonlarının yer değiştirmesine vesile olacaktır.
Bu konuda iskoç halkı ikiye ayrılacak gibi gözüküyor. Birincisi şehirli iskoclar ki pay olarak nüfusun biraz fazlasını oluşturuyorlar. Bunlar paralarinin değerini kaybetmesini istemeyen tuccar, esnaf, sanatkar, işadamı kesimi. Yani ingiltere'ye bağlılık yemini edecek kişiler. ikincisi ise iskoç dağlarında gayda çalıp keçi siken, zaten ciftcilik yaptiklari icin kendi yaglarinda kavrulan insanlar. Tabi milliyetci duygular da işin içine girip kişinin kaybedeceği bir şey olmayınca sicarim kraliyetine deyip ben ayrı ülkeye çıkıcam yha diye trip atabiliyor. Sonuc olarak yüzde 55 60 gibi ret oyu ile iskoclar ingilizlere kalır diye düşünüyorum.
insanlarin "referandumdan size ne?" demesini anlayamadigim referandumdur. sonucta burada iyisiyle kotusuyle bircok anglophonic ülkenin atası olan, emperyalist bir ulkenin yikilma durumu vardir. sirf insanlar takip ediyor diye adamlari "ingiliz muhiplerin hayrani" diye görmeyin.
acaba bu işte bizim türklerin parmağı var mı çok merak ediyorum. yada diğer gizli servislerin. ira'yı kuran eşref sencer kuşcubaşı'dır der bazı kişisel kaynaklar. dün irlanda'yı örgütleyen bu gün iskoçya'yı örgütler abi.
daha geçen gün oradaydim, (bkz: edinburgh), bagimsizlik için evet diye bagiranlar çok olmasina ragmen hayir diyenlerin de fazla oldugunu gördüm. ama onlar daha sessiz. kisacasi genel olarak bir tahmin yürütemedigim referandumdur. ama iskoçya bagimsiz olursa seyretmesi cidden çok zevkli olacak ne yapacaklarini ingilizlerin.
bir halkın onur ve gurur mücadelesi falan değildir. tek amacı topraklarında bulunan petrolü ingilizlerle paylaşmak istemeyen iskoçların bencilce hareketidir. dillerini büyük oranda unutmuş ve kültürleri etek giyen erkeklerden ibaret olan iskoçların milli duyguları sadece mel gibson'un filmlerinde görülür. yoksa adamların william wallace falan umurlarında değil.

tanım: iskoçya'nın yüksek ihtimalle ayrılmayacağı referandum.
Muhtemelen ayrılma olmayacak referandum.

Ayrılsa da ayrılmasa da bizle çok ilgisi yok.
ingilterenin iskocyayi kaybetmemek icin elinden gelen pisligi yapacagi referandum. yinede ingiltere hic bir zaman direk kendisi müdahil olmamistir olaylar,hep dolayli yoldan yapacagini yapar sinsi sinsi. gidene dur diyecegini zannetmiyorum.