bugün

nargile

icmesini bilene zevki sefa, bilmeyece durul-u cefadir nargile. turk ve yunan kulturunde nargile, bati akdenizde cachimba diye bilinir. ingilizcesi water pipe'tir nitekim kulturu bilmediklerinden verdikleri isim ruhsal degil fizikseldir.

nargileyi sigara gibi icemezsin. nargile yavas ama devamli cekilir. sigara gibi guclu ve kesik kesik cekersen alnindaki damarlarda siser, dumanda gelmez, basinda doner. kan basincinla oynayan nargile degil sensindir. sipsigi agzinin ortasina koyup dudaklari uzatip asilmak olmaz nargileye, alt dudaginin hafif yanina dogru capraz dayiyacaksin, marpucu 45 derecelik aciya yakin tutacaksin.

yemekten hemen sonra icizmez nargile, ackende icilmedigi gibi. dengini bileceksin. sade turk kahvesi ile keyifle iceceksin, muhabbetinle kendinden geciceksin. sevdigin hatun kisinin gozlerine bakarak cekeceksin, hafifce gozlerini kisarak. icmesini biliyorsan inceliklerinide bileceksin nargilenin, dilinden anlayacaksin.

alt kismi balon seklinde camdan olacak, hacminin 5'te 4'u kadar suyla dolduracaksin, dokum olacak ust kismi, gumusunu bulabiliyorsan ne ala. hortumu deriden olacak, plastikten olursa tadi cok degisir cok. hortum ne cok uzun olacak nede cok kisa. tutunu icine fazla ceperlemeden koyacaksin hafifce ustune bastiracaksin. hava yaptirmayacaksin. uzerine ince ama sık delikler acacaksin.

tadi icin en onemli unsur tutunun kalitesi kadar kozunde kalitesidir. kozu mese komurunden olacak. kalin olanlari boleceksin ikiye uce. ince ince dizeceksin kozleri kenarlara dogru. ortayi bos birakacaksin her zaman. ictikce, kul oldukca alip kozleri temizleyeceksin tablayi, uzerinde kul birakmayacaksin. masa ile vuracaksin ustune delmeden tabakayi. sonra tekrar dizeceksin kozleri ustune ince ince. yavas ama surekli cekeceksin dumani icine, sondurmeyeceksin komurleri bekleterek, nede yakacaksin nargileyi birden asilarak.

marpucu kavrayacaksin belinden sol elinle yavasca, cekerken dumani icine fokurdayan suyun sesini duyacaksin sevdiginin gozunun icine bakarak. sag elinle oksarken onun sacini, birakirken ufak ufak icine cektigin dumani disari, soyleyeceksin sevdigine seviyor seni bu hasari!