bugün

tekel işçisi maaşları

Necati Doğru
21 Aralık 2009
Telefon etti; sesinin tınısında sakin, ölçülü, huzur ve güven dolu sıcaklık vardı. Dedi ki, "iki gündür TEKEL'in satılırken nasıl soyulduğunu yazıyorsunuz. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporlarını belge olarak sunuyorsunuz. O raporları yazan 5 kişilik denetçi heyeti grubunun başkanı benim. Beni de emekli edip uzaklaştırdılar. Bu yeni bilgiyi yazın diye söylemiyorum, haberiniz olsun istediğim için bildiriyorum" dedi.

Okurdan saklayacak değilim.

Sizin de haberiniz olsun.

Temiz süt emmiş TEKEL denetçisini emekliye ayırıp uzaklaştırdılar. TEKEL'in soyulmaması için çok uğraşmıştı. Onun adı Şenol Sarrafi'ydi. Üniversitede ekonomi okuyup mezun olduktan sonra Halk Bankası'nda "banka müfettişliğine" sınavı kazanarak başlamıştı. Daha sonra da 1977 yılında Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nda çalışmaya başlamış, "başdenetçilik" mertebesine yükselmiş ve bu 33 yılın 15 yılını "TEKEL hesaplarının kılı kırk yaran ve kamunun hakkını gözeten incelemesiyle" geçirmişti.

3 gündür yazıyorum.

TEKEL'in içki bölümünün yenilenmiş 17 fabrikası, 100 milyon dolarlık hammadde; kuru üzüm, üzüm alkolü, şişe, etiket, anason stokları, 35 milyon dolarlık üretilmiş satışa hazır rakı stoğu, hepsi dahil Limak-Nurol-Özaltın müteahhitlik şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyuma toplam 292 milyon dolara satılmıştı. (Belgeler: Temiz süt emmiş Denetleme Kurulu Başkanı Şenol Sarrafi'nin hazırladığı 1.01.2004 ve 27.02.2004 yılı TEKEL Raporu"17.03.2005 tarihli Tekel Özel inceleme Raporu" 2006 ve 2007 yılı TEKEL Genel Müdürlüğü raporları.)

TEKEL'den 292'ye alındı.

1 yıl geçti.

ABD firmasına 950 milyon dolara satıldı. Bu temiz süt emmiş Başdenetçi Şenol Sarrafi, "292'ye alıp 950'ye satma alışverişinde TEKEL'in sırtından özel şirketlere 348 trilyon YTL (yaklaşık 275 milyon dolar) aktarılmış olduğunu" da TEKEL'in Genel Müdür ve 20 müdürüne, Maliye Bakanlığı'nın, DTP'nin, Hazine'nin, Özelleştirme'nin 15 yüksek mevki bürokratına ve KiT Alt Komisyonu üyesi 15 milletvekiline yani toplam 50 kafaya, beyne, sorumluya, adına ne derseniz deyin, 50 kişiye bildirmişti.

işçilerin sendikası (Tek-Gıda-iş) harekete geçmiş, "temiz süt emmiş" Başdenetçi Şenol Sarrafi'nin raporlarını da dava dilekçesine ekleyerek Ankara 1. idare Mahkemesi'nde dava açmıştı. Mahkeme, TEKEL içki bölümünün devlete olan borçlar silindikten sonra 292 milyon dolara alınıp 950 milyon dolara Amerikalılara satılması alışverişinde Hazine'nin 348 trilyon YTL (275 milyon dolar) zarara uğratıldığını kabul ederek "tahsil edilmesi için" dava açılmasını karara bağlamıştı.

Dava açmadılar.

Takip etmediler.

Temiz süt emmiş Başdenetçi'yi Meclis KiT Komisyonu'nda ve istanbul Unkapanı'nda pencereleri Haliç'e bakan Tekel binasında bir araya gelmiş 50 birikimli beyin (15 milletvekili, 20 Tekel müdürü, 15 de Maliye, DPT, Hazine, Özelleştirme idaresi mensubu önünde "Sen bu satışı olmuş bitmiş TEKEL işiyle hâlâ ne uğraşıyorsun?" diye azarladılar. Azarlayan, KiT Alt Komisyonu Üyesi Siirt Milletvekili Vahit Kiler oldu. (Belge, 21 Nisan 2009 Salı günü gezetelerde çıkan haber.)

Sonunda haber de geldi.

Temiz süt emmiş Başdenetçi'ye; "Seni 15 yıldır üzerinde çalıştığın TEKEL'in hesaplarını denetleme görevinden alıp Çay-Kur üzerine çalışman için görevlendiriyoruz" dediler. Temiz süt emmiş Başdenetçi Şenol Sarrafi, "Bunu yapmayın. TEKEL'in denetim hafızasını yok etmiş olursunuz" dediyse de dinletemedi.

Emekli ettiler.

Uzaklaştırdılar.

Tekel işçisini rahat rahat polise dövdürebiliyorlar, yüzüne-gözüne biber gazı sıkıyorlar. Vicdanı olanın vicdanı kanar. Tekel işçisini döveni Allah çarpar!