bugün

alevi

aleviler hakkında bazı yanlış anlamalar var. hatta yanlış anlama değil bildiğin anlamama. o yüzden burada bunu izah etmekte fayda var.

- aleviler sünnilere kız vermiyormuş.

böyle bir şey yok sevgili arkadaş. ama ben sana olanı söyleyeyim. bir alevi ile bir sünninin evlenmesi çok görülen birşey. peki bunların ne kadarı devam etmiş dersen orada kocaman bir soru işareti var. kendi kardeşimin ve kuzenimin evlenip boşanmasından sonra da gördüm ki arada din mezhepten ziyade bir kültür farklılığı var.

önce kendi kardeşimden başlayayım. ben bugüne kadar ailemde gördüm ki akrabalık ilişkisi çok kuvvetli birşey. sürekli birbirine gelme gitme, beraber yemek yeme, bir yerlere gitme, sahip çıkma vs. alevilerde akrabalık ilişkileri çok kuvvetli.

ama kardeşimin eşinin ailesinde böyle birşey yoktu. birbirlerini de çok seviyorlardı ama bunun yürümeyeceği belli oldu bir zaman sonra. çünkü kardeşimin eşine bu sürekli gelme gitme durumu garip geldi, "ben böyle sürekli gitmek istemiyorum" dedi. bu söylediğim sadece bir tane örneği. ve bunun da dahil olduğu birsürü etkenin birikmesi sonucu 1.5 sene sonunda boşandılar.

ben şahsen kardeşim evlenirken de, boşanırken de bir yorum yapmadım. kendisi öyle istedi çünkü. eşiyle ilgili de yorum yapmadım, veya yargılamadım da. denediler olmadı.

kuzenime gelince, o da evlendi boşandı. hatta bir de çocuğu var şimdi. benim ailemde içki kültürü var, alevilerin de hemen hepsinde vardır bu. bizde yemekli bir toplanma oldumu mutlaka içki içilir. ama kuzenimin eşinin ailesi tutucuydu. o yüzden bazı davranışlarını terketmek zorunda kaldı. epeyce bir süre zorladı o da evliliği devam etsin diye, ama 6 sene sonunda boşandı o da.

burada birisi diyebilir ki "be kardeşim içki de içmeyiversin", haklıdır da. ama olayı bu kadar dar açıdan ele almamak gerekiyor. bu sadece etkenlerin biri. öyle ki evlenmek demek sadece sevdiğin insanla ömrünü geçirmek demek değil. onun çevresini, kültürünü, ailesini, akrabalarını, arkadaşlarını, yaşam tarzını, hepsini birlikte alıyorsun. ve ona göre de yaşamak zorunda oluyorsun.

ben birgün çok seversem, ve böyle bir durumda kalırsam, ne yaparım bilemiyorum gerçekten. belki de hayatımın en büyük ikileminde kalıcam, ama gerçek budur malesef.