bugün

charles darwin

1809 da Shrewsbury de dogdu. charles yuksek okula devam ederken okul muduru onu ortalikta oylece dolanip bos bos konusan, ise yarar tek bir isle ugrasmayan bir ogrenci olarak tanimliyordu. Mudurun "ise yaramak"tan kastettigi, yunanca ve latince fiillerin cekimini ezberlemek gibi seylerdi. "ortalikta oylece dolanip duruyor" dedigi de charles in etraftan binbir cesit bocek toplamasiydi.

22 yasinda arkadasi ve ogretmeni steven henslow dan bir mektup aldi ve mektupta hukumetin amerikanin guney ucunun haritasini cikarmak uzere gorevlendirdigi kaptan fitzroy a eslik edecek bir dogabilim arastirmacisi olarak darwin i onerdigi yaziyordu.

Beagle adli gemi 27 aralik 1831 de plymouth dan guney amerika a dogru yola koyuldu ve ingiltere ye geri donmesi 1836 nın ekim ayini buldu. 2 yil olarak dusunulen yolculuk tam 5 yil surdu cunku guney amerika ya yolculuk tam bir dunya gezisine donusmustu. geri donduklerinde darwin artik taninmis bir dogabilimciydi.

darwin pek cok buyuk eser yazdi ama bunlarin arasinda ingiltere de en cok tartismaya yol acani 1859 da yayinlanan "on the origin of species by means of natural selection or the preservation of the favoured races in the struggle for life" dı. turkcesi "hayatta kalma mucadelesinde dogal seci ve secilmis irklarin korunmasi yoluyla turlerin kokeni uzerine" dir. bu uzun baslik darwin in teorisinin kisa bir ozetidir aslinda.

kitabın ana fikri : "yeryuzunde hayatin gelismesinin ardinda yatan "hammadde", ancak digerlerinden daha guclu olanlar hayatta kalabildigi icin, tek bir tur icinde surekli meydana gelen degisimlerdir. evrimin isleyisi yada itici gucu, hayatta kalabilmek icin verilen mucadelede ortaya cikan dogal secidir. bu secinin sonucunda yalnızca daha guclu olanlar yada "ortama en iyi uyanlar" hayatta kalir" dir.

darwin 1871 yilinda "descent of man" yani "insanin soyu" adli kitabı cikardi. bu kitapta insanlarla hayvanlar arasindaki buyuk benzerliklere deginen darwin, insanlarla esit sayida kromozoma sahip hayvanlarin atalarinin ortak olabilecegini one surdu. bu arada, once cebelitarik ta, bir kac yil sonra da almanya da neanderthal da ilk insan turlerine ait kafataslari bulunmustu.

darwin 1882 de oldugunde bilimde muthis bir oncu olarak, bir kahraman gibi topraga verildi.