bugün

araba kiralamak

küçük bir şehirde kiralıyorsanız, ve avis adlı firmanın kendisi değil; kiralanan arabaları bile o şehire uğramıyorsa ağzınızdan burnunuzdan gelecek eylem.

sevgilinizin okuduğu şehire gidersiniz. sevgilinizin ev arkadaşı, ev arkadaşın sevgilisi (bacanak) ve sevgilinizle güzel hayaller kurarsınız. araba kiralayalım gezelim eğlenelim vs...

sevgilinizin babasının akşam konseri vardır. konseri izlemek için, araba kiralayıp bursa yollarına düşme planı kabul görür. toplam 3 tane rent a car firmasının bulunduğu şehirde tek tek firmaları gezmeye başlarsınız. ilk girdiğiniz yerde araba kalmamıştır. ikincisine gidersiniz:

vendetta: selam aliküm.
eleman: aliküm selam.
bacanak: abi araba kiralayacaktık, şu mercedese ne kadar diyorsunuz günlüğüne?
eleman: mersedes mi? siz ne iş yapıyorsunuz?
bacanak: öğrenciyiz.
eleman: nasıl kiralayacaksınız mersedesi siz?
bacanak: abi sen fiyat söylesene. günlük ne kadar?
eleman: 300 TL.
vendetta: 300 mü? şahin yok mu sizde abi?
eleman: yok.
vendetta: doğan yok mu?
eleman: o da yok.
vendetta: doğan görünümlü şahin var mı?
eleman: dalga mı geçiyorsunuz lan? arabalar orada işte.
bacanak: abi sen şu jipe ne kadar diy..
vendetta: lan sus! clio ne kadar abi?
eleman: siz ehliyetleri verin bakayım.

ehliyetler verilir. henüz fiyat olgusu söz konusu dahi edilmemişken ehliyetlerimizin fotokopisi çekilir. eleman araba kiralama sözleşmesini çıkartır doldurmaya başlar.

vendetta: abi ne yapıyorsun? daha fiyat konuşmadık.
eleman: 120'ye aldınız clio sizindir.
vendetta: abi 120 çok.
bacanak: abi mersedesi 150 yap onu alalım.
eleman: imzalayın şunu.
vendetta: o ne abi?
eleman: senet. sen uzaktan neye benzettin?
vendetta: (anana) ben 120'ye araba kiralamam. en fazla 100 veririm.
eleman: iyi hadi öyle olsun bakalım.

ardından oldu bittiye getirilerek senet imzalatılır. senette bir terslik vardır. iktisat bölümü okuyor olmama rağmen elemanın mafya mensubu tavırları yüzünden ilk dikkatimi çekmez. sonradan fark edilir:

vendetta: abi senedin üstüne bir rakam yazılır benim bildiğim.
eleman: senin bildiğin kadar benim yanılmışlığım var. al 15.000 TL yazdım.

ardından arabaya yaklaşılır. tampon düşmüş, inşaat çivisi ile yerine takılmıştır. arabadaki çizikler tespit edilir. hepsi sözleşmeye not düşürülür. arabaya binilir. eleman arkadadır. araba çalıştırılır, yaklaşık 30 metre gidilir araba titremeye başlar.

vendetta: abi amortisorlerde bir sorun var sanırım.
eleman: hee o önemli değil. sağ amortisör patlak.
vendetta: abi nasıl patlak? biz uzun yola gideceğiz bu arabayla. çukura falan nasıl gireceğiz?
eleman: yavaş yavaş gireceksiniz.
vendetta: (anana da yavaş yavaş gireceğiz) abi iyide böyle olmazki. sol sağlam, sağ patlak. şöyle düşün. benim bir erkek oğlum olsa, senin ikiz kızların olsa, sen birisi sağlam birisi patlak diye verir misin bana?
eleman: sende şöyle düşün. ya senin kızın olsa benim ikiz erkeğim olsa?

adam hem rent a car işletmeciliği, hem mafyalık, hem nietzsche'ye taş çıkarırcasına felsefe yapmaktadır. bu cevabın ardından bir ara ciddi ciddi "peki ya güzeeliğini benden zekasını senden alırsa" demeyi düşündüm ama tırstım amına koyyum. öyle bir ayara geldimki adam amerikan filmlerindeki gibi "güzel karın nasıl ahbap?" diye sorsa "son günlerde çok iyi değil, biraz tartışıyoruz" falan diyeceğim. hatta ileri gidip "bence şimdi her şeyi bırakıp eve gitmeli ve o güzel karınla sevişmelisin Mayki" dese "tamam abi" deyip gideceğim. nasıl bir adama çattık ulan?

deneme sürüşü tamamlanır. eleman arabadan iner. sevgilileri almak üzere eve doğru yola çıkılır. uzun süredir sessizliğini koruyan bacanak sessizliği bozar:

bacanak: olum bunlar mafya heralde lan. boku yedik.
vendetta: sen de daha mersedesi kiralamaya kalkıyorsun.
bacanak: neyse siktir et. frenler tutuyor mu bacanak?
vendetta: frenleri bilmemde benim belden aşağısı tutmuyor.

bir insanın kendi arabası olsa o kadar özenle bakar. o gün bizi 9 saat boyunca tık demeden götürmüştür. gazdan ayağımı çektiğimde titreme nöbetleri geçiriyordu gerçi ama olsun olur o kadar.

ertesi gün araba teslim edilir. deneme sürüşünü yapar gelir eleman. sorun çıkarılacağından emin bir şekilde beklenir. her ihtimale karşı pusuya adam yatırılmıştır. eleman senedi teslim eder. bir daha araba kiralamamaya yemin edilir. topuklar kıça vurularak koşar adım uzaklaşılır.
güncel Önemli Başlıklar