bugün

vida

vidalı birleştirmeler teknikte yaygın kullanım alanına sahiptir. rondela, somun, civatayı anmadan geçemeyiz bu konuyu incelerken. içine diş çekilmiş kör deliğe civata sıkabiliriz. yahut birleştirilmesi istenen iki parçadan biri, önceden diş çekilmiş kör deliğe denk düşürülür. diğer parça 1.parça (gövde) üstüne oturtulur. (2.parçaya sadece delik açılmıştır) 2.parça ve 1.parçadan civata geçer. kör deliğin diş açılmış kısmına sıkılır. 2-3 mm kadar kullanılmayan diş bulunur kör delik üstünde. buraya sıkma yapılamaz.
kör delik altında 120 derecelik açıyla delici takım izi bulunur. vidalar diş profillerine, helis yönüne göre isimlendirilir. left hand vida, sağdan sola doğru yükselen helis eğrisini; right hand de tersini ifade eder. metrik, metrik iso profilli, trapez, withworth, kare, testere profilli vidalar mevcuttur . kare hariç hepsi standarttır.
gerilmeli ya da gerilmesiz ek emniyet düzenlerinde, yaylı rondela ya da konik rondela da kullanılabilir. somun sıkımı civata dişine doğrudan yapılır.
(bkz: saplama)