1755 de lizbon da meydana gelmiş tarihin en büyük depremlerinden biri.

--spoiler--
1755 Lizbon Depremi, (Büyük Lizbon Depremi) 1 Kasım 1755 günü saat 9:40'da meydana gelen depremdir. Tarihteki en yıkıcı depremlerden biri olan Lizbon Depremi sırasında 60.000 ile 100.000 kişi arasında tahmini ölü vardır. Depremi bir tsunami ve kentin pek çok yerinde başlayan yangınlar takip etmiş ve Lizbon'un neredeyse tamamının yerleşim alanları kullanılmaz duruma gelmiştir.

Depremin merkezinin tahmini noktası
Bu deprem sonucu Portekiz'i son derece olumsuz etkileyen bu afet, Portekiz'de politik tansiyonun yükselmesine, ekonominin çökmesine ve zaten gerileyen koloni imparatorluğunun 18. yüzyılda büyük ölçüde yıkılmasına yol açtı.

Jeologlar günümüzde Lizbon Depremi'nin Atlas Okyanusu'nda Cabo de São Vicente'den 200 km. batıda meydana gelmiş 9 Richter ölçeğinde olduğunu tahmin etmektedir.
--spoiler--

http://tr.wikipedia.org/wiki/1755_Lizbon_Depremi
o tarihten günümüze asla 4 kattan fazla yapılmasına izin verilmemiştir lizbon'da. birde türkiye'ye bakın. deprem ülkesiyiz. kentsel dönüşüm ayağına min 15 kat !
son yaşanan deprem nedeniyle bir kez daha hatırlanan tarihi afet.
Dünyanın dönüş hızını 1 saniye düşürmüş olan deprem.

Sen hesap et etkisini ve çapını.
Çapsız Abidinin zıplayarak gerçekleştirdiği rivayet ediliyor.
Portekizin sömürgelerden çalarak yaptığı her şeyin yok olduğu deprem.
lizbon depremi sırasında 60.000 ile 100.000 kişi arasında tahmini ölü vardır.
yalnızca lizbon'da değil fas'ın kazablanka kentinde de büyük yıkıma yol açan ve tsunami dalgalarının ispanya'nın huelva kentine ulaştığı depremdir.