bugün

kalp krizi

kalp krizi geçiren birine yapılacak ilkyardım; dil altı ilacı varsa verilir. anbulans çağrılır. göğüs ağrısı olacağından inler. eğer ağrılar 15 dakikadan uzun sürüyorsa bu kalp krizidir. hastanın göğsü üzerindeki elbiseler soyularak göğüs kafesinin rahatlaması sağlanır. ses kesilirse kulağınızla eğilip ağzından nefes geliyor mu dinleyerek bakarsınız. nefes gelmiyorsa kalp durdu veya duracak demektir. kontrol etmek için bir tırnağını ucundan tutarak sıkıştırırsınız beyazlaştıktan sonra tekrar 1 sn içinde kırmızılaşmıyorsa kalbinin durduğuna emin olabilirsiniz. bundan sonra kalp masajı yapmanız gerekir. kalp masajı yapan birinin durmaması gerekir. nefes aldığını görmediğiniz sürece durmadan masaj yapılır. yeni kalbi duran birine ilk saniyelerde yumrukla vurarak kalp çalıştırılabilir. ama durduğunu görmediğiniz bir hastaya yumrukla vurarak kalp çalışmaz.

kalp masajı yapmak yorucudur. o yüzden hastadan daha yukarda durmanız gerekir. kolları dirseklerden eğmeden vücudunuzun ağırlığıyla yaparsınız. hasta yumuşak bir yerde olmamalıdır. kalbi eliniz ve sert bir zemin arasında sıkıştırmanız gerekir. dakikada 100 kez masaj yapmanız gerekir. elinizi göğüs kafesinin orta hattında, aşağıda kemiklerin bittiği yerin 4 parmak yukarısına koymanız gerekir. iki el birden üst üste konarak kullanılır. her 4-5 cm derinlikte bastıktan sonra tamamen hastanın üzerinden ağırlığınızı çekerek göğüs kafesinin normal hale gelmesi gerekir. ağırlığınız nedeniyle kaburgalar kırılacak bile olsa güçlü bastırın. ölmesindense kaburgaları kırılsın. tek başınızaysanız suni tenefüs yani ağızdan nefes vermeyle uğraşmayın. iki kişiyseniz her 30 masajdan sonra durup diğer kişinin suni solunum yapmasını bekleyin. ama 1 sn içinde yapması gerek. bana kalırsa suni solunum gereksiz, hatta öldürücüdür. çünkü zaten elinizle yapabildiğiniz dolaşımı durdurup yeniden başlatmaya çalışıyorsunuz. 150 masajdan sonra durup hızlıca yine tırnakları kontrol etmeniz gerekir. ama yetersiz bir masaj yaptığınıza inanıyorsanız kalbin çalışmadığını düşündüğünüz sürece hiç durmayın.

kalp masajı ne zaman yapılmaz ve bitirilir? eğer hastanın kalbi sıcak bir ortamda 10 dakikadan fazladır duruyorsa gereksizdir. soğukta donarak kalbi durmuşlara süre önemli değil.

boğulanlar da soğuk suyla boğulduysa kalbinin ne zaman durduğu önemli değil. yarım saate kadar yapılabilir. boğulanların tv'lerde nasıl kurtarıldığını görmüşsünüzdür. hepsini unutun. katı bir şey ile boğulmuşsa ağzından dişlerin yanından işaret parmağınızı sokarak çıkartın. çıkaramıyorsanız sert bir zeminle elleriniz altında karnını hızlıca sıkıştırarak çıkarabilirsiniz veya sırtında iki kürek arasına sert bir yumruk işe yarayabilir. suyla boğulduysa su kalsın önemli değil. filmlerde suyu boşaltmaya çalışanlara bakmayın. sadece kalp masajını yukarda anlattığım gibi yapın. tek fark dil altı vermiyorsunuz.

pekala masaj yaptınız. ama kalp çalışmadı ne yapılır derseniz; kalbi durmuş olsa da hasta daha ölmedi. vicdanınız ne zaman ölümüne izin verirse o zaman bırakabilirsiniz. televizyonda gördüğünüz gibi çalışmıyor lan bu deyip iki dakikada masaj bırakılmaz.

kalp masajı yapamayacak kadar yorulunca bırakmak en iyisi. zaten bir kisi normal kuvvetteyse 5-10 dakikada yorulur ve artık masaj yapamaz.

bebeklere kalp masajını işaret parmağı ve orta parmakla veya sadece başparmak ile yapabilirsiniz. bebeklerin kalbi kolay kolay durmaz. önce solunumu durur. ağzınızı bebeğin ağzını ve burnunu alacak şekilde yüzüne kapatarak kuvvetlice nefes verirseniz durmuş kalp bile yeniden çalışabiliyor. sıcaklığını korumak da gerekli tabi. kalbi- solunumu durmuş yeni doğan bir bebek sadece sıcak bir ısıtıcının yanında yeniden kendiliğinden solunumunu ve kalbini çalıştırıyor.

kendinize güvenin. inanın işe yarıyor. bir de zarar vereceğim, acıtacağım diye korkmayın.(bebek hariç)
güncel Önemli Başlıklar