bugün

baltazar

birden fazla özürü bulunan insanlarda,

özür durumuna bağlı olarak vücut fonksiyon kaybı oranlarından en fazla kayba sebep olan özrün yarattığı vücut fonksiyon kaybı esas alınarak, kalan özürlerinin neden olduğu fonksiyon kayıp oranlarının belli bir sistem dahilinde toplanarak genel vücut fonksiyon kaybının hesaplandığı formüldür.

aynı formül, yalnızca özürlüler için değil; birden çok hastalığa yakalanmış insanlar için de uygulanabilir ve özellikle malulen emeklilik işlemlerinde kullanılır.

formül uygulaması genel hatları ile şu şekilde olur;

- tüm vücut fonksiyon kaybı oranları ayrı ayrı tespit edilir.
- bu oranlar en yükseğinden başlanarak sıraya konulur.
- en yüksek oran, özürlünün tüm vücut fonksiyonunun tümünü gösteren %100'den çıkarılır.
- bu çıkarmada kalan miktar, sırada ikinci gelen tüm vücut fonksiyon kaybı oranı ile çarpılır. Çarpımın 100'e bölünmesinden çıkan rakam en yüksek tüm vücut fonksiyon kaybı oranına eklenir; böylece, birinci ve ikinci arızaların tüm vücut fonksiyon kaybı oranı bulunmuş olur.
- özür ikiden fazla ise, birinci ve ikinci arızaların kayıp oranı birinci sıraya ve üçüncü sıradaki oran ikinci sıraya alınarak işlem tekrarlanır.
- 60 yaşın üzerindekilerde, genel vücut fonksiyon kayıp oranına baltazar formülü ile %10 eklenir.

Baltazar formülünün uygulanmasına ilişkin olarak hazırlanan, ilgili yönetmeliğin ekindeki EK-5 sayılı birleşik değerler tablosu da kullanılabilir.