bugün

dr manhattan

watchmen isimli süper kahraman ekibinin görünen haliyle en kuvvetlisidir. hatta süper kahramanlar evreninde belki de en güçlü karakterdir.

süper güçlerine nükleer reaktörde yanlışlıkla kapalı kalması ve bir reaksiyona kurban gitmesi sonucu ulaşmış, tanrı diye nitelendirilebilecek güçlere sahip olmuştur. en basitinden zaman-uzay ekseninde serbest hareket etmesi, bu düzlemleri belirli alanlar için durdurması, ileri-geri götürmesi, geçmişini ve geleceğini görmesi, herhangi bir cismi parçalarına ayırıp tekrar birleştirmesi, galakside istediği herhangi bir yere teleport olması gibi güçlere sahiptir.

--spoiler--watchmen filmini seyretmemiş olanlar buraları okurlarsa bazı sürprizleri kaçırabilirler.

dr. manhattan bu derece güçlü olduğu için insanların duygusal hayatlarına uyum sağlamakta zorlanmaktadır. bu nedenle yakın arkadaşları tarafından umarsızlıkla suçlanır; o, evrenin varlığı ve büyüklüğüne o kadar konsantre olmuştur ki bir insan veya birçok insanın yaşamı ve hatta tüm dünyanın var olup olmaması onun için evrenin bütünü göz önüne alındığında hiç de önemli değildir. aslında güçlerinin farkındadır; her ne kadar kudretli ise de insanların düşüncelerini değiştirmeye kuvveti yetmez. yeri gelir tek bir kadının duygularında bir erkek olarak ufacık kalıverir, yeri gelir olayların seyrini değiştirmeyi tercih etmez. çünkü olan bir şeyi geri almak yerine, gerçekleşmiş bir olayın sonuçlarıyla baş etmeyi tercih eder.

mavi rengi tartışma konusu olmuştur. buna bildiğim kadarıyla hikayede bilimsel bir açıklama getirilmemiştir. ama sembolizmin kullanılarak, dr.manhattan ın hüznünü mavi rengi aracılığı ile yansıtıldığını düşünüyorum. (bkz: still got the blues)

--spoiler--