bugün

çünkü winning elevenden geliyor cahil misin arkadaşım hiç mi winning eleven 11 oynamadın?!

hangi fifacı cahil benim entrymi eksiledi? hangi ikibinli lan çıksın vursun dm'me delikanlıysa!
bilindiği gibi "even" ingilizcede "eşit" anlamına gelir.
fransız devriminden sonra, bu ülke üzerinden ingiltere'ye gelen araplar ülkede ticaret yapmaya başlamışlar. buraları flash forward yapıyorum, kendi dilinde kısas sözcüğüne karşılık gelen eşitlik kelimesini, ticarette birebir anlamında kullanarak, al-iven, yani el-eşit olarak değiştirmiştir. bu da 1-1'den geldiği için zamanla 11 sayısı el-even ismini almıştır.
kaynak: götüm.

edit: allah belamı versin benim bu ne lan. elim kırılaydı yazmayaydım.
Insanin asil boyle seyleri dusunebilecek kadar dertsiz olmasi ne guzel. Eve ekmek goturme kaygisi yok cocuklarima ne yedirecegim kaygisi yok.
12 ye şaşırmadığın için cahilliğine veriyorum senin genç bu merakını.
Louis ck'in netflix gösterisindeki 9/11 deniers bölümünden bir şaka.
On iki neden twelve sorusunu da düşündürür.
(bkz: baran 14 yaşında arkadaşları ona einstein diyor)
aynı şey twelve için de geçerlidir.
Bildiğiniz gibi şu anda 10 luk sistem kullanıyoruz. Ama tarih boyunca bundan başka sistemler olmuştur. Bir. Örnekle açıklarsak:

Örneğin 7 lik sitem var diyelim ve 8 e yedi bir, 9a 7 iki... 14e "yemedi"-(uydurulmuş bir rakam, 20 gibi düşünün). 15e yemedi bir... Diyelim. işte bu yedilik sistem olur.

ingilizlerde de tarih öncesi zamanlarda 12 lik sistem kullanılıyormuş. O yüzden 12 ye kadar rakamların kendi isimleri var. Roma döneminde 10 luk sisteme geçince yeni sisteme geçilmiş ama eski 12lik sistemden "eleven" ve twelve" kalmış.

Yukardakiler benim kendi çıkarımım, bir de şöyle diyenler var:

Eleven eski endleofan dan, twelve eski twelf den geliyor. Peki bu ikisi nereden geliyor. Ain+lif ve twa+lif. Burdaki lif tam olarak bilinmiyor ama etimolologlar tarafından leave nin kökü olabileceği söyleniyor. Yani ainlif one left (after ten), twalif two left (after ten) anlamına geliyormuş olabilir. Tabi burada three left, four left.. E ne oldu denilebilir. ilk ikisi çok kullanıldığı için dilde kalmış ama diğerleri unutulmuş.

Sonuç olarak, merak iyi birşeydir:)
© copyright 2005 - 2026