bugün

vinoba bhave

Vinoba Bhave, asıl adı Vinayak Narahari Bhave (11 Eylül 1895, Gogode, Gucerat - 15 Kasım 1982, Vardha, Maharashtra, Hindistan), Mahatma Gandhi'nin büyük saygı gören öğrencisi, Hindistan'ın en ünlü toplumsal reformcularından. Aşağı kasttan Hindulara toprak dağıtılmasını amaçlayan Bhudan Yacna akımının kurucusudur.

Yüksek kasttan bir Brahman ailesinin oğluydu.Gandhi'nin aşrama'sına (ev) girmek için ortaöğrenimini ayrıda bıraktı. Onun öğretilerini benimsedi ve Hindistan köy yaşamının iyileştirilmesi üzerinde yoğunlaşarak oldukça güç bir yaşam biçimine yöneldi.

1920'ler ve 1930'larda birkaç kez gözaltına alındı, 1940'larda ingiliz yönetimine karşı giişilen pasif direnişe önderlik ettiği için beş yıl hapis yattı.Bu arada Bhave'ye açharya (öğretmen) payesi verildi.

Bhave'nin topraksız köylülere toprak bağışlama düşüncesi, 1951'de Andra Pradesh köylerinde dolaşırken, bir grup topraksız Harican (paryalara Tanrı'nn Çocukları anlamında Gandhi tarafından verilen ad) adına yardım isteğinde bulunmasına karşılık bir arazi sahibinin kendisine arazi teklif etmesi üzerine oluştu. Bunun üzerine köy köy dolaşarak, toprağı olmayanlara dağıtılmak üzere toprak bağışlanmasını istedi ve bağış uygulamasını Gandhi'nin ahimsa (zarar vermeme) öğretisi ile bağdaştırdı.Bhave'ye göre toprak reformu devletin zorlamasıyla değil, herkesin bunu gönülden istemesiyle gerçekleştirilmeliydi. Onu eleştirenleri Bhudan Yacna'nın toprak parçalanmasını özendirdiğini, bunun da büyük ölçekli tarım konusunda akılcı yaklaşımlara engel olacağını ileri sürdüler. Ama Bhave, toprakların parçalanmasını yüreklerin parçalanmasına yeğ tuttuğunu söyledi. Bununla birlikte sonraları, köylü topraklarının birleştirilerek bir kooperatif sistemi altında yeniden örgütlenmesini öngören Gramdan sistemini savundu.

Yandaşlarının siyasal eyleme çekilmek istenmesi üzerine 1975'te yıl boyu sessiz kalma yemini etti. 1979'da yaptığı bir açlık grevi sonunda, Hindu dininde kutsal sayılan ineklerin öldürülmesini tüm Hindistan'da yasaklayan yasanın uygulanması için hükümetten söz aldı.

Bhaven'in özgün tasarıları ve yaşam felsefesi, Bhooda Yacna (1953) adı altında yayımlanan makale dizisinde özetlenmiştir.
*