bugün

alparslan türkeş

ırkçı falan diye suçlanmasına rağmen bence hiç ırkçı olmayan kimse. baştan söylemeliyim ki kendisinin fikirlerini -bildiğim kadarıyla- kendime yakın görmüyorum. alparslan türkeş'in ırkçı olmadığını iddia etmeme neden olan dayanak, kendisinin kürtleri kardeş ve türk milletinin bir parçası, din kardeşi olarak görmesidir. bugün girin bakalım gerçekten ırkçı bir forum sitesine arayın alparslan türkeş diye karşınıza ne çıkacak. gerçek ırkçılar bu nedenlerden dolayı türkeş'i sevmez.

sonuç: alparslan türkeş ırkçı değildir.

türkeş'in mücadele alanında hep bir türk-islam sentezi vardır. içtenlikle laikliği benimsemiş, laik cumhuriyeti savunan bir yapısı yoktur. atatürkçülüğün bağımsızlık, milliyetçilik yönlerini kendisine referans almış olabilir ama atatürk gibi ileri görüşlü bir lider değildir.

türkeş'in mücadelesinde kullandığı argümanlar çoğunlukla dinidir. bir ülkücü arkadaşın belirttiği gibi cenaze namazını emekli vaiz, çakma halife fethullah gülen in kıldırmasını istemesi* esasen bugün türkeş'in gurur duyulacak bir yönü değil bilakis tepki gösterilecek bişeydir. o 80 öncesinde komünistlere karşı mücadele verirken çoğunlukla dini kullandığı için bugün ulusal solcular hala laiKliğe inanmış milliyetçilere tam olarak güvenemezler. kimi laik kafalı insanların milliyetçilik teriminden -maalesef- uzak durması bu nedenledir. bu arada türkeş'in milli çıkarları savunan yönlerinide, örneğin orta asya ülkelerine verdiği önemi göz ardı edemeyiz.

sonuç: alparslan türkeş'in inandığı ve yürüdüğü yol esasen bugün anlaşıldığından çok farklıdır. onun yakın olduğu düşünceler bir necmettin erbakan veya turgut özal çizgisindeydi ama asker kişiliği onun önüne çok farklı yollar açtı, din ağırlıklı bir türk-islam toplumunun hayallerini kurarken kendisini ''faşistlerin(?!)'' lideri olarak buldu. dinsiz komünistlere karşı verdiği dinsel içerikli savaş ırkçı algılandı, bugün toplumda solcular ve sağcılar diye anılan, halbuki aynı şeyleri söyleyen düşman kardeşler ortaya çıktı. denilebilir ki alparslan türkeş düşünceleri, eylemleri ile cumhuriyet tarihinin en önemli liderlerinden biridir. iyi tanınması, anlatılması gerekir.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar