bugün

syd barrett

Syd Barrett *
1946 - 2006


BBC uzun süredir çektiği şeker hastalığı sonucu ortaya çıkan komplikasyonlardan dolayı hayata veda ettiğini duyurdu. Pink Floyd`un basın sözcüsü sanatçının "huzur içinde vefat" ettiğini söyledi. Grubun doğal olarak bu kayıpdan çok üzgün olduğunu da ilave etti.

David Bowie de çok üzgün olduğunu söyledikten sonra, Barrett için "ingiliz aksanıyla söyleyişinin üzerimde çok büyük bir etki yaptığı ilk insandır. En üzüldüğüm nokta artık onu tanıyamayacak olmam. Gerçek bir elmasdı" dedi.

Hayatı:

Roger Syd Barrett Cambridge de doğdu ve orada grup arkadaşları Roger Waters ve David Gilmour ile okulda tanıştı. Avrupada çeşitli yerlerde arkadaşı David Gilmour ile birlikte folk şarkıları söyledikten sonra Londra daki Camberwell Sanat Okuluna başladı.

Pink Floyd u kurduktan sonra hem grubun ilk hit parçaları See Emily Play ve Arnold Layne i yazdı hem de bazılarınca en iyi Pink Floyd albümü kabul edilen The Piper at the Gates of Dawn`ı.

Fakat daha sonraki uyuşturucu alışkanlığı onu normal hayattan koparmaya başladı. Gruptan ayrılmadan önceki dönemlerinde seyircilere donuk gözlerle bakıp aynı notlara basmaya başladığında diğerleri onu geri plana almaya çalışarak David Gilmour u gruba aldı.

'Zihinsel Çöküş':

ingilterenin en önemli pop müzik programı Top of the Pops da görünmekten hiç hoşlanmayarak şovu terk etti. Programın yapımcısı Richard Buskin`e göre "Onun zihinsel çöküşünün başlangıcının ilk işaretiydi bu."

Barrett`in davranış bozuklukları giderek arttı. Şizofreniye dönüştü ve tüm müzik hayatından koparak annesinin yanına taşındı.

Grubun üyeleri zihinsel problemlerinin sadece uyuşturucu kaynaklı olmadığını, Syd`in o dönemde dahi kazandıkları üne karşılık dayanıklı kalamadığını söylediler.

Grubun onun için yaptığı albüm Wish You Were Here ve tabii ki onun için yazdıkları ölümsüz şarkı Shine On You Crazy Diamond (Parılda Çılgın Elmas) onun, sevenlerin kalplerinde sonsuza dek parlamasını sağlayacak.
güncel Önemli Başlıklar