bugün

fethullah gülen cemaati

bugünlerde antalya'da "kitap ve kültür günleri" adında bir etkinlik düzenleyen cemaat.

kitap konusunda sadece said-i nursi ve fethullah gülen kitapları ile cemaat yazarlarına yazdırılan kitaplar bulunmakta. nt ve ışık yayın evi katkıda bulunmuş.

bu akşam doç. dr. ayhan tekineş bir sunum yaptı, ahirzaman ve kıyamet alametleri adlı kitabından bahsetti.

hadislerden bahsetti hemen her şeyi kıyamete yorumlamasını ilginç buldum açıkçası. bir de hadislerde benzer şeyleri farklı farklı algılaması da tuhaftı.

hz. muhammed 2 roma imparatorluğunun da fethedileceğini söylemiş, hangisi önce diye sormuşlar, o da doğu roma falan demiş. istanbul fethedilince kendisi geleceği görmüş olmuş, batı roma'yı ise hedef olarak benimsememiz gerekirmiş, birinde geleceği görmüş diğerinde bizim şevklenmemiz gerektiği için öyle demiş. kendisi sanırım vatikan'ın olduğu bir coğrafyada bunun başarılamayacağından emin. o hadiste aslında şu da gizliymiş, istanbul'u silahla, kılıçla almışız, roma'yı ise fikren ikna ederek alabilirmişiz vs.

hadisleri bugün anlayabiliyoruz falan demekte. hemen hemen aynı kelimeleri kullandığı hadislerde farklı şekilde yorum yapmakta, "bakın bu gerçekleşti ama bu gerçekleşmedi ama bu da hedeftir vs. bazı hadisleri gerçek anlamıyla algılamalıyız, bazılarının kast ettiği şeyi algılamalıyız vs."

kitabın yazarı ilginç bir cümle sarf etti, "bu kitabı aslında yazmayı ben istemedim, yayın evi bu kitabı yazmamı istedi, ben de 4 senede yazdım" dedi. kitabın ne amaçla yazdırıldığı da belli oldu yani.

program başlangıcında şehitlerimiz anısına saygı duruşu falan yapıldı, atatürk adı geçse zaten şaşardım, beni şaşırtmadılar ama helikopter kazasında hayatını kaybedenler için de bir saygı duruşu bekledim zira cemaat muhsin yazıcıoğlu'nu sever. hayır stv sabahtan bu yana birilerine bağlanıp "nasıl bilirdiniz" gibisinden yayınlar yapıyor, öyle bir toplantıda öyle bir eylem yapmamaları ilginçti.

dikkatle irdelenmesi gerken bir şey, tarihler konusunda hicri yıl kullanmaya özen gösteriyorlar. işte istanbul'un fethi 854 yılında gerçekleşti, hz. muhammed 8 asır sonrasını gördü. işte 2. asırda müslümanlar şunu yaptı vs. gibi cümleler kullanıyorlar.

yarın da bir kültür aktivitesi olara sakal-ı şerif ziyareti organizasyonları var, atatürk kültür merkezi'nde.

bir de cemaat mensubu amcalarımızın sırf cemaat aktivitesi diye katılıp söyleşi başladıktan 15 dakika sonra birçok kişinin uyumaya başlaması da ayrıca komikti.

kitap ve kültür günleri yerine keşke, fethullah gülen cemaati reklam ve propaganda günleri koysalardı adını, daha gerçekçi olurdu.