bugün

bittorrent

günümüzde en cok kullanilan P2P protokolü. Bram Cohen tarafindan yaratilmistir.

Diger p2p protokollerinde dosyalar bir server üzerinden upload edilir, kullanicilar da bu server'a baglanirlar. Kullanici sayisi arttikca server'in isgal ettigi bandwidth artar ve dolayisiyla server'i ayakta tutmak zorlasir; hem para yönünden hem de dosyanin 'sagligi' yönünden problemler ortaya cikar. En sonunda server cöker, kimse dosyaya ulasamaz.

Buna karsin Bittorrent protokolünde kullanicilar dosya paylasimina upload yönünden katkida bulunurlar. 100 MB üzerindeki dosyalar icin bu hayati önem tasir. Kullanici, bir dosya download ederken kendinde olan parcalari diger kullanicilara upload eder. Böylece herkes eksik parcalarini birbirinden tamamlar ve merkezi bir server ihtiyaci da ortadan kalkar. Bu sistemde önemli olan yeterince kullanicinin upload etmesidir.

Bittorrent üzerinden upload edenlere 'seeder' download edenlere de 'leecher' denir. Download ve upload'a baslamak icin gerekli dosya bilgileri kücük bir .torrent dosyasinda toplanir. Bu .torrent, dosyanin ismini, uzunlugunu(büyüklügünü), hash(kücük parcalara bölme) bilgilerini ve tracker'in URL'sini barindirir. Tracker'lar kullanicilarin(peer) birbirlerine baglanmalari icin gereklidir. Ayni torrent i download eden ve dosyanin paylasimina baslayan kullanicilar ayni bir ya da birden fazla tracker'a bilgilerini gönderirler. Bu bilgiler sayesinde diger peer'lere baglanilir ve istatistiki bilgiler toplanir.

Bittorrent, dosya gönderimi icin TCP protokolünü ve kendine has bir hashing sistemini kullanir. Dosyalar kücük parcalara bölünür(örn. 512 kb). Bu parcalar en iyi performans icin siralanir. Örnegin en az bulunan parcalar önce download edilir. Ayrica bu sistem kullanilan client'a göre degisir.

Sonuc olarak Bittorrent sayesinde servar'lara tonlarca para harcamadan cok yüksek download hizlarina ulasilabilmektedir. (bkz: ben bugün bunu gördüm) http://img354.imageshack....g354/6137/download7yk.jpg