bugün

nk maribor

skonto riga'nın slovenya versiyonu olan violije lakaplı şeker moru takım. açılımı Nogometni klub Maribor yani slovence maribor futbol kulübü olur. 1960'da kurulmuştur, maçlarını güngören belediye stadının eğik çatılı versiyonu olan ljudski vrt stadı'nda oynar.

kendi ligini bir ara baya domine ettiyse* de sesi kesilmişti ki geçen yıl zlatko zahovic önderliğinde şampiyon oldular. nike marka şekeri anımsatan sarı-mor formalarıyla her daim sıcak bir balkan kulübü olmuştur kendisi. savaşın orta yerinden gelip de böyle neşeli formalara sahip olması takdir edilmesi gereken bir davranış. olympique lyonnais'i içeride dışarıda yenip saf dışı bırakıp dikkat çekerek uefa şampiyonlar ligi'ne katıldıkları 1999-2000 sezonunda önceki sezonun yarı-finalisti dynamo kyiv'i daha açılış maçında deplasmanda yenmeleri ve ss lazio tarafından her iki maçta da 4-0'lık skorlarla top edilmeleri bize yadigar kaldı. o zamanlar nk maribor teatanic idi adı, hala öyle midir bilmem.

1997'de beşiktaş uefa şampiyonlar ligi ön elemesinde adı sanı hiç duyulmamış bu takımı zar zor elerken inönü'de golsüz biten ilk maç sonrası süleyman seba'ya yoğun tepki gösterildi. malum iki yıl önceki rosenborg faciasının yaşamak istemiyordu taraftar, ikinci maç 1-3 bitti de beşiktaş şampiyonlar ligi'ne bu sefer katılmayı başardı. bu beşiktaş'ın 2002'de sarajevo'yu skandal bir sonuç olabilecekken rahatça elemesine benziyordu. sonra uefa kupası'na giden bu maribor denen tuhaf takım daha ilk turda ajax'a 9-1 yenildi bir maçta ve anasının ligine döndü.

beşiktaş'tan sonra 2001 ucl elemesinde de fenerbahçe'ye rakip olabilirlerdi ama rangers bunları top edince fenerin rakibi de rangers olmuştur. hatta bunların deplasmanda rangers'a gol atması medyamız tarafından da hayretle karşılanmıştır.

violije demek, her yıl şampiyonlar ligi ön elemesinde top edilmek demektir. moru sevin...