bugün

özgüven

özgüven göreceli bir kavramdır ve kimse 100% her konuda yüksek özgüvene sahip olamaz.. hepimizin hayatın farklı yanlarında farklı derecede özgüvenleri vardır, bunun içinde bir insanı "öz güveni düşük" yada "öz güveni yüksek" diye sınıflandırmak saçmalıktır.

cılız bir müzisyeni ele alalım; sahnede izleyicilerin karşısında piyano, gitar vs. çalarken kendi içindeki yeteneğin farkında olarak mütiş bir özgüven içerisindedir, o anda tüm karşı cinsi eritmeyi, kendine hayran kalan izleyiciler yaratmayı iyi bilir ama bu insanı kendi ilgi alanı yada yeteneği olmayan bir yere koyduğumuzda örneğin sayısal bir alanda tartışmaya, yada kaslı, sportif vücutlu yüzücülerin içinde bir havuza vs., öz güveni müzikle uğraştığı andaki kadar yüksek olmayacaktır.

kimi konuşurken, kişide hayranlık oluşturabilecek kadar özgüvene sahiptir ama al iki satır yaz desek, ilk okul 7. sınıf seviyesinde kalabilir, aynı şekilde toplum içnde konuşamayacak kadar özgüveni düşük olan biri, yazı yazarken tüm dünyayı sallayabilecek kadar iyi yazabilir ve bu konuda öz güveni yüksek olabilir.

biri resim yaparken harikalar yaratır, herkese meydan okumaya hazırdır yüksek özgüvenlidir ama hadi dünya ekonomisinden bahsedelim, istatistikleri değerlendirelim desen, özgüveni bir anda pörsüyebilir ve tam tersine dünya ekonomisi, istatistiklerden bahseden birinin bu konu hakkında öz güveni top seviyedeyken, bu adama bir resim yap desek, cin ali bile çizemeyebilir rezil olur..

kiminin dış görünüş anlamında özgüveni yüksektir, bilir ki bulunulan ortamdaki en göze çarpan kişidir, bir diğeri ise çirkindir ama çok başarılı, iyi para kazana bir insandır ve onun da özgüveni bu konularda yüksektir..

kimimizin türkçe dersinde, kimimizin matematik, kimimizin yabancı dil dersinde vs. özgüveni yüksektir... tüm sınavları yüz üzerinden doksandan aşağı düşmeyen biri, dersler konusunda belki özgüvenlidir ama sınıf karşısında konuşmaktan bile çekinir ve tam tersine başarısız bir öğrenci derslerinde kötü olmasına rağmen, müthiş bir iletişim yeteneğine sahiptir ve insan ilişkilerinde özgüvenlidir...

kadın erkek ilişkileri de böyledir, karşısındakini çok kolay ayartabilecek öz güvene sahiptir, ama iş hayatında öz güveni düşük ve başarısızdır.

özetle; özgüven insanın hangi platformda olduğuna göre değişir, herkesin kendisine hayran bırakabileceği kadar iyi bir yada birkaç özelliği vardır ve bu konularda o kişinin özgüveni çok yüksektir. *

tek bir kategoriye göre bir insanın genel anlamda, öz güven sahibi olup olmadığına karar veremezsiniz, verirseniz, önyargıdır, yanılırsınız.