bugün

toplama bilgisayar

win 3.1'den beri bilgisayar kullanan biri olarak ve bir bilgisayar şirketinde kıdemli çalışan olarak; tavsiye etmediğim bilgisayardır.

şimdi efenim toplama bilgisayar diye bilgisayarcıya gittiğinizde şunu diyorsunuz;

"şimdi abi 250 gb diski olsun. ekran kartı güzel olsun her oyunu oyniyim piyasadaki. hızı da hızlı olsun. klavyesi mouse'u senden olur artık lcd monitör de alcam çünkü, yaparsın bi kıyak de mi?"

ya da;

"bana serial ata 320'lik disk, 1/128bit'lik ekran kartı. 800 mhz, ocz ram. 2'lik 2 adet. motherboard şu kadar pin olsun. olur mu, toplayabilir miyiz?"

bilgisayarcı ne derseniz deyin kafasına göre toplayıp bunu veriyor. niye kafasına göre toplayıp veriyor, niye dikkat etmiyor? çünkü artık bilgisayarcı sıfatındakilere düştü toplama bilgisayar mevzusu. bunun dışında bilgi işlem, otomasyon şirketleri daha karlı ve sorunsuz olduğu için, exper, aidata, hp, crea, casper, acer, queen gibi paket bilgisayarlar satıyorlar.

neden paket bilgisayarlar satıyorlar?

çünkü;

1) herhangi bir problemde siz satıcınızla, satıcınız da distribütörle irtibata geçiyor. siz sorununuzu satıcınıza emanet ederken, satıcınız bu işte ehlileşmiş distribütörlere devredip, kendini uğraştan ve sıkıntıdan kurtarıyor.

2) aldığınız paket bilgisayarın içindeki donanımların hepsi daha önce uyumluluk testinden geçiyor, herhangi bir problem yaratmadığı onayı verilince seri üretime başlanıyor.

bu şu demek oluyor; bilgisayarınız ansızın mavi ekran vermiyor, oyun oynarken birden bire kapanmıyor, 3 gb ram kullandığınız halde, 1 gb'lık performans yaratmıyor, 2 de 1 format isteği uyandırmıyor bünyenizde. yani bilgisayarınız konfigre çalışıyor.

toplama olarak aldığınız bilgisayarınızı test etme gibi bi imkanınız yok, olsa bile profesyonel şekilde test etme olanağınız mümkün değil ensenizde sa yazmıyorsa. chipset uyumsuzluğu ya da herhangi bir donanımsal problem yaşamanıza engel olunuyor.

3) sadece kasa olarak aldığınız takdirde bile, genelde klavye ve mouse içinden çıkıyor. bunun yanında lisanslı işletim sistemi sahibi oluyorsunuz. bu da sizin için gayet kârlı bir şey. çünkü alacağınız oricinal bir işletim sistemi içinde bir bilgisayar parası ödemek durumunda kalıyorsunuz.

4) oturduğunuz ilin, bölge bayisi tarafından belirlediği teknik servis ile evde servis imkanı sağlanıyor.

5) aldığınız ya da size tavsiye edilen kasa*da herhangi bir ısınma problemi yaşamayacağınız garanti ediliyor.

vesaire vesaire.

ha son olarak, 2 sene önce yakın bir arkadaşımın topladığı bilgisayarın maliyeti 2.5 milyar idi, monitör dahil. aynı bilgisayarı aynı vakitte 1.750 liraya başka bir arkadaşım paket halinde aldı.

fiyattan da çakıyorlar, haberiniz olmuyor.